Milák Kristóf és Rabb Krisztián ifjúsági olimpiai bajnok

A Buenos Aires-i ifjúsági olimpia úszó számainak első fináléjában a fiú 400m gyorsúszó távon Milák Kristóf megszerezte a magyar csapat első olimpiai aranyérmét.

Alig negyed órával később az Africa Pavillonban Rabb Krisztián a koreai Hyun 15-13-ra legyőzve szerzett aranyérmet a fiú kardvívó számban.

Az Érdi Úszosport Kft. sportolója csak a harmadik legjobb idővel jutott be a fináléba,

ahol féltávnál még csak harmadik volt. Milák Kristóf az utolsó 50m-re fordulva tartotta a még dobogós pozíciót. A hajrában végül 0.47 századdal megelőzve a második olasz de Tulliot elsőként csapott a célba. A döntő másik magyar résztvevője, Kalmár Ákos az 5. helyen végzett.

A vívók küzdelmei férfi kard és női tőr számokkal kezdődtek az olimpián. A korosztályos Európa-bajnok és vb-harmadik Rabb Krisztián a 16-os táblán román, német és egyiptomi riválisát legyőzve jutott el a fináléig, ahol a koreai Hyun várta. Az első periodban fej-fej mellett haladtak, de az előny 8-7 arányban a koreainál volt. Innen húzott el 13-10-re Krisztián, és végül 15-13-ra megnyerte a találkozót, s szerezte meg a második aranyérmét a magyar küldöttségnek. A tőrvívó Zsoldosi Karolinát a 16 között egy kínai lány búcsúztatta.

Úszóink a délelőtti előfutamokból

a női 200m vegyes kivételével minden számban tovább léptek a délutáni programba. Ott a 400m gyors mellett Zombori Gábor100m háton a 6. idővel kiharcolta a hétfői döntőben való részvételt. Ugyanez nem sikerült a lányok 100m hát számában Ilyés Laurának, aki 10. lett. 100m mellúszásban Böhm Sebestyén a 12. idővel szintén lemaradt a fináléról. Késely Ajna 200 vegyesen 13. lett.

A 3×3-as női kosárlabdacsapat Budácsik Dorottya, Révész Boróka, Tóth Orsolya, Varga Aliz összeállításban először úgy verte meg Irán válogatottját,  hogy még kosarat sem kaptak (22:0). Ezután Kína egy ideig nagyobb ellenállást tanúsított, de a találkozó végére a Tóth Orsolya vezette gárda biztosan győzte le ázsiai ellenfelét.

A Hajós Artúr Dániel, Stréli Attila Bence strandröplabda-duónak nem okozott gondot a ghánai duó legyőzése. (2-0)

A sportlövő Pekler Zalán az alapversenyben csupán 0,2 körrel maradt el a finálétól és lett 9. a légpuska versenyszámban.

A triatlonos Ferenczi Nikolett az úszásban még csak a 32 fős mezőny hátsó felében szállt ki a vízből. A 19,2km-es kerékpározás és az 5km-es futásban sokat javított a helyzetén, végül a győztes dél-afrikai Schlebuschtól 2 perc 40 másodperccel lemaradva a 13. helyen haladt át a célvonalon.

A breaktáncos “Csepke” Török Erzsébet Enikő nem jutott tovább a selejtezőből, mivel a kanadai, a holland és a japán riválisát is jobbnak látták a pontozók. A 11. helyen fejezte be az olimpiát.

A tollaslabdázó Pápai Balázs csoportjának első mérkőzését 2:0 arányban elveszítette a tajvani Csen-nel szemben.

(MOB)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük