Miért az idősebbek döntik el a jövőnket? —  Lábjegyzet egy provokatív gondolathoz

Ezt a látszólag provokatív kérdést tette fel Kádár Barnabás, a Momentum alapító tagja egy néhány napja megjelent facebook-posztjában, amiért elsősorban a jobboldali médiában, médiából kígyót-békát kiabáltak a fiatalemberre.

De nézzük meg közelebbről Kádár Barnabás gondolatkísérletét és mindjárt meglátjuk, hogy nem ördögtől való dolog végiggondolni azt, hogy bizony a nyugdíjas szavazótábor voksaival választást lehet nyerni és ez a társadalmi réteg nem feltétlenül a progresszív erőknek fog bizalmat adni, sokkal inkább az őket kiszolgáló ígéreteknek fog hinni és oda fog szavazni.

Kádár felveti a tabu kérdést is, hogy miért is van minden embernek ugyanúgy egy szavazata

Itt most sokféle válasz következhetne, elsősorban persze történeti áttekintésben kiderül, hogy éppen az általános választójog megszerzéséért és minden állampolgárra való kiterjesztéséért zajlott XX. századi politikai mozgalmak eredménye ez a vívmány.

Nem is lenne ezzel semmi baj, ám azt is tudjuk, hogy ma sem egyforma értékű egy-egy szavazat, elég csak ha az egyéni körzetek meghúzásának, kijelölésének anomáliáira gondolunk.

Az életkori megkötésekről csak annyit, hogy az Egyesült Államokban a Vietnami háború kellett ahhoz, hogy a 18 és 21 év közötti állampolgárok is megkaphassák a szavazati jogot.

A huszonhatodik alkotmánymódosítás kimondja a 18 év felettiek választójogát a szövetségi és állami szintű választásokon. A módosítást 1971. március 23-án fogadta el a Kongresszus és ugyanazon év július 1-jén lépett életbe, miután Oklahoma és Észak-Karolina harmincnyolcadikként illetve harminckilencedikként ratifikálták.

De vonatkoztassunk el a klasszikus országgyűlési választásoktól

és rögtön kiderül, hogy Kádár Barnabás okfejtése, miszerint egyes esetekben az idősebb választópolgároknak illene eggyel hátrébb lépni és adott esetben nem szavazni olyan kérdésben, ami rájuk közvetlenül semmilyen hatással nincs, ám meghatározhatja fiatal generációk egész életét.

Magyarországon érdemi népszavazást utoljára akkor tartottak, mikor a Fidesz populista módon beleállt a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésébe

Ez a kampány és maga a népszavazás eredménye olyan népszerű volt, hogy lényegében ez alapozta meg a Fidesz következő két kétharmados parlamenti győzelmét 2010-ben és 2014-ben is.

Nem véletlen, hogy a mai kormányzópárt teljesen ellehetetlenítette a népszavazás intézményét, Orbánék ettől jobban félnek, mint ördög a tömjénfüsttől.

Kádár Barnabás: Természetesen nem szeretném elvenni senki választójogát

Ehelyett célravezetőek lehetnek olyan idősebbek által indított kezdeményezések, mint:

– Ne menjen el szavazni, hanem hagyja inkább a fiatalokra a döntést, úgyis ők szenvedik meg majd a következményeit.

– Ha minden unokája másra szavaz, akkor lehet érdemes távol maradni az adott választástól inkább.

Világos beszéd, ám természetesen a jobboldali média ennek pont az ellenkezőjét adta Kádár szájába, akit így napokig lehetett gyalázni miden fórumon

Pedig érdemes egyet hátralépni és megvizsgálni a hétvégén az Európai Unió kormány- és államfőinek tanácskozásán megszületett dokumentumot. Jelesül a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére szóló Next Generation EU elnevezésű 750 milliárd eurós hitelkeretet, amelyet a tagállamoknak csak 2028-tól kell törleszteniük.

Ha erről a hitelfelvételről vagy annak felhasználásáról írnának ki bármely tagállamban egy népszavazást, akkor logikus lenne, ha akár a teljes nyugdíjas korosztály tartózkodna leadni a voksát, hiszen a nyolc év múlva kezdődő törlesztés és az aktív korosztályra váró terhek miatt őket ez a kérdés már nem érinti közvetlenül.

Persze itt van a kutya elásva, hiszen az egy másik tabu, hogy költségvetési kérdésről nem lehet népszavazást tartani.

Ez ám a róka fogta csukta!

https://www.facebook.com/barnabas.aron.kadar/posts/895270704288047

provokatív

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

 • Avatar
  2020.07.21 - 20:30
  Közvetlen hivatkozás

  Arra jó az ötlet, hogy megsértse azokat, akik nem vevők a populizmusra. mert majd pont azok fognak hátralépni, akik házi oltárt állítanak orbánnak/trumpnak… Nem is tudom, miért nem megyünk a büdös barlangba?
  Egyébként: olyan tökéletes demokráciában élünk, hogy már csak az öregek jelentik a gondot. :(

  Válasz
 • Avatar
  2020.07.22 - 08:12
  Közvetlen hivatkozás

  Ha csak a fiatalok dönthetnek az mitől jobb, és meddig a fiatalok,a fiatalok hiszen évről évre öregebbek lesznek és akkor jönnek a még tölük is fiatalabb fiatalok akkor most ki is a fiatal és ha egyszer öreg lesz akkor mit fog mondani? Nagyon rossz szöveget nyom a momentum Mama papa mit szól otthon,hogy kedvenc csemetéje már korán a sírba kívánja? Ilyen szép jövőt kívánok a fiatal momentumosoknak!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük