Miért akadályozza a Fidesz és a KDNP a finn és svéd NATO-csatlakozást?

Hétfőn az Országgyűlésben Tóth Bertalan (MSZP) napirend előtt azt kérdezte a fideszes és KDNP-s képviselőktől, hogy miért akadályozzák Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, miért nem járulnak hozzá, hogy az erről szóló előterjesztést napirendre vegye az Országgyűlés.

Törökországon kívül már csak Magyarország nem ratifikálta az erről szóló nemzetközi egyezményt

Tóth Bertalan emlékeztetett: három hete az MSZP-frakció nevében kezdeményezte, hogy vegye napirendre a Ház a javaslatot, de ezt “Kövér László és a fideszes többség” megakadályozta. Jelezte: hétfőn ismét kezdeményezte a napirendre vételt, és ha a kormánypárti képviselők ezt újra megakadályozzák, az azt jelenti, hogy “ők egyértelműen Putyin kottájából játszanak” és “tovább építik a Gazprom legvidámabb barakkját”. Ha így döntenek, akkor “mindegyikük kiérdemli a Geréb nevet” – fogalmazott.

Kövér László házelnök a felszólalásra reagálva azt mondta: a múltkor azért volt kénytelen visszautasítani a képviselő irományát, mert az nem volt házszabályszerű, ahogyan a most benyújtott kezdeményezése sem az.

Hozzátette: attól tart, hogy az MSZP frakcióvezetője szándékosan hagyja figyelmen kívül a házszabályt, hogy házelnökként ne tehessen mást, mint hogy visszautasítja a kezdeményezést.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára azt mondta: a finnek és a svédek NATO-csatlakozását fontosnak tartja és támogatja a kormány. Ugyanakkor – folytatta – a jelenlegi parlamenti napirendet az EU-val kötendő megállapodással kapcsolatos javaslatok foglalták le. Reményét fejezte ki, még idén “sort tudnak keríteni” a ratifikáció elfogadására is.

Arra is kitért: a baloldal most árulással vádolja a kormányt, holott ha a baloldalon múlt volna, akkor Magyarországon nem lenne energiabiztonság, nem lennének hazai kézben a gáztározók.

Friss híreink