Mikor kapja meg a behívót a kóterbe Balmazújváros volt fideszes kötődésű polgármestere?

Egy olyan országban élünk, ahol a hatalom uralkodik a jog felett is, és  aki nem a megfelelő irányba leffent, az sok jóra nem számíthat.

Úgy élünk, mintha visszamentünk volna a feudalizmusba

A közpénz lenyúlásában ilyen kreatív kormánya még nem volt Magyarországnak. Mindezt tetézi, hogy kevés kivételtől eltekintve a bűnüldöző szervek sem igen buzgólkodnak, amikor valamely piszkos gyanús ügyben fideszes potentát esetleges érintettsége is felmerülhet.

Az elmúlt évek rengeteg – ellenzéki pártok által tett- feljelentésének a többségét nem követte büntető eljárás, az ügyészség minden kényes ügyet időben megállított, elkent. Vajon miért nem vizsgálták például a bűnüldözők, a Quaestor ügy kapcsán, a kormányzati érintettséget, az állami ellenőrző hatóságok – így az MNB –felelősségét? Vajon csak városi legendának tudható be, hogy Tarsoly Csaba letartóztatásával azért vártak több hetet, legyen idő minden kényes szál elvarrására? És még hosszasan lehetne sorolni azokat az eseteket, amelyekben a közpénz lopás gyanúja fennállhatott. Voldemort nagyurat megkaptuk koncként, érjük be vele. A békési dinnyekirály mentelmi jogát ugyan felfüggesztették, de Simonka jó fizetésért továbbra is ott ül és szavaz a parlamentben, mintha tiszta lenne a keze. A Fidesz kétharmadát egy olyan képviselő tartja fenn, aki ellen az ügyészség 850 milliós vagyonelkobzást, és 8,5 félév fegyházbüntetést kért a bíróságtól. A fideszes képviselő mintha mi sem történt volna, nyomogatja a gombokat, talán még arra is számít, hogy a ciklus végéig is kihúzhatja. Egy időközi választáson akár még a kétharmad is simán oda lehet.

Botrány kell a börtönbevonuláshoz?

A közelmúltban nagy port kavart fel, hogy bár 2018 novemberében jogerősen két év börtönbüntetésre és két év közügyekről eltiltásra ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki 2014-ben az Orbán- imázsvideó főszereplője volt, mégsem kezdte meg a büntetése letöltését. Mit ad Isten, a botrány kipattanása után lépett a hatalom gépezete: a mi emberünk azóta rabkoszton él.

Nem egyedi esetről van szó. A Debreceni Ítélőtábla még 2018. áprilisában Dr. Veres Margitot, Balmazújváros volt fideszes kötődésű polgármesterét, hivatali vesztegetés elfogadásának büntette miatt, jogerősen 5 /azaz öt !! / év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. Közel két éve történt mindez, a várost jól ismerők szerint az elítélt még mindig szabadlábon van. Veres Margit éli világát, nem úgy néz ki, számít arra, hogy valaha is rácsok mögé kerül.

Elítéltek kirándulgat Kövér László

Sőt, ahogy arról a független magyar sajtó beszámolt, Kövér Lászlóval tavalyelőtt októberben még Erdélybe is kirándulhatott. A fáma szerint úgy került oda, hogy Tiba István, akinek egykor a jobbkeze volt, tagja az Országgyűlés focicsapatának. Valószínűleg a képviselő úrnak kellett valaki, aki kimossa a szerelését. ( Majdnem szennyest írtam, de így azért szebben hangzik.)

A debreceninap.hu információi szerint tavaly decemberben szintén Tiba Istvánnal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével mulatott együtt Hajdúnánáson, a város bálján. A helyi televízióban is látható volt, hogy jókedvű fideszes társaságban töltötte az időt a volt polgármester.

Hogy pontosan mi történt a háttérben arról az illetékesek mélyen hallgatnak. Úgy látszik, a Fidesz hatalmasait nem zavarja, hogy ez az egész színjáték a jog és a független bíróság megcsúfolása.

A városi legendákba persze sok minden belefér

Mi is csak találgatni tudunk. A volt polgármester valószínűleg azért van még szabadlábon, mert kegyelmi kérvényt adott be Áder Jánosnak, és mellette kérte az igazságügyi minisztert, hogy az elbírálás idejére függessze fel a büntetését. Úgy tűnik, az akkori tárcavezető ehhez hozzájárult.

És innen a nagy homály. Arról nem tudni, hogy elnöki kegyelmet kapott volna, Sándor palota urát nem köti határidő. Elvileg a végtelenségig lehet az ügyet húzni. Akár az is elképzelhető, hogy amíg a Fidesz hatalmon van, egy jogerősen, súlyos bűncselekmény miatt elítélt, vígan éli a világát. Itt annyi megjegyzést muszáj tenni, hogy a tyúklopásért elítéltnek  biztosan nem kellene várna két évig a “behívóra”.

A városi legendákban persze sok minden hallani. Két korsó sör után beszédes a magyar, olyankor már tudja a tutit. Hallani, hogy talán nem is az igazi bűnöst ítélték el, Veres más helyett vitte / vitették vele ? / el a balhét. Tehette ezt annak, a talán legmagasabb helyről kapott ígéret birtokában, hogy nem kell a kóterba vonulnia, ha a párt érdekei szerint jár el. Az igazságot persze nem ismerjük, az biztos, nem jött volna jól a Fidesznek a 18′-as országgyűlési választások előtt, ha valamely magas polcon ülő emberét találja el Justícia kardja.  A látszat szerint igen magas helyen sikálhatták el az ügyet, és döntöttek az akták fiók mélyére süllyesztéséről.

Az már nem pletyka, hogy a mostani szituáció sokak igazságérzetét sérti. Vajon, ha mondjuk egy “átlagos” magyar “zemberről ” lenne szó, akkor is ilyen megértők és humánusak lennének az illetékes elvtársak, vagy csak  ezt hozta a NER és Orbán Magyarországra.

A végére már csak a többször feltett kérdés marad: miért nincs még a börtönben Balmazújváros volt fideszes kötődésű polgármestere?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük