Minden országnak van söpredéke, a lényeg, hogy miként bánik velük!

Az teljesen természetes, hogy egy népnek, egy országnak van söpredéke. Ez minden országra nagyjából egyenlő mértékben igaz.

A különbség abban áll,

hogy az országok mit kezdenek a söpredékükkel. Van, ahol megpróbálják visszafogni, törvényes keretek között tartani a deviáns embereket. Máshol rájuk építenek politikát és nekik beszélve próbálnak választást nyerni. Egyénenként minden például nyilas keretlegény bűnös, hiszen a saját életéért és döntéseiért saját maga felelős.

Tömegként a söpredékért a társadalom a felelős, hiszen ezer szociális, gazdasági, történelmi és egyéb ok vezet odáig, hogy valaki egy ország alja legyen.

Az igazi botrány az,

amikor értelmes, tehetséges és tehetős, hatni és alkotni képes emberek állnak be egy a söpredéket fel- és kihasználó politika mögé – és válnak a söpredék részévé. Az ilyen emberek bármely haza, a világ, a homo sapiens sapiensis valódi ellenségei. És tapasztalatom szerint pont az ilyen emberek tudják a legmélyebb cinizmussal lerázni magukról a vádakat.

Jogosan teheted fel a kérdés: de ki a söpredék?

A szegény? Az iskolázatlan? Távol legyen az ilyen megállapítás! A söpredék erkölcsi fogalom és minden osztályban, minden céhben, minden városban megtalálod. Ahogyan a zsidókat gázkamrába küldők között is volt egyetemi tanártól kubikusig mindenféle.

Már csak annyi tehát a kérdés: ki határozza meg az erkölcsöt?

És talán itt van korunk legnagyobb bökkenője. Az ütközőpont. Én valahogy úgy érzem, a legnagyobb kérdésekben az emberiség általában egyetért. Egy gyereket vízbe fullasztani, ártatlanokat krematóriumban elégetni… ezeknek az elítélése – valahogy a legtöbben talán érezzük – nem vallás, hit vagy pártállás kérdése.

Azt gondolom, ez a „közös tudat”, ha úgy tetszik, elég világosan jelöli ki a határokat az igazán fontos kérdésekben. És ha valaki ezekben az igazán fontos kérdésekben megbukik, már nem kéne, hogy a kevésbé fontosakban szót kapjon.

A söpredék nem születik söpredékké – azzá válik

Azoké az igazi és mérhetetlen felelősség, akik ebben segédkeznek. És valahol kell lennie a pokolban egy külön bugyornak, akik mindezt még tudatosan is teszik.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük