Milyen lesz a szingapúri oroszlán és a magyar csodaszarvas kölyke?

Matolcsy György jegybankelnök ismét egészen vicces jövőképpel örvendeztette meg hazánk népét: Magyarországból Szingapúr lesz.

Szingapúr, az “oroszlánváros”

Nos, nézzünk néhány példát, hogy –jóindulatúan– ez a vízió miért sorolandó a humor kategóriájába. Mint tudjuk, minden humornak van alapja, többnyire az, hogy a valóság eléggé más.

Nos, Szingapúr egy igazi városállam

Attól tartok, Magyarországnak még hosszú évszázadokra lesz szüksége, hogy azzá váljon. Szingapúrnak 6 millió lakosa sincs, ezt a számot viszont lendületesen utolérhetjük, amennyiben a hazai elhalálozások és elköltözések száma a mai dinamikában folytatódik, cserébe viszont alig születnek gyermekek.

Szingapúr a világ második legnagyobb kikötője, s bár Horthy tengeri hatalomnak képzelte el kormányzóságát, mégis kimondhatjuk, hogy erre nekünk a jövőben sem lesz különösebb esélyünk. Szingapúr ugyanakkor a világ második legnagyobb kaszinóközpontja, s valami hasonlóban a mai magyar országlók is bőszen gondolkodnak.

A társadalmi viszonyokat illetően viszont Magyarország tényleg a szingapúri pályára került,

azaz egyértelműen tekintélyelvű állam, s ‘de facto’ egypártrendszer. Jóllehet a szingapúri főminiszter családja a magyar miniszterelnök hozzátartozóihoz hasonlóan az ország gazdasági életének valamennyi szektorában jelentős befolyással bír, mindazonáltal ott tűzzel-vassal üldözik a korrupciót, szemben az idehaza mindent átszövő gyakorlattal.

A szingapúri egészségügy azonban a világ egyik leghatékonyabb rendszere, miközben fajlagosan nem sokat költenek rá. Legalább is központilag.

Magyarországon se, ám itt nincsenek elfogadható eredmények. Erősen kétséges, hogy a nemköltés nálunk csodába menne át, legalábbis az ellátás színvonalának tartós zuhanását látva.

Majdnem ugyanez a különbség érhető tetten az oktatásban,

azaz Szingapúrban is alig költenek rá államilag, roppant centralizált, de más célokkal: a szingapúri pedagógus a társadalom legfelső elitjéhez tartozik, az iskolák sokfélesége pedig páratlan. Más szavakkal szólva ott azért centralizáltak, hogy garantálhassák a tanárok elismertségét és az iskolarendszer sokszínűségét.

Jóllehet az egy főre eső GDP-nek igen kevés köze van egy ország tényleges jólétéhez,

a szingapúri állapotok rendre a magyar adatok négyszeresét mutatják. Ha Matolcsy György ez utóbbit célozta meg, akkor nyugodtan mondhatjuk: hajrá, Gyuri bácsi!

Ha pedig a víziójának annyi a lényegi üzenete, hogy Orbán Viktor, illetve családja örökké maradjon hatalmon Magyarországon, s akkor minden jó lesz, nos, ez esetben nyugodtan tarthatunk attól, hogy nem így lesz.

Egyébként abban sem reménykedhetünk, hogy a szingapúri oroszlán és a magyar csodaszarvas nászából majdan pannon tigris születik.

Főleg, ha a násznagyi teendőket puhatestűek és rágcsálók látják el.

– bankski –

Forrás: MUON

Egy hozzászólás itt: “Milyen lesz a szingapúri oroszlán és a magyar csodaszarvas kölyke?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük