Miénk az ország, nekünk építed! – A döntések itt pimasz önkénnyel születnek

Volt egyszer egy jelszó – valamikor a múlt század ötvenes éveinek elején, így hangzott: „Tiéd az ország, magadnak építed!“ Nagyon hatásos volt, akkoriban (némi kényszer hatására, de jó fizetésért) ezrek vonultak önként és dalolva Dunapentelére, hogy részt vegyenek a Sztálin Vasmű építésében. Így született meg keserves vajúdással Dunaújváros. Akkor sem rendeztek népszavazást, de még csak nemzeti konzultációt sem arról, hogy pont ott, pont akkor, pont úgy szükség van-e a vasipari monstrumra Magyarországon.

De mi nem tanulunk a saját történelmünkből

Most a Fudan egyetemi campus megépítésére készülünk az újkeletű, de mélyülő magyar-kínai testvériség jegyében, ha már illetékes döntéshozók felfedezték, hogy Kína világpiaci térhódítása a magyar gazdaságnak is komoly lehetőségeket kínál. A tervet Kínában is, itthon is jó ideje csócsálják, eredetileg 2017-ben, a Magyar Nemzeti Bank és a Fudan Egyetem közötti tárgyaláson esett szó arról, hogy a kínaiak campust hoznának létre Magyarországon. És lám, a minap már megjelent az erről szóló kormányhatározat is. (Legfőbb ideje volt, a pandémia kellős közepén a kormánynak nemigen lehetett fontosabb teendője.)

E szerint Fudan campus lesz Budapesten kb 500 milliárd forintos, kínai hitelből finanszírozott költséggel – éppen ott, ahová a főváros, a IX. Kerületi önkormányzat és a kormány megállapodása szerint a Diákváros épülne fel. (Az utóbbi tervezése már folyik.)

De milyen érdekes:

a kormány a Fudan-ügyben hozott döntésről elfelejtette tájékoztatni az érdekelt önkormányzatokat, amelyek a sajtóból értesültek a tervezett beruházásról.

Karácsony Gergely főpolgármester kikérte magának ezt az eljárást. Közösségi oldalán ezt írta:

„Mi a Diákvárosról kötöttünk megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Köz-fejlesztések Tanácsában, erről hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés. A kormány azonban suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Buda-pesten. Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit campus épüljön.”

A főpolgármester még azt is rögzítette, ha nem épül meg a Diákváros, akkor esetleg nem lesz atlétikai világbajnokság sem Budapesten

És a kormány válaszolt, mert ez a kormány demokratikus kormány egy szabad, demokratikus országban:

“Karácsony Gergely napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával, miközben saját Facebook-oldalán a kormány Diákvárosra vonatkozó terveit reklámozza. A reklámot köszönjük. A Diákváros fontos kormányzati terv, amely fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett”

– közölte Gulyás Gergely miniszter a tőle telhető legudvariasabb hangnemben. (Ide kívánkozik egy apró, mondhatni jelentéktelen közbevetés: mosta-nában folyik az idei és a jövő évi költségvetési törvény módosításának, illetve beterjesztésének előkészítése, szállongó hírek szerint a Diákváros mint költségvetési tétel már mindkettőből kimaradt. Egyszerűen törölték.)

Sajnos a Fidesz így működik

Kormányzati programja már a 2014. évi választások előtt is csak egy szóból állt:

„Folytatjuk!“

Ma is ezt teszik. Szerződésben rögzített ígéreteik annyit sem érnek, mint a papír, amelyekre lejegyezték őket. A felelős kormány-zati személyek aláírása semmire sem kötelez, amit vállaltak ma, arra másnap akár már nem is emlékeznek. A orbáni kormányzás jelszava:

Miénk az ország, nekünk építed! – a járvány idején is.

Nem tudom, hogy a világ egyetemei között kiválónak értékelt Fudan budapesti campusának felépítése Magyarország javára válna-e, feltehetően igen – akkor, ha a beru-házás pénzügyi feltételei nem lennének ilyen rémesen gyanúsak, ha az egyetemen folyó oktatás ideológiai töltése nem lenne kétséges, ha az intézmény nem eleve azzal a céllal létesülne, hogy előre tolt hadállása legyen Kína európai terjeszkedésének. Azaz, ha a kormány mellett más érdekeltek, az önkormányzatok, az MTA, az egyetemek Rektori Tanácsa, sőt a főváros és külön Ferencváros lakossága is tájékoztatást kapna a tervezett beruházásról és az intézmény majdani működéséről, s ha a kormány garanciákat adna a megvitatott és közösen elfogadott feltételek teljesítésére.

De Orbán Viktornál ez esélytelen

Ma ezt gondolja, holnap mást, s az felcsúti kiskertben esküt tett bölcs 133-ak engedelmesen meghozzák a törvényt. Mások véleménye és érdeke nem fontos, még csak nem is érdekes, különösképpen nem az az ellenzéki vezetésű ön-kormányzatoké. Orbán és a Fidesz így kormányoz, vérlázítóan pimasz önkénnyel. Keletre tart, Kínába, Üzbegisztánba, Kirgizisztánba – ki az Unióból, ki Európából, és vonszolja magával Magyarországot. Jobb lenne, ha mi, európai magyarok nem tartanánk vele! S még jobb, ha jövő tavasszal lecserélnénk ezt a semmirekellő, hitvány kormányt.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • Avatar
  2021.04.14 - 14:33
  Közvetlen hivatkozás

  Felháboritó ez a pökhendi szemét viselkedése a kormánynak, mit képzelnek magukról?? a nép adott nekik valamelyest jogot hogy fontos dolgokban a nép javára döntsenek, erre fel csak lopnak, csalnak ,hazudnak és a zsebüket tömik a nép pénzével, ezt nem szabad hagyni, az ellenzéknek pedig nem kellene kesztyűs kézzel bánni ezekkel a patkányokkal–legyenek már erősek és gyerünk ki az utcára. és ledönteni ezt a hazaáruló népsanyargató bandát a kényelmes trónjaikról ELÉG VOLT !!!!

  Válasz
 • Avatar
  2021.04.14 - 15:43
  Közvetlen hivatkozás

  Eladósítják az országot, hogy ha vesztenek 22-ben, az ellenzék csapdába kerüljön. 3 ilyen óriási beruházás van, a Fudan, Paks és a vasút. És ezernyi kisebb. Ha pedig nyernek, közpénzből megoldják. A hívőik meg tapsolnak majd nekik. Ha a FIDESZ nyer, Budapestnek annyi, ha veszít, Budapest valamivel több pénzt kap majd beruházásokra, megmenekül a Diákváros, a Városliget, a Várnegyed, stb. Talán újra árnyas park lesz a Kossuth téren. Megszűnnek, gondolom, a teljesen felesleges, csak a hatalomkoncentrációt szolgáló kormányhivatalok, az önkormányzatok visszakapják vagyonukat, önállóságukat, ahogy az egyetemek is. Remélem, az elmúlt tíz év összes alapítványát, amelybe közpénz került, átvizsgálják, és amelyek vagyonátmentést szolgáltak, megszüntetik, visszaszerezve a pénzeket. Remélem, az elmúlt 12 év összes parlamenti és önkormányzati képviselőjénél /és családjuknál/ vagyonosodási vizsgálatokat végeznek, és ha nem tudnak elszámolni a vagyonukkal, elkobozzák, mint a nagybányai polgármesterét. Remélem, nem a gazdagokat fogják támogatni, hanem a rászorulókat, akiket az elmúlt 11 évben az út szélén hagytak, nem sportra és egyházakra költenek 100 milliárdokat, hanem az egészségügyre és oktatásra. Álom, álom…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük