Mikulás a börtönben

A hazai börtönökben fogva tartottak is készültek arra, hogy gyermekeiket megajándékozzák Mikulás napján.

Az advent olyan időszak, amikor a családjuktól, az otthonuktól elzárt emberek fokozott lelki tehernek vannak kitéve. Éppen ezért a büntetés-végrehajtási intézetekben igyekeznek megkönnyíteni az ünnepeket: mindenhol szerveznek adventi, Mikulás-napi ünnepi műsorokat, segítik a fogvatartottakat, hogy megajándékozhassák szeretteiket.

A büntetés-végrehajtási szervezet mintegy 120 civil szervezettel, ebből mintegy 40 egyházi közösséggel dolgozik együtt a reintegrációs és egyéb programok megvalósításában.

Könyvkötészetet tanulnak az elítéltek

A programok közül kiemelkedik a Váci Fegyház és Börtön kezdeményezése, amelynek lényege az, hogy az elítéltek saját készítésű kifestővel kedveskednek gyermekeiknek, unokáiknak. Ezt azért valósíthatják meg, mert részt vesznek – sokan már szakképzettséget is szereztek – az intézet kétéves könyvkötő és nyomtatvány-feldolgozó szakmaképzésében.

A szakmaképzés 2015-ben indult először, a tanulók megszerzett tudásukról 2017. május végén adtak számot az OKJ-s tanfolyam eredményét értékelő vizsgabizottság előtt.

December 6-án a Váci Fegyház és Börtön OKJ-s könyvkötő képzésén végzett nyomdászok a sajtó jelenlétében karácsonyi kifestőket készítenek gyermekeiknek

Karácsonyi kifestő

A szakmai gyakorlati órák keretén belül elkészült egy karácsonyi kifestő terve, amelyet idén saját gyermekeik részére is átadhatnak családi látogatófogadás keretében a váci börtönben raboskodók. A szakmaképzésen megismert és begyakorolt fortélyokat alkalmazva olyan igazi nyomdai terméket állítanak elő, amivel az ünnep idejére örömet tudnak szerezni a kicsiknek.

A családi látogatás lényege, hogy a fogvatartottak – más fogvatartottaktól elkülönítve – egy külön helyiségben találkozhatnak szeretteikkel. A családtagokkal való bensőséges együttlét talán egy rövid időre elfeledteti mind az elítéltekkel, mind a gyerekekkel, hogy hol is vannak valójában. Erről a helyiségben elhelyezett könyvek, játékok, színes, híres mesehősöket felvonultató falfestés gondoskodik.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük