Miért rossz hír Kínának az ukrajnai orosz visszavonulás?

Hosszú értelmező cikkben foglalkozik a CNN Moszkva ukrajnai visszavonulásának a kínai orosz kapcsolatokra gyakorolt hatásával.

Rossz hír Kínának?

Moszkva és Peking szorosabb partnerré vált az elmúlt években, mivel mindketten feszültségekkel néznek szembe a Nyugattal, és Hszi és Putyin kijelentette, hogy a két ország „korlátlan” partnerséget kötött hetekkel Oroszország ukrajnai inváziója előtt. Ám Oroszország közelmúltbeli kudarcai Ukrajnában komoly dilemmát okozhatnak Kínában, néhány héttel azelőtt, hogy Hszi a kommunista párt egyik kulcsfontosságú találkozóján széles körben elvárják, hogy megszerezze a normaszegő harmadik ciklust.

„Peking nem ülhet nyugodtan, és nézheti, hogy Oroszország vereséget szenved Ukrajnában, mert ez (legalább) egy erősen meggyengült Oroszországhoz vezet, amely kevésbé hasznos szövetséges, és kevésbé képes elterelni Washington figyelmét, és (legfeljebb) politikai instabilitást teremthet. Moszkvában”

– írta a Twitteren Hal Brands, a Johns Hopkins Egyetem globális ügyekkel foglalkozó professzora .

Meginoghat a stratégiai partnerség is

Brands hozzátette, szélsőséges esetben a moszkvai politikai instabilitás instabilitást okozhat a „stratégiai partnerségen” belül, amelybe Hszi oly sokat fektetett.

„Lehet fogadni, hogy Oroszország helyzetének romlásával Putyin fokozott kínai támogatást fog keresni. Ha Peking nem találja meg a módját egy ilyen támogatás nyújtásának, akkor a kínai-orosz partnerségben hamarabb láthatunk nagyobb feszültségeket, mint azt sok elemző elképzelte”

– írta. Kérdés, hogy Kína mennyire hajlandó támogatni Oroszországot saját stratégiai érdekei és céljai árán. Peking mindeddig nem nyújtott közvetlen katonai vagy pénzügyi segítséget Moszkvának, ami Washington szankcióit válthatná ki. Egyes szakértők úgy látják, hogy Kína és Oroszország közötti kapcsolat erősödése alapvetően pragmatikus, könnyen eltolható költség-haszon számításokon alapul.

„A Kína-Oroszország kapcsolat nem a „közös értékeken” vagy a tisztelet/szeretet érzésén alapul… Leginkább érdekeken alapul. Az érdekek pedig gyorsan változhatnak a dinamika változásával”

– írta Hart , a CSIS szakértője.

„Ez nem jelenti azt, hogy a Kína-Oroszország kapcsolat gyenge. Csak azt, hogy nem feltétlenül tartós”

– tette hozzá.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Háború

Friss!