Sorting by

×

Miközben Orbán és Trump a nem létező koronavírus-vakcinán osztozkodik, az Európai Bizottság komoly szerződést kötött

Az Európai Bizottság pénteken újabb megállapodást kötött a Sanofi-GSK gyógyszercégekkel, 300 millió adag hatékonynak ígérkező, koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására.

Vakcina!

A Sanofi és a GSK (GlaxoSmithKline) a két vállalat innovatív technológiáit felhasználva fejleszti a Covid-19 elleni vakcinát.

A tagállamok bizonyos oltóanyag-mennyiséget alacsony és közepes jövedelmű nem uniós országoknak adományozhatnak.

Ursula von der Leyen a brüsszeli testület elnöke szerint a megállapodás újabb bizonyítéka az uniós elkötelezettségnek amellett, hogy a méltányosság jegyében ne kizárólag az uniós polgárok, hanem a világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb lakossága is hozzáférjen biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokhoz.
Az elnök az EU helyzetét értékelő beszédében felhívta a figyelmet a “vakcina nacionalizmus” veszélyére azzal érvelve, hogy csak világméretű összefogás mentheti meg az életeket.

A brüsszeli testület korábban már szerződést kötött

az AstraZeneca vállalattal, és előzetes megbeszéléseket követően más vakcinagyártókkal is hasonló megállapodásokról folytat tárgyalásokat. A bizottság június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül, minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt, előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

Ez teszi lehetővé a jövőben, hogy a tagállamok meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljanak meghatározott áron, amint és amikor az oltóanyag rendelkezésre áll.

Trump és Orbán

Az amerikai elnök szerint már az elnökválasztás előtt elkészül az amerikai vakcina, amiből Orbán szerint “nekünk is jut” ezzel csak az a gond, hogy a két elnök kincstári optimizmusára a gyógyszeripari szakma folyamatosan nemet mond.

Európai Bizottság

átver

Egy hozzászólás itt: “Miközben Orbán és Trump a nem létező koronavírus-vakcinán osztozkodik, az Európai Bizottság komoly szerződést kötött

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.