Connect with us

Kerítésen túl

Migrációs csomag – Diplomáciai lecke kezdőknek és haladóknak no meg Orbán Viktornak

migráció
Megosztás

Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz, nem kell majd migránsokat befogadnia, és támogatást kap a már befogadott ukrán menekültek után – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

Sikeres diplomáciai erőfeszítés

A kormányülést követő sajtókonferencián Tuskot annak kapcsán is kérdezték, hogy az Európai Unió Tanácsa kedden véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformját.
Tusk megerősítette: a lengyel kormányt képviselő Andrzej Domanski pénzügyminiszter a keddi uniós értekezleten a csomag elfogadása ellen szavazott. A miniszterelnök szerint kormánya elérte, hogy a migrációs paktum előírásai „sokkal kevésbé veszélyesek”, mint a csomag azon változata, amelyet még az előző, Mateusz Morawiecki által vezetett kormány idején dolgoztak ki.
Lengyelország „a csomag kedvezményezettje lesz” – fogalmazott Tusk. Kifejtette: Varsónak nem kell majd „semmiért sem fizetnie”, az EU „nem kényszerít rá semmilyen migránskvótát”, sőt, a kormány „hatékonyan fogja igényelni” az EU támogatását több százezer, mindenekelőtt Ukrajnából érkező menekült befogadásáért.

Bírálat Tusknak

Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök kedden az X felületen bírálta, hogy a Tusk vezette Polgári Platform nem akadályozta meg az EU-ban a migrációs paktum elfogadását.

„Kénytelenek leszünk befogadni az illegális bevándorlókat, vagy befizetni többmilliós bírságokat”

– áll a bejegyzésben.
A kormány kötelessége, hogy a  csomag ügyében panaszt nyújtson be az EU Bíróságánál – szorgalmazta Morawiecki. Szerinte Varsónak a panaszban hivatkoznia kell a 2018-as uniós csúcsértekezlet zárókövetkeztetéseire, amelyek Morawiecki hozzájárulásával jöttek létre, és amelyek értelmében Lengyelország nem kötelező, hanem önkéntes alapon venne részt az uniós migránsáthelyezési mechanizmusban.

Ylva Johansson

Az európai uniós migrációs és menekültügyi csomag szerdai elfogadása valódi változást hozhat, bebizonyíthatja, hogy Európa kész a kompromisszumra, és megbirkózik a legnagyobb kihívásokkal is, köztük a migrációval – jelentette ki Ylva Johansson belügyi EU-biztos Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán -a hirado.hu szerint.

(A főkép illusztráció)

Kapcsolódó

migráció

Szerző