Miért áll meg Palkovics a felsőoktatásnál? Legyen fizetős minden, a bölcsitől kezdve!

Pénteken Palkovics László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén Pécsett arról beszélt, hogy a Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni.

Mire ez a visszafogottság?

„…az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsük a versenyképesség alapjait  a felsőoktatásban. Azt szeretnénk, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint a más országban működő egyetemek, vagy egy magyarországi magánegyetem, és nem terhelnék az intézményeket feleslegesen olyan ügyekkel, ami ebbe a struktúrába nem fér bele. „

Érthetetlen,

hogy ilyen súlyos anyagi helyzetben, amikor a temérdek piszkoskodás okán az Európai Unió visszafogja a kétes ügyek finanszírozását Orbániában, miért állnak meg a felsőoktatás fizetőssé tételénél. Hatalmas perspektíva marad így kihasználatlanul, hiszen a kormányzat hathatós közbeavatkozásának és személyesen Orbán Viktor  és a nők szövetkezésének következtében, várhatóan rengeteg kisded születik a közeljövőben. Adódik a megoldás: terjesszék ki a bölcsitől a közoktatásig a fizetős oktatást.

Persze a színvonalat és a tanárok mennyiségét és minőségét nem kell változtatni, hiszen abból csak a probléma van, ha gondolkodó, kérdező, vitatkozó fiatalság cseperedik.

A Corvinus szeptember végén került a miniszter közvetlen irányítása alá,

de a kormány tervei szerint az intézményt később egy állami alapítású közalapítvány működtetné. A pénteken nyilvánosságra került tervek szerint 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, de a cél, hogy a fizetős hallgatók aránya legalább 60 százalékos legyen. A külföldi, szintén fizetős hallgatók arányát 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45 százalékra akarják növelni.

(forrás: MTI)

Palkovics nem elégszik meg a Corvinus-szal – az egész felsőoktatást át akarja alakítani

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest