Connect with us

Sport

Mi vár ránk a Női vizilabda VB-n

Megosztás

A a női vízilabda válogatott csütörtöki sajtónyilvános edzésén a margitszigeti Széchy-uszodában újságíróknak úgy fogalmazott: az év eleji, eindhoveni Európa-bajnokságon ötödik helyezett csapatnál a szinten tartás volt a fókuszban.

vizilabda
Megosztás

Az olimpiai kvótáért harcba szálló magyar női vízilabda-válogatott tulajdonképpen a negyeddöntővel fogja megkezdeni a dohai világbajnokságot Mihók Attila társ szövetségi kapitány szerint.

Szinten tartás

A nemzeti csapat csütörtöki sajtónyilvános edzésén a margitszigeti Széchy-uszodában újságíróknak úgy fogalmazott: az év eleji, eindhoveni Európa-bajnokságon ötödik helyezett csapatnál a szinten tartás volt a fókuszban.

„Fizikálisan az Eb-n eljutottunk arra a szintre, ami elégséges lehet a jó eredményhez, amivel elégedettek lehetünk és elérjük a kitűzött célunkat. Ugyanakkor nem könnyű a kontinenstorna és a világbajnokság között két-három hétig szinten tartani egy társaságot, ennek ellenére egy párnapos pihenőt belekalkulálva erre törekedtünk. (…) Taktikailag nagyon jelentős változásokat nem lehet ennyi idő alatt elérni, ez egyáltalán nem is állt szándékunkban. Azokat az alapokat szeretnénk viszontlátni, amik az Eb-n is domináltak, természetesen bizonyos részletekben, elsősorban a védekezésbeli hatékonyságot illetően szeretnénk változásokat elérni.”

Vályi Vanda könyöke

Kérdésre kitért rá, hogy a keretben van arcüreggyulladással és szemfertőzéssel bajlódó játékosa, leginkább azonban az aggasztja, hogy egy hete tart Vályi Vanda problémája, akinek a KSI-fiúk elleni edzőmeccsen ellőtték a könyökét. A sérült testrészt pihentetik, és speciális munkát végez Vályi.

„Reméljük, hogy nem várnak ránk további kellemetlenségek, de akármi is következik, a feladatot meg szeretnénk oldani. (…)
Az idő rövidsége miatt, illetve azért is, mert ez még mindig egy nagyon fiatal házasság a csapat és a stáb között, ezt az egy hetet is arra kell felhasználnunk, hogy készülünk” – utalt a szakvezető arra, hogy a válogatott vasárnap Új-Zéland ellen kezd, kedden Szingapúr, majd jövő csütörtökön Ausztrália következik. – „Még az ausztrál meccs is bizonyos szinten a felkészülés utolsó állomása lehet számunkra. Egy világbajnokságon ez furán hangzik, de azon a találkozón sem fog eldőlni semmi, Tulajdonképpen a negyeddöntővel fogjuk kezdeni ezt a világversenyt.

Kiemelte, azt kell nagyon jól összerakniuk, hogy a szokatlan, hét-nyolc hétig tartó, az Eb-t is magában foglaló felkészülést hogyan zárják és fizikálisan, taktikailag és elsősorban mentálisan miként fognak ráhangolódni arra az egy vagy két nagyon-nagyon fontos mérkőzésre.
Gurisatti Grétát az Eb-n szemsérüléssel kórházba szállították, az MTI-nek most azt mondta: reméli, hogy azzal az esettel letudta egy időre a sérüléseket. Meglátása szerint fizikailag és taktikailag is jó állapotban voltak a kontinensviadalon, a mentális rész viszont számára hiányzott, mivel túl sűrű volt a program és kellett még idő, hogy beérjen az új edzőkkel és stábbal elvégzett munka.

„Most abszolút azt érzem, hogy a mentális része is megérkezett, most érkeztünk meg a jelenbe, világbajnokságra megyünk, ahol szeretnénk érmet és kvótát szerezni.”

Múlt és jövő

vizilabda

(MTI/Illyés Tibor)

Visszatekintve azt mondta, a tokiói ötkarikás játékok előtt már átélte, hogy milyen kvalifikációs tornán kvótát szerezni, így rutinosnak tekinti magát ebből a szempontból.

„Most azt érzem mindenkin, hogy jó: ez meglesz és kész. Annyira jó felfogásban telt a világbajnoki felkészülés, ez sokkal inkább nagy erőt és motivációt ad, hogy ott ez a cél, amit el kell érni. Bízom benne, hogy a csoportmeccseken összeszedett önbizalom is ezt fogja majd visszaigazolni, hogy ez a tét most nekünk nagyon jól áll”

– fejtette ki.
Arra a kérdésre, miszerint van-e a tokiói ötkarikás játékokon használthoz hasonló mottójuk erre a vízilabda vb-re („Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?”), azt válaszolta: bőven gyűjtöttek olyan dolgokat, amiben mindenki el tudja magát helyezni és mindannyian át tudnak érezni, de csupán a világbajnokság után árulja el, mi az.
A világbajnokságon két kvótát osztanak ki, a magyarok a papírforma alapján az olasz és a kanadai csapattal versenyeznek majd az egyik indulási jogért.

A vízilabda vb-re utazó csapat:

kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka
mezőnyjátékosok: Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Geraldine Mahieu, Rebecca Parkes, Máté Zsuzsanna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Kuna Szonja.

Ezeket olvasta már?

baleset

Szerző