Minden amit tudni szeretnél a koronavírus járványról, de eddig senki nem válaszolt meg rendesen, Falus doki rendel — Lapzsemle

Égnek a telefonvonalak a betelefonálós műsorok stúdióiban, amikor korrekt, higgadt, hozzáértő járványügyi szakember hajlandó nyíltan és részletesen felelni a koronavírustól megijedt embereknek. Különösen népszerű Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos. Az alábbiakban fontos válaszok a legapróbb kérdésekre is. Heti lapzsemle.

Falus és Kunetz

Falus Ferenc válaszolt Klubrádió hallgatóinak kérdéseire a rádió Hetes Stúdió című műsorában ( https://www.klubradio.hu/data/hanganyagok/2020/3/21/ismetles_hetes_200321.mp3?direct=1 – a felvételen az 56. perctől), és Bolgár György népszerű, nagy múltú Megbeszéljük műsorában is ( https://www.klubradio.hu/data/hanganyagok/2020/3/24/200324_mb_falusferenc.mp3?direct=1 ). Öszeállításunkban meghallgathatja, illetve alább olvashatja Kunetz Zsombor orvosi véleményét is (ő neves oxyológus szakorvos, egészségügyi elemző,-szakértő, -rendszerfejlesztő. 1995 óta foglalkozik mentéssel és egészségügyi rendszerek értékelésével. Pálinkás Szűcs Róbert műsorában nyilatkozott:
https://www.klubradio.hu/data/hanganyagok/2020/3/27/ismetles_reggeliszemely_200327.mp3?direct=1 ).

Mitől köhögünk?

Az influenza-megbetegedésnek és a koronavírusos megbetegedésnek, egyszerűen szólva, semmi köze egymáshoz. A tünetek megtévesztőek — magyarázta Falus Ferenc — , hiszen, bár vannak tipikus tünetek, mégis, egy erős köhögés alapján nem lehet megállapítani, hogy mi okozza az adott esetben a betegséget.

Napokig lappang

A lappangásról: az influenzánál rövidebb, itt valamivel hosszabb az a lappangási időszak, amíg a koronavírustól megfertőzött személy még nem mutat tüneteket. Ugyanakkor az olasz adatok alapján az összes fertőzött fél százaléka (a kínai adatok alapján közel egy százaléka) teljesen tünetmentes marad.
Az esetek döntő többségében a tünetek 5-7 nap alatt jelennek meg. A 14 napos karantén, “ráhagyással”, egy biztonságos, hosszú megfigyelésre ad lehetőséget. (Egyes esetekben, nagyon ritkán, előfordulhat hosszabb lappangás.)

Biztos a fertőzés hirtelen, nagy mennyiségű vírussal

Sok függ attól, hogy hány vírus jutott a szervezetembe. Néhány vírus “partikulát”, esetleg száz koronavírus “partikulát” könnyebben legyőz a szervezet immunrendszere, mint ha egyszerre, hirtelen, nagy mennyiség jut a szervezetembe, és kezd ott szaporodni — magyarázta el Falus doktor.  — Ha tehát nincs megfelelő távolságtartás, nagy embertömegben valószínű, hogy nagyobb mennyiségű vírussal fertőződhetek. A kilincsen megtapadó, vagy a kutya szőrén behozott mennyiség valószínűleg kisebb, mint ha valaki biztosan megfertőz azzal, hogy direktben rám köhög.

Honnan tetszik tudni, hogy egészséges?

Ha biztosan tudhatnám, hogy egészséges vagyok, akkor nem lenne szükségem maszkra. A baj az, hogy azt senki nem tudhatja, hogy egészséges-e vagy sem. A szeretteimre, a környezetemre tekintettel kell védenem másokat a maszkviseléssel. A nyállal egészen apró nyálcseppecskék repülnek ki a szervezetemből, nemcsak a köhögés, tüsszentés során, de a beszéd közben is. Ezekre a nyálcseppekre tapadva kerülnek ki a vírus “partikulák”. És fertőznek, másfél méteres körben biztosan, két méteren túl talán már nem nagyon.

Egyszerű és speciális maszkok

A számat eltakarhatom sállal, zsebkendővel, sebészi maszkkal, mindegy, melyiket választom, de ezzel a másikat védem.
A speciális, résmentesen tapadó , szellőztetővel ellátott, arcra tapadó maszkok, amelyek megakadályozzák, hogy kívülről szűrés nélkül bejuthasson levegő, akkor szükségesek, ha én biztosan beteg emberrel dolgozom. A biztonságos megoldás ilyenkor, ha az orvoson és a betegen is van maszk, legfeljebb eltérő típusú.

Az ideális orvos-beteg találkozó így néz ki:

Falus Ferenc így részletezte a szükséges felszerelést:
a páciensen (akiről nem tudhatjuk, a koronavírus szempontjából egészséges vagy fertőzött) sebészi maszk van, de ha ilyet nem tudott beszerezni, egy sál, egy kendő, porszívó porzsákjából, pelenkából készített arcvédő megfelel. Ez nem engem véd, hanem azt, akivel kapcsolatba kerülök.
Az orvoson ugyanakkor speciális védőmaszk legyen. A speciális maszkok, amelyeken lélegeztető van, ilyen elsősorban az FFP3-as, kifelé mindent kiengednek. Ez nem a környezetet védi egy esetleges fertőzéstől, hanem a viselőjét a környezetből, a pácienstől származó vírusoktól. Ez arra való, hogy az egészséges egészségügyi dolgozót védje a fertőzéstől. Az orvoson, ápolón ezen kívül minimális követelmény, hogy legyen védőszemüveg. És akkor még nem beszéltünk a vízlepergető köpenyről, védőruháról, szkafanderről, egyebekről.
Egészen biztos, hogy az utcán, boltokban, tömegközlekedési eszközökön mindenkinek sebészi maszkot vagy más arcvédő eszközt kellene viselnie.
Kunetz doktor a másik, idézett műsorban ehhez a témához hozzáfűzte: Az azért nem teljesen igaz, hogy a sebészi maszk és a házilagos arcvédő egyáltalán nem nyújtana védelmet. Messze nem száz százalékos, de bizonyos szintű, 60 vagy még több százalékos szintű védelmet ezek a maszkok is adnak, de a legfontosabb, hogy ezzel a környezetünket óvjuk, ha már mindenképpen ki kell mennünk. Ha mindenki betartja ezt, egymást védük meg.

Láz és ellenszerei. A kinin hatásos lázcsillapító lehet?

A kininről egy betelefonáló kérdezte Falus doktort, hozzátéve, azért gondol erre, mert a koronavírusos megbetegedésről úgy hiszi, “maláriaszerű” megbetegedés.
Óvatosságot ajánlok a lázcsillapítással, a láz a szervezet védekező reakciója, nem helyes azonnal kiiktatni ezt a választ — fejtette ki Falus doktor. —  Amíg elviselhető a láz szintje, nem feltétlenül kell csillapítani. A kinin alkalmazása pedig különösen nem ajánlatos. Kinint nem olyan kellemes szedni, ezt tömegesen nem ajánlanám lázcsillapításra.

Gyors immunerősítés? Rengeteg vitamin segítene?

Falus Ferenc válasza: —  A túlzott vitaminfogyasztást nem pártolom. A vitaminbevitelnek van ajánlott dózisa, kiegyensúlyozott étkezés ezek nagy részét biztosítja is, vannak ezen kívül kiegészítők, amelyek jót tehetnek, de a normál dózis sokszorosát nem érdemes bevenni, részben kiürül, részben mellékhatásai lehetnek. Semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ez védene bármiféle vírusfertőzéstől.

Olasz vagy spanyol paradicsomot, citromot vettem, mit tegyek?

Nagyon alaposan meg kell mosni, de ez minden hazavitt élelmiszerre érvényes. Pékáru esetében is kerüljük a szabadon tárolt áruk vásárlását. Csomagolt pékárut javaslok. Mindenesetre a pékáruk és gyümölcsök esetében is a minimális elvárás hogy le legyen takarva.

Mi a helyzet a sporttal?

Szabadban sportolni, nagyon gondosan kerülve az embereket, megtartva a távolságot, maszkban, a tárgyakat csak kesztyűvel érintve, nem leülve a köztéri padokra, nemcsak lehetséges, de javasolható is, jól gondolom?  — hangzott a következő kérdés.
— Ha ezt így, ahogy elmondta, minden részletében be tudja tartani, akkor lehet csinálni — válaszolt Falus Ferenc.  — A baj az, hogy nagyon könnyű eltéveszteni ezeket a dolgokat. A kesztyűhasználat, fölveszem, leveszem, mit fogtam meg, hogy viszem haza, futás közben ki fut mellettem, kivel beszélgetek, nagyon kényes kérdések. Az igazi biztonság jelenleg az, hogy ha nem muszáj, nincs feltétlenül szükség rá, akkor nem kellene kilépni a lakásból.
A kertben persze lehet dolgozgatni, de itt is érvényes a távolságtartás, a kertben is egyedül, és nem a szomszéddal együtt, nem a kerítésnél társalogva.

Másokat védek a maszkkal vagy magamat is?

Egészséges vagyok, így is viselnem kell a védőmaszkot? — kérdezte egy rádióhallgató.
— Honnan tetszik tudni, hogy egészséges? Ma Magyarországon ebben a járványügyi helyzetben, azokat kivéve, akik az elmúlt két hétben ténylegesen egyáltalán nem mozdultak ki a lakásukból, nem találkoztak futárral, postással, szomszéddal, nem érintettek meg semmilyen tárgyat, liftgombot, postaládát, ajtót a lakáson kívül, a kezükkel ezután nem értek az arcukhoz, a szemükhöz, amelyen keresztül különösen könnyen behatol a vírus, senki nem lehet egészen biztos magában. Ha úgy tetszik, a tökéletesen karanténba húzódottakon kívül mindenki más “gyanús”.
A maszkhasználattal kapcsolatban azért tetszett olyasmit hallani, hogy csak akkor viseljen maszkot, ha megbetegedett, mert az egészségügyben nem volt elegendő védőmaszk, nagyon sokan tartalékoltak, az emberek felvásárolták a készleteket.
Ha kilépek a lakásból és fölszállok egy buszra, a jelen helyzetben mindenkinek maszkot kellene viselni. Aki pedig nem tudott még maszkot venni, az kössön egy sálat a szája elé, húzzon fel egy szájat is fedő sísapkát, vagy házilag készítsen egyszer használatos vagy fertőtlenítő mosással vasalással tisztítható védőmaszkot. Az egyszer használatos, akár papírból készült maszk is megfelelő védelmet nyújthat egy fél órára, órára.

Ki se mozduljon!

Ha a társasházban valaki megbetegedett, akkor ezek után a postaládához, a szeméttárolóhoz sem mehetek ki maszk nélkül? — kérdezte egy másik betelefonáló.
— Ha maszkkal mozog a közös helyiségekben, maszkkal megy a kukához, postaládához, akkor azzal azt akadályozza meg, hogy ön ne szórjon szét vírust a lakásán kívül. Ha eg lakótársról tudja meg, hogy megbetegedett, akkor ajánlatos, hogy két hétig egyáltalán ne mozduljon ki a lakásából.

Milyen anyagokkal lehet fertőtleníteni?

Az a szerencsénk, hogy ez nem egy nagyon ellenálló, spórás vírus. A vírus “burkát” bármilyen tisztítószer képes feloldani, ami a zsírt oldja. Szappan, mosogatószer, bármi alkalmas arra, hogy a vírust elpusztítsa. A rendszeres lemosással, kézmosással, fertőtlenítéssel nagyon sokat lehet elérni. Alkoholos fertőtlenítéssel az asztal felületét, a szék karfáját, a csöngő gombját, a telefonomat, a számítógép billentyűzetét kell elsősorban tisztogatni.

Mire jó a hipermangán?

Egy betelefonáló több évig Indiában élt, és felidézi, hogy amikor zöldséget, gyümölcsöt vittek haza, a mosogatóban azonnal hipermangános oldatba tették. Ez ajánlható?
Ez tökéletes megoldás — bólintott teljes határozottsággal Falus Ferenc doktor.

A légkondival bejuthat a vírus a lakásba?

— A légkondinál a rendszeres, évenkénti karbantartásra érdemes figyelni. Ha ezt elvégzik, akkor a légkondícionálótól nem kell tartani. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy így kívülről vírus jusson a lakás levegőjébe.

Ételrendelés, például szülinapi tortarendelés esetén mi a javasolt eljárás?

— Ha már a születésnapokról szó esett, bizonyos szokásokon változtatni kell. A tortáról nem kell lemondani, de mostanában a gyertya elfújását ki kell hagyni.
Az ételrendelésnél, ha lehet, az interneten fizessünk.
Lehetőleg ne kézből vegyük át, inkább tegyék le a kapu vagy az ajtó elé. Ha átvettük az árut, minél gyorsabban vegyük ki a dobozból, edényből, tartóból, be a mikróba, és ezután elfogyaszthatjuk.
Ha saját ételhordónkban hozzák az ételt, az edényt kívülről töröljük le alkoholos fertőtlenítővel, tegyük át saját tiszta edényünkbe, a kívülről érkezett edényt pedig alaposan mosogassuk el, és a kezünket is mossuk meg, mielőtt az arcunkhoz nyúlnánk.

Meddig tart az immunitás?

— Feltételezhetjük az eddigi adatok alapján, hogy aki átesik a betegségen, valamilyen védettséget ezzel megszerez. De arról, hogy ez a védettség fél évre, egy évre vagy tovább érvényesül, nem tudunk jelenleg biztosat. A vírus nagy valószínűséggel tavaly novemberben jelent meg a Földön, tehát a gyógyultak későbbi védettségéről még nem lehet biztos tudásunk. A kutatásoknak természetesen ez központi kérdése.

Ez ellen senki nem volt védett

A szezonális influenzajárványok és a világjárványok között az immunitás szempontjából óriási a különbség.
A szezonális influenza terjedésénél mindig van a népességnek egy csoportja, amely már védettséget szerzett korábban az adott vírussal szemben. Például a tízmilliós magyar népességnek a többi része a fertőzés célpontja. Ha viszont egy új vírus okozta világjárvány tör ki, egyáltalán nincs védettség. Ezért félünk ezeknek az új vírusoknak megjelenésétől, amelyekkel szemben a lakosságban senkinek nincs védettsége.

Mikor lesz ennek az egésznek vége?

Csanádi Dávid kérdésére így válaszolt Falus Ferenc a Hirklikken (“Akkor lesz fordulópont, ha lesz tömeggyártású oltóanyag” ):
— Abban nem érdemes reménykedni, hogy majd jön a meleg, eljön a tavasz és vége lesz. Ennek “a tavaszhoz semmi köze, nem évszakhoz fűződik. Ha elkezdenek lazítani az intézkedéseken, amikkel elnyomják a fertőzések számát – hiszen ez életeket ment –, és nem találják el a lazítás optimális mértékét, abban a pillanatban újra megjelenik a betegség. Amíg az egész világon nincs egy nagyjából egyenletes, közösségi szintű átfertőződés és védelem, valamint nincs oltóanyag, addig erre számítani kell.”

Kunetz Zsombor a tünetmentes vírushordozókról

— Meddig hordozhatjuk ezt a vírust? — kérdezte Kunetz doktort a másik műsorban egy betelefonáló.
— 14 napig lappanghat ez a koronavírus, a tapasztalatok szerint legkésőbb ennyi idő alatt jelennek meg a tünetek. Ezért írnak elő ilyen hosszúságú biztonsági karantént. Arról viszont még nincsenek megbízható információk, hogy ha valaki tünetmentes vírushordozó marad, ő meddig hordozhatja ezt a koronavírust. (Többek között ezért is kellene “tesztelni, tesztelni, tesztelni”, ahogy a WHO főtitkára sürgette.)

Kétségbeesett nyugdíjasok

Egy néni arról panaszkodott, hogy neki rendszeresen orvoshoz kellene járni, de szakrendelésekre jelenleg rendkívül nehéz bejutni, még a beutaló beszerzése is problémás. (Beutalót nem lehet kapni a “felhőben” — mondta a telefonáló.)
— Hívja fel a szakorvost, ha az állapota megengedi, jelenleg a legjobb halasztani — ezt tudta tanácsolni Kunetz Zsombor.

Jobb, ha mindenre felkészül

Látszólag apróság, amit egy idős hölgy kérdezett:
— Ha aggasztó tüneteim vannak, nem tudom, hová fognak továbbküldeni. Mielőtt orvoshoz fordulok, civil ruhával vagy hálóinggel készüljek?
— A magyar kórházakban nem kap sem hálóinget, sem kanalat, hogy az ebédet meg tudja enni. Így érdemes készülni — emlékeztette Kunetz doktor.

Kesztyűt ne!

Kunetz Zsombor a védőeszközök hiányával kapcsolatos kérdésekre így reagált.
— Nagyon szeretnék most két dolgot kérni önöktől, a lakosságtól.
Lehet, hogy megdöbbentő lesz, de azt fogom kérni: ne vásároljanak kesztyűt! Semmi szükségük nincsen gumikesztyűre. Ha nem piszkálják az arcukat, sokkal inkább szükségük van szappanra. Ne vásároljanak kesztyűt, ne alakuljon ki olyan hiány, hogy az orvosoknak, ápolóknak azért ne jusson, mert a lakosság felvásárolta. Az első kérés, hogy ne menjen ki. De ha mégis ki kellett mennie, és kint járkálva fogantyút, kilincset, kapaszkodót, bármit megfogott, de hazáig nem turkál az orrában, nem piszkálja az arcát, nem nyálazza az ujját és a szemébe se nyúl, akkor szépen hazamegy és első dolga az alapos szappanos kézmosás legyen. A kézmosás után pedig már ehet is. De ne kesztyűvel próbáljon védekezni, mert a rossz szokásoktól az sem véd, ellenben el fogja venni a készleteket azok elől, akik adott esetben az ö életéért küzdenek.

Ha kiütjük az orvosainkat...

— A másik kérésem, hogy semmiképpen ne vásároljanak FFP2-es vagy FFP3-as maszkot. Ha pedig otthon már tárolnak ilyet, azokat juttassák el a sürgősségi osztályokra. Az ott dolgozó orvosoknak, ápolóknak ezerszer nagyobb szüksége van ezekre, mint önöknek, és az önök biztonságát is az szolgálja, ha az orvos meg tudja magát védeni és minél több beteget el tud látni, ne kerüljön karanténba és lélegeztetőgépre. Ha kiütjük őket, nem lesz, aki ellássa önöket.
Egy betelefonáló permetezéshez vett korábban FFP2-es maszkot. Mosható ez?
— Ezt nem tudom, de az FFP2-es és FFP3-as maszkokat legfeljebb 4 órás időtartamig szabad hordani. Használjon inkább egyszer használatos sebészi maszkot, vagy fertőtleníthető házi maszkot. És ne menjen ki, vagy legalább sokkal ritkábban mozduljon ki.

Nagyon jó intézkedés

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

— Az új kijárási korlátozásnak nagyon jó rendelkezése, hogy a 65 évnél idősebbek számára kijelölték a 9 és 12 óra közötti időszakot vásárlásra — hangsúlyozta Kunetz Zsombor.  — Így a fiatalabbak és idősebbek nem fertőzhetik egymást. Ha pedig a megszabott idősávokban együtt vásárlók közül mindenki betartja az óvatosság szabályait, maszk, távolságtartás, akkor összességében kisebb lesz a fertőzés veszélye. Én ezt egy jó intézkedésnek tartom.

figyu

 

One thought on “Minden amit tudni szeretnél a koronavírus járványról, de eddig senki nem válaszolt meg rendesen, Falus doki rendel — Lapzsemle

  • 2020.03.29 at 19:45
    Permalink

    “a tavaszhoz semmi köze, nem évszakhoz fűződik….”
    Nahát Falus Úr! Tényleg?! Influenza járvány még sosem télutón volt? Vagy eddig sosem vette észre? Vagy a korona vírus nem egy influenza vírus a sok közül?
    HŰŰŰ!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.