Sorting by

×

Minden századik fertőzött a brit vírusvariánst hordozza – Aggasztó hírek Franciaországból! Mire számíthatunk Magyarországon?

A koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata a franciaországi pozitív PCR-tesztek egy százalékában mutatható ki, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy hat hét múlva a fertőzéseknek akár a felét is ez a mutáns fogja okozni.

“Naponta több tucat esetet regisztrálunk (a brit variánsból), egy százalék körül lehet az arány”

– mondta Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke a France Info hírrádióban szerdán, egy nappal azelőtt, hogy Jean Castex miniszterelnök heti sajtótájékoztatóján várhatóan újabb szigorításokat jelent be.

“Nagyon nyugtalanító ez a brit variáns, minél gyorsabban hozunk döntéseket, annál hatékonyabbnak fognak bizonyulni. Ha nem döntünk nagyon gyorsan intézkedésekről, a brit variáns szétterjed. Egyébként mindenképpen el fog terjedni. Nem az a kérdés, hogy meggátoljuk, hanem az, hogy lelassítsuk”

– tette hozzá a tudományos tanács elnöke, aki szerint még “három nehéz hónap vár ránk”, és egyértelmű javulás csak nyár után várható.

Pascal Crépey járványügyi szakértő szerint azért nagyon fontos most lelassítani a brit variáns terjedését, mert a nagy-britanniai helyzet alapján arra lehet következtetni, hogy amennyiben a fertőzőbb mutáns jelenleg a fertőzések egy százalékát okozza, alig hat hét múlva ötvenszázalékos lehet az arány, s akkor már nagyon nehéz lesz a járványt ellenőrzés alatt tartani.

Sajtóértesülések szerint a legvalószínűbb az, hogy csütörtökön a kormányfő bejelenti:

az ország egész területén két órával előbb, délután 6 órakor fog kezdődni a kijárási tilalom. A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150.

Az általános karantén lehetősége – a harmadiké a járvány kezdete óta – sem kizárt a közeljövőben, s egy felmérés arra utal, hogy a franciák 83 százaléka erre számít a következő hetekben, jóllehet a kormányfő hétfőn még azt mondta: az éjszakai kijárási tilalom egyelőre elegendő. Az Elabe közvélemény-kutató intézetnek a BFM hírtelevízióban szerdán közzétett felmérése szerint a többség, 52 százalék szerint a teljes lezárás lenne a megfelelő megoldás a járvány újabb megfékezésére, 47 százalék szerint pedig elégséges az éjszaki kijárási tilalom.

Az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint a felgyorsított oltási kampánynak köszönhetően 247 ezren kapták meg eddig a koronavírus elleni oltást, miközben 23 852 új fertőzöttet jelentettek az elmúlt 24 órában.

A napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik, az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott, de a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál. Közülük 2700-an vannak intenzív osztályon. A halálos áldozatok száma a múlt héten napi 150 és 380 között mozgott, az elmúlt 24 órában 232 volt, a járvány kezdete óta 69 031-en vesztették életüket.

Mi a helyzet itthon?

Biztos vagyok benne, hogy már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki

– mondta  Rusvai Miklós virológus a Blikknek. A mutáns vírus azért veszélyesebb a korábbinál, mert 70 százalékkal gyorsabban terjed.

Miért fertőz jobban?

A mutáns vírus ugyanis jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk. Ráadásul nagyobb eséllyel is lehet tőle megbetegedni

– magyarázta Rusvai Miklós.

Ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzza a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma.

A Virológia Pécs közösségi oldalán ez olvasható:

“Bizonyíthatóan hazánkban is megjelent a koronavírus brit mutációja! A Nyugat-Európában harmadik járványhullámként jelentkező járványügyi helyzethez nagyban hozzájárulhatott a vírus egy jobb terjedési képességgel rendelkező variánsának térnyerése.

A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriumban a mai napon sikeresen mutattuk ki az angliai mutációt hazai mintákban is, a legmodernebb szekvenálási, bioinformatikai módszerek alkalmazásával!

A Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium (Szeged) a mutáció szeptemberi angliai megjelenése óta folytat monitorozó tevékenységet az új törzs felderítésére. Kutatásunk érdekessége, hogy a legmodernebb vírusgenom vizsgálati módszerrel dolgozunk, ez munkafázisonként egyszerre 100 minta vizsgálatát teszi lehetővé.
Az elmúlt napokban/éjszakákon is több száz minta analízise történt meg, amelyekből több esetben is sikerült kimutatni az új angliai variánst. A teljes virális genom analízise, valamint megosztása további elemzések céljából a nemzetközi adatbázisba folyamatban van. Reményeink szerint napokon belül rengeteg tudományos adatot tudunk szolgáltatni a hazai és nemzetközi tudományos közösségnek! Ezekben elsősorban a vírus eredetéről (filogenetikai, filogeográfiai vizsgálatok) és egyéb mutációiról, és ezek lehetséges szerepéről végzünk részletesebb elemzéseket.

Nagyon fontos azonban, hogy a vírus új variánsa tudományos és járványügyi kihívást tartogat, a hétköznapi védekezést nem változtatja!

beiktatás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.