Connect with us

Egészségünkre!

Miközben örömködünk a 2026-os BL-döntö-rendezésen és, hogy Orbán beszél a Békemeneten, hónapokat várunk egy-egy vizsgálatra

Amíg rettegünk, amin a magyar kormány akarja, szótlanul tűrjük, hogy 500 kilométert zötyögtessenek egy többszörös töréssel küzdő kissrácot?
Megosztás

Lehet, hogy demagógnak tűnik a címben összehozott pár történet, de hát, az életünkről van szó! Nem 2026-ban, hanem most és, ha ezek nem oldódnak meg, esélye sincs sok rászorulónak, hogy jegyet vegyen a „hatalmas fociünnepre”!

Amíg nincs baj, addig nincs baj….

Általános a kormánymegszólalók eufóriája, hogy 2026-ban Magyarországon, a milliárdtemető Puskás Arénában fociznak 90 percet a BL legjobbjai és ez tényleg klassz azoknak, akik „szeretik a focit”. Nem törődünk a 13 év alatt a sportba öntött  923 milliárd – 923.000 millió!!!!- forinttal, azzal, hogy ebből a bődületes pénzből mi mindenre futotta volna, ami érezhetően emelte volna az itt élők életszínvonalát, létezés-minőségét.

Mindez talán akkor jut eszébe a honpolgárnak, amikor megbetegszik és a vizsgálatra időpontért kuncsorogva azt hallja a telefon másik oldalán ülőtől, hogy 3-5-7-12 hónap múlva van a legközelebbi vizitlehetőség.

Az a rossz hírem van, hogy akkor már fújhatjuk! Nem úgy azok, akik eldöntötték úri jókedvükben, hogy erre kárhoztatnak minket itt e kies hazában, nekik külön telefonszám áll rendelkezésükre, amin a búgú telefonkezelő csak azt kérdezi, hogy holnap hány óra felelne meg leginkább. És ez nem vicc és kitaláció, hanem a valóság 2024 Magyarországán. És mi tűrjük, ahogy eddig is, és bódultan éljenezzük a focistákat, mert ugye, aki őket nem szereti, az lassan hazaáruló….

A külügyminiszter-közszolga véleménye:

„Csak egy kérdés, emlékezünk ugye a károgásra: minek a Puskás? Minek ilyen nagy stadion? Kongani fog az ürességtől… stb. stb. Vajon ők is ki fognak menni a BL-döntőre??”

A hír, mármint a csütörtöki….

7 hónapot kell várni urológiai szakorvosi vizsgálatra a szekszárdi kórházban. Akkor is csak decemberre van időpont, ha valakinek panasza van. A veszprémi kórház urológiáján is baj van, június elsejétől határozatlan ideig nem fogad fekvőbetegeket a kórház.

Az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint alapellátási problémák lehetnek az okai annak, hogy ennyit kell várni Szekszárdon egy urológiai vizsgálatra.

Több mint 200 ezer ember orvosi ellátásáért felel a Szekszárdon a Tolna megyei kórház. Nem csak a megyéből, hanem a szomszédos Baranya megye egy részéből is ide kell jönniük a betegeknek.

Már ha kapnak időpontot…

A csatorna egyik nézője hívta fel a figyelmet arra, hogy urológiai vizsgálatra már most csak decemberre van szabad időpont. Ezt mondta a kórház egyik dolgozója is, amikor időpontot próbáltunk foglalni.

– December 9.
– Tehát a kórházban december 9-e lenne a következő időpont? És akkor előbb semmiképpen sem?
– Nem, nem sajnos nem tudunk előbb.

Súlyos panaszok esetén a sorban állást javasolta, bár időpont nélkül az sem biztos megoldás szerinte:

„Olyan opció van, hogyha annyira akut a dolog, akkor hogyha a háziorvos ráírta a beutalóra, hogy sürgősségi, akkor ki lehet ott várni a sort, egyébként úgy tudom, hogy nem lehet időpont nélkül menni.”

Magyaros örömhír 2026

Más vizsgálatoknál valamivel jobb a helyzet, a Híradó által megkérdezett egyik beteg azt mondta,

  • bőrgyógyászatra 3 hónapra kapott időpontot,
  • másikuknak mindössze egy hónapot kellett várni egy CT-vizsgálatra.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a problémát az okozhatja, hogy a háziorvosok túl sok beteget küldenek a kórházakba.

Magyarországon nagyon nagy, kiugróan magas az orvos-beteg találkozások száma, és ez részben azért is van, mert az alapellátás nem tud megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtani, és túl sok esetet küldenek az intézményekbe járóbeteg ellátási szintre.

Főigazgatói válasz

A szekszárdi kórházi főigazgatóság a szokottnál hosszabb várakozási időt azzal indokolta, hogy

„az utóbbi időben megnőtt az urológiai szakellátásra érkező betegek száma”.

Sürgős esetekben nincs várakozás, válaszolták. A hétvégi ügyelet viszont Baranya megye székhelyére, Pécsre került. Az urológiai ellátással máshol is probléma van. A veszprémi kórház urológiáján a fekvőbeteg ellátás szünetel június elsejétől. A kórház megbízott főigazgatója ezt

„humánerőforrás nehézséggel”

magyarázta. Hozzátéve, hogy

a kórházak közötti együttműködésnek köszönhetően erre az időre is „biztosított lesz az ellátás”. Ehhez viszont másik városba kell utazniuk a betegeknek.

2026 „ennyi”

Kapcsolódó

2026

Szerző