Ön a 494., vagy a 495. lesz? - Minden 495. magyar állampolgár Covid-áldozat 2021 Magyarországán - Városi Kurír

Sorting by

×

Ön a 494., vagy a 495. lesz? – Minden 495. magyar állampolgár Covid-áldozat 2021 Magyarországán

A covid: rendszerbetegség. Egyetlen intézkedés, önmagában nem oldja meg, nem enyhíti a következményeit, nem állítja meg. A covid bizonyítványt állít ki arról, hogy működik az egészségügyi-rendszer, hogy működik a jogi szabályozás és számonkérés, a társadalomszervezés és a társadalmi együttműködés, szociális érzékenység – írta közösségi oldalán Parászka Boróka újságíró.

Hirdetés

“Lehet bármilyen részleges sikert elérni:

magas oltási arányszámokat produkálni, lélegeztető gépeket felhalmozni, kijárási tilalmat elrendelni. Ha nincs mindezek mögött összehangolt társadalompolitika, bizalom és együttműködés készség a társadalom részéről: nem fog működni.
Mert nem működik a rendszer, és a működőképtelen rendszer szedi az áldozatait.

Mondok egy romániai és egy magyarországi elrettentő példát…

Romániában tavaly novemberben és decemberben volt egy rendkívül súlyos esetszámnövekedés. Túlterhelődtek a kórházak, rengetegen meghaltak, vagy szenvedtek hosszú távú károsodást. Azért novemberben, mert ekkorra tetőzött a nyári kaotikus, átgondolatlan nyitás miatti fertőzés. Három hónapra volt szükség, hogy a Fekete tengertől a nyugati, keleti határszélekig végig söpörjön a covid.
Szerencséje volt az országnak a karácsonyi-szilveszteri szünettel, és azzal, hogy a télvégi leállással egyidőben elkezdődött az oltáskampány.

Amely nagyon fegyelmezetten ment, mert a frissen megválasztott kormány nem akart kockáztatni, és mert a novemberi áldozatoktól tényleg megrettent az ország.

Csakhogy az oltáskampány mellett nem nagyon történt semmi érdemleges

Nem találták ki, hogy működjön az oktatási rendszer, nem találták ki, hogy hogyan, milyen mértékben induljon újra a gazdasági és közösségi-kulturális élet. Az oltás fékezte a járványt, de nem állította meg. Nem is állíthatja meg, még akkor sem, ha naponta ötvenezer embert oltanak be. Mert az oltás hatása késleltetve jelentkezik, mert a bizalomhiány miatt a társadalom egyötöde egyáltalán nem él az oltás lehetőségével.

Úgyhogy most, a katolikus-protestáns illetve az ortodox húsvétok környékén megint drasztikusan emelkedik a fertőzésszám.

A kormány kapkod, kijárási tilalmat rendel el, az iskolákat nem zárják be, de kétszer olyan hosszú húsvéti vakációt hirdettek meg, mint amilyen eredetileg tervben volt. Az állampolgár nem hülye, pontosan tudja, hogy ez mit jelent: a kormány úgy korlátoz, hogy ne tűnjön (olyan szigorú) korlátozásnak, de nem vállal felelősséget érte. És ez a járvány addig itt lesz velünk, amíg ez így, a politikai racionalitás és felelősségvállalás nélkül megy.

covid

A magyar példáról csak annyit:

az EU-ban Málta után Magyarországon oltják be a legtöbb embert. Sikernek látszik? Akkor tegyük hozzá: a világon Csehország után, lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben covid fertőzésben. 2022 halott jut 1 millió magyar állampolgárra. Ennek a fényében döntsük el, milyen sikereket ér el a magyar kormány a járványkezelésben.

Mi magyarázza ezt a tragédiát?

A működésképtelen, túlterhelt egészségügy, az infrastruktúra hiánya, a társadalmi konfliktusok, együttműködésképtelenség és bizalmatlanság. A kapkodó, látszatintézkedésekkel takarózó kormány. Ezért hal meg minden 495. magyar állampolgár. Mert nem működik a rendszer.

Az elszámolásnál ezzel a két számmal, a halállista számaival kalkuláljatok: 2022, 495.

 

orbán

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.