Michelangelo Dávidja is csatlakozott az orosz inváziót elítélő nemzetközi mozgalomhoz - Fekete lepel takarja a zsarnokság elleni harc szimbólumát - Városi Kurír

Sorting by

×

Michelangelo Dávidja is csatlakozott az orosz inváziót elítélő nemzetközi mozgalomhoz – Fekete lepel takarja a zsarnokság elleni harc szimbólumát

Michelangelo Dávid című művének másolatát fekete színű lepel borítja. A szobor letakarását gyász-gesztusnak szánta Firenze polgármestere az ukrajnai háború valamennyi áldozata előtt.

Hirdetés

Tisztelgés Ukrajna előtt

Tegnap, március 6-án volt a híres olasz reneszánsz művész, Michelangelo születésnapja , de Firenze önkormányzata úgy döntött, hogy inkább gyászol, mintsem ünnepel. Ennek eredményeként a Palazzo Vecchio előtt álló Dávid-szobor másolatát fekete  lepellel takarták le, ezzel is kifejezve a szolidaritást Firenze testvérvárosával, Kijevvel, amelyet jelenleg bombázások és az orosz csapatok hatalmas támadása sújt.

Megérkeztek az első menekültek

A gesztus akkor történt, amikor az első ukrajnai menekültek megérkeztek Firenzébe, és a város polgármestere, Dario Nardella üdvözölte őket. A toszkán város ukrán közösségének képviselőivel együtt az ukrán zászlót és sárga-kék szalagokat  tűztek a szobrot takaró fekete lepelre.

“Ma Michelangelót születésének napján, március 6-án szeretnénk felidézni ezzel a nagyon erős a gyász gesztussal, hogy emlékezünk a több ezer és ezer áldozatra. a civil  áldozatokra Kijevben és az összes többi ukrán városban, de a halott katonákat  is gyászoljuk”

– mondta a polgármester, majd így folytatta:

” Szeretnénk emlékezni az orosz katonákra is, azokra a fiatal orosz katonákra, akiket Putyin és kormánya küldött ,a halálba egy  őrült, igazságtalan és felfoghatatlan háborúért. Dávid a szabadság szimbóluma. A Góliát ellen harcoló Dávid pedig maga Ukrajna.  Számunkra ők Michelangelo Dávidja, akik Góliát zsarnoksága ellen harcolnak .”

Nem mindenki ért egyet Firenzében sem az akcióval

Érdekes módon azonban nem mindenki volt tisztában az aktus szimbolikájával. A firenzei önkormányzat honlapja Dmitrij Palagi és Antonella Bundu aktivisták nyilatkozatairól is beszámolt, akik azon a véleményen voltak, hogy itt valójában a szimbolizmus a probléma – abban az értelemben, hogy ez csak álarc ami intézményi szintű  komoly fellépéseke hiányát hivatott leplezni.

„Szeretnénk egy Firenzét, amely a békemozgalmak rendelkezésére bocsátja az intézményeket, és elősegíti az orosz bűnök megállításáról szóló vitákat. Nem olyan város, amelyben elkötelezzük magunkat, hogy olyan gesztusokat tegyünk, amelyekről csak beszélünk. A békéről kell beszélni. Nem a  letakart szobrokról”

– áll a közleményben.

(Forrás)

Megszólalt a vitában az Ufici képtár igazgatója is

Cenzúrának nevezte a Dávid-szobor köztéri példányának fekete lepellel történt bevonását Eike Schmidt, az Uffizi-képtár igazgatója, aki szerint a firenzei polgármester kezdeményezése a művészi és társadalmi szabadságot korlátozza.

“teljes letakarásuk, (műtárgyak szer.) akármilyen indokból is történjen, cenzúrával egyenlő, és ezért ellentmond a szabad társadalom alapjainak”

Eike Schmidt a szobrok letakarását rosszabbnak tartja annál, mint amikor kereskedelmi célra vagy politikai üzenetre használják fel őket, ami:

“meghamisítja értelmüket, és akarva vagy akaratlanul banálissá, nevetségessé teszi őket”.

(Minden a háborúról!)

Michelangelo

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.