Miénk az ország, nekünk építed! – A döntések itt pimasz önkénnyel születnek

Volt egyszer egy jelszó – valamikor a múlt század ötvenes éveinek elején, így hangzott: „Tiéd az ország, magadnak építed!“ Nagyon hatásos volt, akkoriban (némi kényszer hatására, de jó fizetésért) ezrek vonultak önként és dalolva Dunapentelére, hogy részt vegyenek a Sztálin Vasmű építésében. Így született meg keserves vajúdással Dunaújváros. Akkor sem rendeztek népszavazást, de még csak nemzeti konzultációt sem arról, hogy pont ott, pont akkor, pont úgy szükség van-e a vasipari monstrumra Magyarországon.

De mi nem tanulunk a saját történelmünkből

Most a Fudan egyetemi campus megépítésére készülünk az újkeletű, de mélyülő magyar-kínai testvériség jegyében, ha már illetékes döntéshozók felfedezték, hogy Kína világpiaci térhódítása a magyar gazdaságnak is komoly lehetőségeket kínál. A tervet Kínában is, itthon is jó ideje csócsálják, eredetileg 2017-ben, a Magyar Nemzeti Bank és a Fudan Egyetem közötti tárgyaláson esett szó arról, hogy a kínaiak campust hoznának létre Magyarországon. És lám, a minap már megjelent az erről szóló kormányhatározat is. (Legfőbb ideje volt, a pandémia kellős közepén a kormánynak nemigen lehetett fontosabb teendője.)

E szerint Fudan campus lesz Budapesten kb 500 milliárd forintos, kínai hitelből finanszírozott költséggel – éppen ott, ahová a főváros, a IX. Kerületi önkormányzat és a kormány megállapodása szerint a Diákváros épülne fel. (Az utóbbi tervezése már folyik.)

De milyen érdekes:

a kormány a Fudan-ügyben hozott döntésről elfelejtette tájékoztatni az érdekelt önkormányzatokat, amelyek a sajtóból értesültek a tervezett beruházásról.

Karácsony Gergely főpolgármester kikérte magának ezt az eljárást. Közösségi oldalán ezt írta:

„Mi a Diákvárosról kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Köz-fejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés. A kormány azonban suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Buda-pesten. Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit campus épüljön.”

A főpolgármester még azt is rögzítette, ha nem épül meg a Diákváros, akkor esetleg nem lesz atlétikai világbajnokság sem Budapesten

És a kormány válaszolt, mert ez a kormány demokratikus kormány egy szabad, demokratikus országban:

“Karácsony Gergely napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával, miközben saját Facebook-oldalán a kormány Diákvárosra vonatkozó terveit reklámozza. A reklámot köszönjük. A Diákváros fontos kormányzati terv, amely fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett”

– közölte Gulyás Gergely miniszter a tőle telhető legudvariasabb hangnemben. (Ide kívánkozik egy apró, mondhatni jelentéktelen közbevetés: mosta-nában folyik az idei és a jövő évi költségvetési törvény módosításának, illetve beterjesztésének előkészítése, szállongó hírek szerint a Diákváros mint költségvetési tétel már mindkettőből kimaradt. Egyszerűen törölték.)

Sajnos a Fidesz így működik

Kormányzati programja már a 2014. évi választások előtt is csak egy szóból állt:

„Folytatjuk!“

Ma is ezt teszik. Szerződésben rögzített ígéreteik annyit sem érnek, mint a papír, amelyekre lejegyezték őket. A felelős kormány-zati személyek aláírása semmire sem kötelez, amit vállaltak ma, arra másnap akár már nem is emlékeznek. A orbáni kormányzás jelszava:

Miénk az ország, nekünk építed! – a járvány idején is.

Nem tudom, hogy a világ egyetemei között kiválónak értékelt Fudan budapesti campusának felépítése Magyarország javára válna-e, feltehetően igen – akkor, ha a beru-házás pénzügyi feltételei nem lennének ilyen rémesen gyanúsak, ha az egyetemen folyó oktatás ideológiai töltése nem lenne kétséges, ha az intézmény nem eleve azzal a céllal létesülne, hogy előre tolt hadállása legyen Kína európai terjeszkedésének. Azaz, ha a kormány mellett más érdekeltek, az önkormányzatok, az MTA, az egyetemek Rektori Tanácsa, sőt a főváros és külön Ferencváros lakossága is tájékoztatást kapna a tervezett beruházásról és az intézmény majdani működéséről, s ha a kormány garanciákat adna a megvitatott és közösen elfogadott feltételek teljesítésére.

De Orbán Viktornál ez esélytelen

Ma ezt gondolja, holnap mást, s az felcsúti kiskertben esküt tett bölcs 133-ak engedelmesen meghozzák a törvényt. Mások véleménye és érdeke nem fontos, még csak nem is érdekes, különösképpen nem az az ellenzéki vezetésű ön-kormányzatoké. Orbán és a Fidesz így kormányoz, vérlázítóan pimasz önkénnyel. Keletre tart, Kínába, Üzbegisztánba, Kirgizisztánba – ki az Unióból, ki Európából, és vonszolja magával Magyarországot. Jobb lenne, ha mi, európai magyarok nem tartanánk vele! S még jobb, ha jövő tavasszal lecserélnénk ezt a semmirekellő, hitvány kormányt.

2 thoughts on “Miénk az ország, nekünk építed! – A döntések itt pimasz önkénnyel születnek

  • Felháboritó ez a pökhendi szemét viselkedése a kormánynak, mit képzelnek magukról?? a nép adott nekik valamelyest jogot hogy fontos dolgokban a nép javára döntsenek, erre fel csak lopnak, csalnak ,hazudnak és a zsebüket tömik a nép pénzével, ezt nem szabad hagyni, az ellenzéknek pedig nem kellene kesztyűs kézzel bánni ezekkel a patkányokkal–legyenek már erősek és gyerünk ki az utcára. és ledönteni ezt a hazaáruló népsanyargató bandát a kényelmes trónjaikról ELÉG VOLT !!!!

  • Eladósítják az országot, hogy ha vesztenek 22-ben, az ellenzék csapdába kerüljön. 3 ilyen óriási beruházás van, a Fudan, Paks és a vasút. És ezernyi kisebb. Ha pedig nyernek, közpénzből megoldják. A hívőik meg tapsolnak majd nekik. Ha a FIDESZ nyer, Budapestnek annyi, ha veszít, Budapest valamivel több pénzt kap majd beruházásokra, megmenekül a Diákváros, a Városliget, a Várnegyed, stb. Talán újra árnyas park lesz a Kossuth téren. Megszűnnek, gondolom, a teljesen felesleges, csak a hatalomkoncentrációt szolgáló kormányhivatalok, az önkormányzatok visszakapják vagyonukat, önállóságukat, ahogy az egyetemek is. Remélem, az elmúlt tíz év összes alapítványát, amelybe közpénz került, átvizsgálják, és amelyek vagyonátmentést szolgáltak, megszüntetik, visszaszerezve a pénzeket. Remélem, az elmúlt 12 év összes parlamenti és önkormányzati képviselőjénél /és családjuknál/ vagyonosodási vizsgálatokat végeznek, és ha nem tudnak elszámolni a vagyonukkal, elkobozzák, mint a nagybányai polgármesterét. Remélem, nem a gazdagokat fogják támogatni, hanem a rászorulókat, akiket az elmúlt 11 évben az út szélén hagytak, nem sportra és egyházakra költenek 100 milliárdokat, hanem az egészségügyre és oktatásra. Álom, álom…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük