Sorting by

×

Mi történt Erzsébetvárosban?

A Ritmus Alapfokú Művészeti Iskola drámája nem igen került bele az országos sajtóba, nem úgy mint Erzsébetváros hasonló ügye- mindössze tavaly nyáron egy rövid cikk tudósított arról, hogy a 25 évig működő ácsi zeneiskolát ( az intézmény egyik telephelye Ácson volt) a koronavírusra való tekintettel bezárják. Nagy visszhangot nem váltott ki a hír, azaz az, hogy 80 gyereknek ezentúl helyben már nem lesz lehetősége zenét tanulni.

A ácsi példa ragadós

A dolog érdekessége, hogy Ácson 2019-ben egy Fidesz – KDNP színekben induló polgármestert választottak, aki nem tagadta, hogy nem támogatja a Ritmus zeneiskolát, és élt azzal a járványhelyzet adta jogával, hogy az intézményt kitegye a nekik otthont adó általános iskolából is. Végtelenül elkeserítőnek gondolom, hogy a művészet képviselőit, valamint tehetséges fiatalokat, gyerekeket lehetetlenít el a politika, és felháborító az a kettős beszéd, hogy Fidesz Erzsébetvárosban még nagyon pártolja a zene oktatást, Ácson pedig nem. Erzsébetvárosban sok-sok évig fel sem merült, hogy a politika szembeállítsa a tehetséges gyerekeket, diákokat. Egyszerűen abszurd lett volna a felvetés is, hogy aki a színházat szereti, az ellenzéki, aki pedig a zenét, az fideszes. Ha bárki ilyet mondott volna, azt minimum bolondnak nézik.

A kerületiek az elmúlt 30 évben több intézmény megszűntetésének lehettek tanúi

Ezek közül talán a legfájóbb a Janikovszky iskola bezárása volt 2011-ben. Tömegek tüntettek az egyértelműen politikai döntés ellen, de ez sem vezetett eredményre, mert nem hatotta meg az akkor még fideszes többségű önkormányzatot.
A Molnár Antal Zeneiskola mostoha sorsa már a 2000-es évektől tudható volt. A több helyen zajló oktatás, a sanyarú körülmények közismertek voltak.
Tudomásom szerint, politikai hovatartozástól függetlenül sokan igyekeztek segíteni, de számos ok miatt meghiúsult, hogy legyen saját önálló épülete a zeneiskolának. Komolyabban csak 2014 után került napirendre az önkormányzatban ez a kérdés, igaz, addigra a testület összetétele is változott, bár a vezetés fideszes maradt.
Az, hogy 2019-ben a Damjanich utca 4. szám alatti épületben felújítási munkák zajlanak, és az az épület lesz a zeneiskola bázisa, arról jellemzően igen kevesen tudtak.
Ennek számos oka lehet. Többek között például magának a háznak a sorsa, mert nagyjából 2005-től követhetetlenné vált, hogy épp milyen szervezet vagy szervezetek működnek benne, illetve meglehetősen leromlott állapotban volt az épület.
Erzsébetváros

Mi történt, kerületi dilemma?

Magam is – aki a kerületben élek – csak most, azaz utólag értesültem arról, hogy 2019. szeptemberében befejeződtek a munkálatok, és megfejteni sem tudom, hogy az előző testület miért nem kommunikálta ezt az örömhírt, és miért nem adta át az épületet rögtön a zeneiskolának. Semmilyen ésszerű magyarázat nincs arra, miért nem szólalt meg senki, miért nem volt akár egyetlen nyilvános közlemény erre vonatkozóan. Meggyőződésem, hogy mindaz, ami jelenleg zajlik, elkerülhető lett volna, ha megfelelő és kielégítő információk birtokában vannak az érintettek.

Az, hogy az SZFE a kerületben kapjon otthont, helyes döntésnek tűnt,

mert Erzsébetvárost szellemi és kulturális múltja is erre predesztinálja, és mert az itt élő alkotókat, művészeket nem a politikai szimpátiájuk, hanem a tehetségük tette naggyá. Lehetőséget adni a fiatal generációk számára, fontos cél és feladat, hiszen övék a jövő.
Igaz ez a színművészetis és a zeneiskolás diákokra egyaránt. Kéretik nem felcímkézni őket, nem politikai skatulyákba dugni!
Ami a napokban történt és történik, az fájdalmas, és közös érdeke mindenkinek, hogy a kommunikációs anomáliákból fakadó súlyos probléma megoldódjon. Hiszem, hogy mindazok, akiknek fontos a kerület, ezen dolgoznak. De azt is látom, hogy ma Magyarországon a kultúra, a művészet csak akkor édesgyermek, ha a hatalomnak kedvesek a művelői. Erzsébetváros nem Ács.
Az Oktatási Hivatal honlapján az szerepel, hogy az ácsi tagintézményt hivatalosan 2021.február 2-án megszűnt.
Erzsébetváros
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.