Miközben Ön a tömegben lökdösődik az utolsó meglepikért, addig Mészáros gyarapodott egy jót!

Ez a legjobb időpont, ilyenkor még az ilyesmikre vájfülűek figyelmét is elkerüli, hogy mészárosék Lőrince -vagy valaki- nyélbe ütötte az év üzletét, eladott az államnak -vagyis Önnek-  egy totál veszteséges, feltehetően bezárásra ítélt cuccost.

Karácsony szent leple alatt

Aláírta a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészének adásvételi megállapodását az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel. A tranzakciót várhatóan 2020 első negyedévében zárják, ahhoz hazai és európai uniós hatósági engedélyek szükségesek, közölte Mészáros Lőrinc holdingja, az Opus Global.

Azt nem közölték, mennyiért sikerült megszabadulniuk a vastagon veszteséges szénerőműtől, a vételárat üzleti titokként kezelik a felek.

Minek is a nagy közlékenység,

hiszen a cehhet Ön, meg Ön, meg mindannyian fizetjük, de a részletekkel nem akarják fárasztani a jónépet.

Mészáros Lőrinc és üzleti köre 2018 tavaszán szerezte meg az erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért, azonban a szén-dioxid-kvóta drasztikus drágulása miatt veszteséget kezdett termelni. 2017-et 10,7 milliárd mínusszal zárták, ami 2018-ban 4,3 milliárdra csökkent, mivel abban az évben kaptak 7 milliárd forint állami támogatást, valamint eladták az államnak az ott működő naperőművet – foglalta össze a 444.hu.

A magyar szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felelős Mátrai Erőmű mára súlyosan elavulttá vált, november elején egy szennyezés miatt többen rosszul lettek, az engedélyei 2025 végén járnak le.

De a veszteségek és a fejlesztési szükségletek dacára

a tulajdonosok tavaly 11,2 milliárdos osztalékot vettek ki az eredménytartalék terhére,

amit a korábbi tulajdonos, az RWE az erőmű modernizációjára tett félre. Ebből 8 milliárd forint kerülhetett Mészáros Lőrincékhez a tulajdonrészük után, vagyis a vételár már ekkor bőven megtérült nekik.

Ugyanebben az évben egyébként egy-egy féldisznóval örvendeztették meg az erőmű dolgozóit.

Szél Bernadett közösségi oldalán így írt a fentiek kapcsán:

“Karácsonykor érezte úgy a kormány, hogy itt az idő megvásárolni Mészáros Lőrinctől a masszívan veszteséges Mátrai Erőművet. Már az időzítés is mutatja, hogy piszkos ügyletről van szó: a legnagyobb disznóságokat ugyanis vagy vakáció előtt, vagy ünnepek alatt, vagy épp egy éjszakai vita formájában rejtik el a nyilvánosság elől, amikor senki sem azzal foglalkozik, hogy épp hogy seftel egymással a kormány és fő oligarchája. De jobb, ha tudják, hogy figyelünk és lépünk: feljelentést teszek hűtlen kezelés gyanújával, és ha adatkérésben nem adják ki a Mátrai Erőmű vételárát üzleti titokra hivatkozva, kiperelem tőlük az összeget is.

Meggyőződésem, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlása a hűtlen kezelés tankönyvi esete

Mint tudjuk, Mészárosék alaposan kirabolták a cég eredménytartalékát, 11 milliárdot vettek ki belőle, miközben az a jövőbeni kötelezettségek (rekultiváció, környezetvédelmi fejlesztés) fedezetéül szolgált. Ezek a kötelezettségek továbbra is fennállnak, így azok fedezetlenül maradtak az államra.

Mindez azt jelenti,

hogy az állam most egy veszteséges, lebontandó erőművet vásárolt meg, egy nehezen számszerűsíthető, de minimum sok tízmilliárdos kötelezettséggel együtt -bányabezárás, rekultiváció, környezeti kárelhárítás, salak- és pernyehányók, zagyterek stb.

Ennek a “vagyonnak” a valós értéke egy negatív szám.

Ezzel a biznisszel egyedül Mészáros Lőrinc jár jól, az adófizetők viszont rengeteget veszítenek rajta! Szégyelljék magukat, hogy még karácsonykor is a piszkos üzleteken jár az eszük.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük