Ha a Fidesz-hívőknek leesik a tantusz…

Az ellenzék a jelen helyzetben, a változásokra való felkészülés szempontjából eltékozolt hónapok után, nem biztos, hogy meg tudna nyerni egy választást. Azonban a sorra felbukkanó hazugságok, korrupciós szemfényvesztések nyomán a Fidesz ettől még elvesztheti. Ha a potenciáis szavazóknak leesik a tantusz, hogy ők is vesztesei a helyzetnek. 

Közeledünk a választásokhoz

Ebben a helyzetben akár kellemetlen, de még ügydöntő is lehetne, hogy kormány közeléből egyre jönnek a hírek a lelepleződött hazugságokról. Most éppen a rezsicsökkentés kapcsán. Holott már az energetikai kampány kezdetén is látszott, hogy hosszabb távon korántsem a hatósági olló vágja le a lehető legtöbbet a családok költségeiből. Még akkor sem, ha elfogadjuk, hogy nem csak a gáz beszerzési ára van benne a fogyasztónak küldött számlában.

Mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbb ezzel védte a mundér becsületét. Az indoklás kétfenekűségének felismeréséhez elég belegondolni abba, hogy csőhálózat használatával kapcsolatos költségek nem egyszer hatékonysági tényezőktől függnek. Ha a szállító, a szolgáltató szinte bármit kiszámlázhat, akkor nem igazán érdekelt a hatékonyság növelésében. Így alapvetően nem érdekelt a korszerűsítésben sem. Ugyanakkor még a MEKH közleménye szerint is csak az ár mintegy ötöde származik ezekből a költségekből, és közel a fele a gáz tényleges ára. A kettő közt található a forgalmi adó, amelynek meghatározása a kormány hatásköréhez van közelebb. Ha magasan tartják, akkor a hatalom – az elvonásokon keresztül – mesterségesen drágítja az energia árát.

Szálka a hatalom szemében

A nemzetközi árszínvonal alakulása alapján, nagyon úgy tűnik, hogy valójában nem a gáz árát, hanem a lakosságot vágták meg a rezsiharc során. Meg hát az ezzel kapcsolatos kommunikációban. Amely átvágási hullám magyarázhatja azt is, hogy miért Németh Szilárd lett a rezsiátvágási biztos. Ehhez az ő képességei kellettek. Mert nem biztos, hogy valaki, aki csak egy picit is képes átlátni a valóságot, hajlandó lett volna az arcát adni ahhoz a maszlaghoz. Ahogy most is megvillant annak kapcsán, hogy az E.ON a piacilag indokolt áron, olcsóbban szeretne kereskedni. Ami érthetően szálka a hatalom szemében, mert kiemeli a kormányközeli alternatív valóság álságos voltát. Amellyel kapcsolatban Némethnek csak annyi a mondanivalója, hogy fogják vissza az agarakat. Mert azzal, ha a lakosság kedvezőbben jut energiához, beavatkoznak – úgymond – a választásokba.

Ami kétségtelen. De a tisztább energetikai, illetve hatalmi kép kirajzolása valószínűleg nagyobb érdeke lenne a társadalomnak, mint a hatalomhoz közeli vállalkozók zsebérdeke.Nem a Fidesz és Orbán feltétlen híveinek, vagy a felcsúti gázszerelőnek, hanem a társadalomnak. Beleértve a Fidesz potenciális szavazóit is. Akiknek az energetikai számláját nem vállalja magára Orbán Viktor. Ha pedig magára vállalná, azt is a társadalom fizetné meg. Ahogy a benyelt és elszórt magánnyugdíjakat is. Ahogy az uniós visszafizetéseket is. Amikor ezek fedezetének előteremtése érdekében növelik, illetve nem csökkentik a társadalmi költségeket, akkor mindenki fizet. Akárkire is szavazzon egyébként. Egyébként valószínűleg ezért van pánik a kormánypárt környékén.

Orbán vajon a szegényeknek vagy a gazdagodó vejének segít?

Az ellenzék a jelen helyzetben, a változásokra való felkészülés szempontjából eltékozolt hónapok után, nem biztos, hogy meg tudna nyerni egy választást. A sorra felbukkanó hazugságok, korrupciós szemfényvesztések nyomán azonban a Fidesz ettől még elvesztheti. Ha a potenciáis szavazóknak leesik a tantusz, hogy ők is vesztesei a helyzetnek. Amikor teavizet melegítenek, vagy amikor orvoshoz mennek. Amikor az oligarchiában elosztogatott korrupciós pénzeket a közösből kell visszafizetni. Amikor az orosz hiteleket nekik és unokáiknak is nyögni kell majd. Amikor rájönnek, hogy egy dolog imaláncot szervezni Orbán Viktor lelki üdvéért, és más dolog, hogy ettől még nyugodtan éhen halhatnak. Már amennyiben Orbánnak köztük, illetve a veje gazdagodása között kell választania.

Csak az a kérdés, hogy elkezdenek-e számolgatni a szavazók a választások előtt? Ennek késleltetése érdekében, alighanem egyre újabb hatalmi gumicsontokra számíthatunk a közeljövőben. Durva kommunikációs offenzívával.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük