Sorting by

×

Mikor támad újra a Covid? – Rusvai Miklós megmondja

Kevésbé okoz majd veszélyes tüneteket a koronavírus, de eltűnni nem fog, náthává szelídülve velünk marad. Mondja Rusvai Miklós virológus. Az olaszok biztos ami biztos: hatszázezer oltatlan civilt már  meg is bírságolnak.

Mi jöhet most?

– Mintha újra felfutóban lennének a napi esetszámok, 6,4 millió beoltott magyarnál 2400-2600 új fertőzöttet jelentenek. Kell aggódnunk?

– Kis ingadozás lehet, de hasonló napi esetszámra számíthatunk legalább április végéig, május közepéig. A legfrissebb szennyvízadatok is ezt mutatják, napi kétezer feletti új esetszám többször is lehet, de olyan kiugróan rossz adatok, mint amilyenek a negyedik-ötödik hullám idején voltak, szerintem már nem lesznek, válaszolta virológus a Blikk kérdésére

– Jön-e a hatodik hullám?

– Biztosan jön, de tavasszal már nem, inkább ősszel. Fontos tudni, hogy a koronavírus nem fog ugyan eltűnni később sem, de ez a vírus már nem az, amivel két éve, vagy tavaly megküzdöttünk. Az omikron is enyhe, náthás tüneteket okozott. A lélegeztetőgépen lévők száma, a halálozások száma csökken, az érzékenyebbek, akár a magas koruk, más társbetegségük miatt viszont ezután is megszenvedhetik és ők ugyanúgy belehalhatnak.

A nyár nem kedvez a légúti fertőzéseknek

– És ott vannak még az egyéb légzési betegségek…

Amelyeknek a szezonja még tart. Épp csak levettük a maszkot, így nem csak a koronavírus, de más légzőszervi betegségek is jobban terjedhetnek, az influenzától kezdve más náthás tünetű fertőzések.

– A nyár, a meleg idő eleve kizárja a felső légúti megbetegedések terjedését?

Igen, de ugyanúgy, mint tavaly, mikor nálunk eltűnik a koronavírus, átmegy a déli féltekére, Dél-Afrika, Ausztrália térségébe, most éppen Új-Zéland szenvedi meg nagyon, ott most van az ősz, rekordszámú fertőzött van. És egész nyáron figyelhetjük, milyen új mutációk jelennek meg.

– Gyakran mondogatta, szeretné elkapni a védettségért a koronavírust, sikerült már, túlesett rajta?

– Sajnos még nem kaptam el, tudnék róla, ötször-hatszor már teszteltettem magam, de eddig még egyszer sem lett pozitív.

Fejeződik be a portál interjúja Rusvai Miklóssal.

Előzmény

Rusvai

 

átver

Egy hozzászólás itt: “Mikor támad újra a Covid? – Rusvai Miklós megmondja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.