Vízi mentők akcióban – Ez a valóság és nem a Baywatch

Haverok, buli, Fanta…., jól hangzik, már legalább úgy a fülünkbe vésődött, mint a “Soros”, vagy a “menekült” szavak. Egyiknek se dőljön be! Szerdai vízi balesetek dióhéjban….

Mi a nem f@sza-gyerekség….

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak négy esetben kellett partra segíteniük a vízben tartózkodókat -számol be a police.hu.

“A Balaton vízterületén 2018. július 17-én a II. fokú viharjelzés volt érvényben. Az erős szél és hullámzás miatt a strandolók gumimatraccal, sup deszkával sodródtak a vízen, Fonyódnál pedig egy vitorlás futott homokpadra, fedélzetén négy fővel. A bajbajutottakat ezért az egyenruhások biztonságban a közeli partra szállították.

Ne higgy a szemednek, a valóság nem ilyen!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Első fok: 45 villanás, másodfok: 90 villanás

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ilyenkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!”. Ha így tesznek nem fordulnak a vízi balesetek szükségszerűen tragédiába.

Dráva

“Fürdeni mentek a Drávára Felsőszentmártonnál, azonban egy gyermeket elsodort a víz, többen pedig egy kőgáton és egy szigeten rekedtek. A rendőrök, tűzoltók és mentők összefogásával sikerült megmenteni őket.

A rendőrség Tevékenység-irányítási Központjába 2018. július 18-án 15 óra 16 perckor arról tett bejelentést egy horgász, hogy a Dráva folyón, Felsőszentmárton térségében egy nő és egy gyermek egy kőgáton rekedt. A rendőrség ügyeletese azonnal két hajót is útba indított, egyet Drávaszabolcsról, a másikat pedig a szomszédos Somogy megyéből. A bejelentővel többször is beszéltek, így derült ki az is, hogy nemcsak egy nő és egy gyermek rekedt a kőgáton, hanem egy fiút is elsodort a víz, azonban sikerült megkapaszkodnia egy ágban, illetve további három fiatal egy szigeten rostokol.

A helyszínre elsőként a Sellyei Rendőrőrs két körzeti megbízottja ért,

akik nem késlekedtek, egyikőjük figyelte és szóval tartotta a vízben rekedt 12 éves fiút, kollégája pedig felkutatta a közelben lévő csónak tulajdonosát. Ő azonnal a helyszínre sietett, és a motor felszerelését követően két sellyei tűzoltóval vízre szállt, majd közösen kimentették a gyermeket a vízből, akit a partot érést követően átadtak a mentőszolgálat munkatársainak. Ezután a fiú kőgáton rekedt 36 éves édesanyját és a vele lévő 5 éves kisfiát mentették ki, végül a szigeten várakozó 14 éves fiút, valamint a 13 és a 15 éves lányokat is kihozták a partra.”

Ne feledje: hazavárják!

„Azért a víz az úr!” – Hogyan ússza meg a vízi balesetet? – Mit tegyen, ha…..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük