Milák Kristóf a Honvédban folytatja

A Budapesti Honvéd SE-ben folytatja pályafutását Milák Kristóf háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes úszó.

A fővárosi egyesület sajtótájékoztatóján Simicskó István, a BHSE elnöke úgy fogalmazott, Milák személyében egy kiváló úszó, egy olyan jövőbeli reménység igazolt a klubhoz, aki már ezt megelőzően is letette a névjegyét.

“Szeretnénk a jövőben is tovább erősíteni a Honvédot, ennek fontos része Milák Kristóf szerződtetése” – jelentette ki az elnök.

Gergely István ügyvezető elnök azt mondta, büszke arra, hogy sportszakmai érvekkel sikerült meggyőzni a fiatal úszót arról, hogy őket válassza.

“Az ő lendülete, fiatalsága át kell hogy ragadjon az egész szakosztályra és az anyaegyesületre is” – nyilatkozta Gergely István. A versenyző megköszönte eddigi klubjának, az Érdnek, hogy rugalmasan álltak az átigazoláshoz.

“Bár ott is mindent megkaptam, úgy éreztem, kinőttem az érdi egyesületet. Szerettem volna egy nyugodt olimpiai felkészülést, ezt pedig itt a Honvédnál megkapom” – fogalmazott a versenyző, aki edzőjével, Selmeci Attilával együtt tette át a székhelyét Budapestre.

Wladár Sándor a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke kiemelte, Milák Kristóf ezt követően is megkap tőlük minden támogatást, amit eddig is megadott neki, és aminek is köszönhető, hogy a 18 éves versenyző Buenos Airesben háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok lett.

Milák és edzője 2021. december 31-ig szóló szerződést írt alá a Honvéddal, azt viszont egyelőre még nem tudni, hol fog edzeni: Gergely István azt mondta, ebben az edzője fog szakmai alapon dönteni, de vélhetően a Duna Aréna lesz a fő edzéshelyszíne Miláknak.

Háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Késely Ajna és Milák Kristóf

– Miért pont a Honvéd?

Milák Kristóf: – Mondhatnám azt is, hogy hagyatkoztam a megérzésre, az első benyomásra, de nagyon fontos volt számomra, hogy ilyen patinás, ám mégis modern felfogású egyesülethez kerülhettem. Ahogyan más sportágakban is látom, a Honvédban remekül építkeznek, és igyekeznek a versenyzőik számára biztos, nyugodt hátteret teremteni, ami nagyon fontos az olimpia előtti esztendőkben. Az edzőm természetesen marad mellettem, továbbra is Selmeci Attilával készülök az előttem álló megmérettetésekre.

– Az elmúlt két évben nagyot fordult önnel a világ. 2017-ben Budapesten világbajnoki ezüstérmes lett, idén felnőtt Európa-bajnok is, s érezhetően ön lett a férfi zászlóshajója a sportágnak. Hogyan éli meg ezt a szerepet?

Mindennek megvan a jó és rossz oldala. Természetesen jó érzés ez a figyelem, a bizalom és maga a szerepkör is, ugyanakkor érzem az elvárásokat, amelyeknek folyamatosan meg kell felelni. Olykor jó lenne 18 éves fiatal srácnak megmaradni, ehelyett gyorsan, szinte egy esztendő leforgása alatt fel kellett nőnöm. Vagy inkább azt mondom, még mindig tanulófázisban vagyok.

– Miben változott?

Mindenben. Mióta felkapottabb lettem jobban oda kell figyelnem, hogy mit és hogyan mondok. Nem mindegy, hogy milyen megnyilvánulásai vannak az embernek, hogyan képviseli önmagát, a klubját, a sportágát.

– És az edzésmunkájában hogy jelentkeztek ezek a változások?

Többet dolgozunk, mint korábban, de ez így is van rendjén. Ha mindig ugyannyit edzenék, nem fejlődnék semmit sem. Mindig van min változtatni, és szerencsére az edzőm változatossá is teszi a közös munkánkat. Így nincs fásultság, még akkor sem, ha sorozatterhelésen vagyok, hiszen a felnőtt korosztályban és az ifik között is meg kellett felelnem.

– Utóbbiban éppen néhány héttel ezelőtt a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián, amelyen három aranyat- és egy ezüstérmet is nyert.

Örültem, hogy ott voltam az olimpián, de azért ez már nem jelentett akkora kihívást számomra. Ha az elmúlt két esztendőmet összehasonlítom, talán az idei egy kicsit nehezebb volt. Sok millió dolgom volt, s nem úgy tudtam teljesíteni, ahogyan szerettem volna. Példának okáért a felnőtt Európa-bajnokságról elhoztam volna még egy érmet…

– Erre mondják, hogy ami késik, nem múlik… Hogyan tekint előre a tokiói olimpiáig?

A munka bűvöletében. Nem szeretnék specializálódni, nem akarom, hogy „csak” jó pillangósként tartsanak számon, igyekszem megtartani a polihisztori formámat és háton, valamint gyorson is szeretnék jó eredményeket elérni. A mellúszásban még van pótolni valóm, és bár izgat a vegyes, a mell miatt maradjunk annyiban, hogy egyelőre még értékelhetetlen a szintem. De ahogy ön is mondta az előbb: ami késik, nem múlik…

Forrás: infostart.hu/honved.hu

Örömkönnyek az ifjúsági olimpiai csapat fogadásán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük