Mihályvári-Farkas Viktória a 400 vegyes új Európa-bajnoka!

A római úszó Európa-bajnokság harmadik napján három magyaz ezüstérem mellett született egy aranyérem is, míg a román fenomén, David Popovici 100 gyorson repsztett egy elképesztő új világcsúcsot.

Milák Kristóf országos csúccsal ezüstérmet nyert 100 méter gyorson

A 200 méter pillangó 21 éves magyar olimpiai bajnoka 47.47 másodperccel csapott célba, ezzel a szám másik magyar döntősének, a 48.01-gyel ötödik Németh Nándornak a rekordját (47.69) adta át a múltnak.

Milák a pénteki elődöntőben is a második időt úszta – de akkor hét századdal még elmaradt Németh országos csúcsától -, Popovici Európa-rekorddal került fináléba, míg Németh a hetedik idővel várta a döntő rajtját.

Mind a nyolc finalista elképesztően kezdett, sőt húsz méterrel a vége előtt még négyen voltak Popovici pénteki Európa-csúcsán belül, végül a 17 éves román nagyszerű idővel diadalmaskodott Milák előtt: 46.86 másodperces világcsúccsal a brazil Cesar Cielo Filho rekordját (46.91) döntötte meg, amely 2009-ben ugyanebben az uszodában született, cápadresszben.

Milák elmondta, úgy tűnik, motiváló személyiség, hiszen a tokiói olimpián az amerikai Caeleb Dressel, most pedig Popovici úszott mellette világcsúcsot. Tinédzser riválisát olyan géniusznak tartja a gyorsúszásban, mint amilyen ő pillangón.

 “Amit én csináltam eddig pillén, azt ő fogja most gyorson, és valószínűleg ugyanakkora zseni lesz, mint amilyen én vagyok és én leszek. Mind a ketten a saját számunkban +out of league+ (mindenki felett álló) vagyunk. A száz egyébként nem is annyira az én számom, inkább a hosszabb számok” – mondta Milák, és megjegyezte, ezen az Európa-bajnokságon sokkal nagyobb kihívást jelent számára Popovici ellen versenyezni gyorson, mint pillangón “behúzni” saját számait.

Milák Kristóf
Az ezüstérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres gyorsúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

“Minden edzés kérdése, hogy ki milyen intenzitással, minőségben végezte el az edzéseket. Persze azért érteni is kell ahhoz, hogy ilyen rövid időn belül is jó formába kerüljön az ember” – mondta Milák, aki megjegyezte, ennél rövidebb ideje is volt már a felkészülésre, mint most a júniusi világbajnokságot követően.    
    
Férfi 100 m gyors, Európa-bajnok:    
   
   David Popovici (Románia) 46.86 másodperc – világcsúcs
2. MILÁK KRISTÓF 47.47
3. Alessandro Miressi (Olaszország) 47.63
…5. NÉMETH NÁNDOR 48.01

Kovács Benedek ezüstérmes 200 méter háton

Az idei budapesti világbajnokságon döntős Kovács a pénteki előfutamban egyéni csúcsot (1:56.81) úszott, az elődöntőben viszont tartalékolt, míg Kós egyéni legjobbjától (1:57.64) mindössze négy századdal elmaradva, 1:57.68 perccel került a fináléba.

A döntőben Kós láthatóan gyorsan “kiszállt” a dobogóért folytatott küzdelemből, Kovács viszont tartotta a tempót a mezőnnyel, a második százon pedig fokozatosan jött felfelé. Húsz méterrel a vége előtt már az éremért harcolt, és végül óriási egyéni rekorddal csapott célba, megszerezve pályafutása első nagy nemzetközi sikerét.

“Nagyon boldog vagyok, nem gondoltam rá, hogy dobogós leszek, a negyedik-ötödik helyre saccoltam magam. Szerencsére sikerült elérni az 1:56-os idő elejét, amit szerettem volna” – nyilatkozott Kovács Benedek, aki úgy kiúszta magát, hogy a futam után rosszul ett.

Kovács Benedek
Az ezüstérmes Kovács Benedek a férfi 200 méteres hátúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

“Érden kezdtem el úszni a jelenlegi edzőmmel, Plagányi Zsolttal, ő távozott, én meg maradtam. Ott volt egy csapatunk például Milák Kristóffal, de szépen-lassan leépült, én viszont ott maradtam egyedül. A koronavírus-járvány alatt volt egy plusz évem, és váltottam, átmentem a BVSC-be, ahol újra Plagányi Zsolttal készülök, ráadásul olyan úszókkal közösen, mint például az olimpiáig Cseh László, akivel megtiszteltetés volt edzeni, Bernek Péter vagy Bohus Richárd. Azóta százon és kétszázon is jövök felfelé” 

– számolt be az elmúlt éveiről Kovács, aki júniusban a Duna Arénában, élete első világbajnokságán rögtön döntős volt, most pedig a dobogó második fokára léphetett fel.

Férfi 200 m hát, Európa-bajnok:
    
   Yohann Ndoye Brouard (Franciaország) 1:55.62 perc
2. KOVÁCS BENEDEK 1:56.03
3. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:56.15
…8. KÓS HUBERT 1:57.84

Mihályvári-Farkas Viktória arany-, Jakabos Zsuzsanna ezüstérmes 400 méter vegyesen

A délelőtti előfutamban Mihályvári-Farkas Viktória legyőzte a címvédő, háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, aki nagy meglepetésre Jakabosnál is rosszabbul úszott, a fiatal versenyző pedig a legjobb idővel várta a finálét.

Mihályvári-Farkas
A későbbi győztes Mihályvári-Farkas Viktória a női 400 m vegyesúszás döntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mihályvári a döntőben a hátúszás után állt az élre és innen már nem engedte a kezéből a győzelmet, megszerezve ezzel a felnőttek között első aranyát. Tavaly, az olimpiát megelőző kontinensviadalon második volt.

“Remélem, sikerült bebizonyítanom, leginkább magamnak, hogy a vb kisiklás volt csak. Úgy álltam bele a felkészülésbe a vb után, hogy magunknak bizonyítsunk az edzőmmel, ez most sikerült. Hatalmas erőt fog ez adni a továbbiakban. A döntőre úgy álltam oda, hogy nyerni szeretnék, hogy ez lehetséges, most pedig itt állok aranyéremmel a nyakamban és Európa-bajnoknak mondhatom magamat. Tavaly azt mondtam a második helyem után, hogy a himnuszt kicsit a magaménak éreztem az ezüstéremmel a nyakamban, most viszont nekem szólt” 

– mondta Mihályvári-Farkas Viktória, aki hozzátette, életében nem izgult még annyira, mint most a dobogó tetején.
Mihályvári-Farkas Viktória
A győztes Mihályvári-Farkas Viktória a női 400 m vegyesúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jakabos a táv felénél még csak harmadikként tempózott, sőt, a gyorsot a negyedik helyről kezdte meg, innen tudott felkapaszkodni a dobogó második fokára.

“Hihetetlen így ez az egész, én már régen nem számítottam erre. Persze nagyon örülök neki, és fantasztikus érzés meghallgatni a himnuszt, még ha nem is nekem szól. Annak külön örülök, hogy itt jött ez össze, hiszen ez az egyik kedvenc uszodám” 

– mondta Jakabos Zsuzsanna, aki a kontinensviadal után hosszabb szünetet szeretne tartani, de az év végi rövidpályás világbajnokságon Ausztráliában ott akar lenni.

Mihályvári-Farkas a magyar küldöttség második aranyát nyerte az olasz fővárosban. A csütörtöki nyitónapon a 4×200 méteres férfi gyorsváltó diadalmaskodott.

Női 400 m vegyes, Európa-bajnok:
    
   MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 4:37.56 perc
2. JAKABOS ZSUZSANNA 4:39.79
3. Freya Colbert (Nagy-Britannia) 4:40.06

Ötödik a 4×100 méteres női gyorsváltó

A 4×100 méteres női gyorsváltó az ötödik helyen végzett szombaton a római úszó Európa-bajnokságon.

Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállítású együttes 3:39.42 perccel ért célba.

Női 4×100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
    
   Nagy-Britannia (Lucy Hope, Anna Hopkin, Medi Harris, Freya Anderson) 3:36.47 perc
2. Svédország (Sarah Sjöström, Louise Hansson, Sara Junevik, Sofia Astedt) 3:37.29
3. Hollandia (Kim Busch, Tessa Giele, Valerie van Roon, Marrit Steenbergen) 3:37.59
…5. MAGYARORSZÁG (Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra) 3:39.42

Forrás: LEN / MTI

Európa-bajnok a 4X200-as férfi gyorsváltó, Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 vegyesen

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Molnár Dóra bronzérmes 200 méter háton, Szabó Szebasztián nyolcadik 50 méter pillangón

Kínyó Norbert

hegesztő

3 thoughts on “Mihályvári-Farkas Viktória a 400 vegyes új Európa-bajnoka!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.