A helyzet fokozódik, mindenki bekérette a bekéretni valókat – Az ok: a Magyarország és a Gazprom közötti gázmegállapodás

Hatalmas botrány alakult ki ugyanis a Gazprom-szerződésünk miatt, Szijjártó Pétert annyira felbőszítette az ukránok lépése, hogy bekérette a nagykövetet. Az ukrán külügyminisztérium válaszul bekérette Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról – közölteke kedden az RBK-Ukrajina ukrán televízióval Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő.

A magyar álláspont Szijjártó külügyér szájából

“Tegnap aláírtuk a hazánk gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal. Ez nagy siker, mert egyrészt a mai bizonytalan világban mindennek, ami kiszámíthatóságot biztosít, nagy értéke van, másrészt pedig olyan árformulában állapodtunk meg, mely biztosítja a rezsicsökkentés eredményeinek hosszútávú fenntartását.

Mélységesen felháborít viszont az ukrán kormány azon döntése, mely szerint az Európai Bizottságnál támadják meg ezt a szerződést. Ezért tegyünk gyorsan világossá pár dolgot:

1. Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg.
2. Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését.
3. Barátságtalan ez a lépés azon sok támogatás (lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) után, amit Ukrajna eddig tőlünk kapott.

A szuverenitásunk megsértésére tett kísérletet kikérjük magunknak, az ukrán nagykövetet mára a Külügyminisztériumba bekérettük.”

Kijev álláspontja szerint

az orosz gázszállítás Magyarországra Ukrajna megkerülésével

“aláássa Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát”,

másrészt

a megállapodás komoly csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra.

A kijevi média idézte kedd reggel Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki az ICTV ukrán televíziónak hasonlóképpen azt mondta, hogy Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.

Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán–magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából. Erre mi megfelelőképpen fogunk válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés

− fogalmazott Dmitro Kuleba.

Kapcsolódó

Forrás

 

A helyzet fokozódik, mindenki bekérette a bekéretni valókat - Az ok: a Magyarország és a Gazprom közötti gázmegállapodás

2 hozzászólás

 • 2021.09.28 - 17:52
  Közvetlen hivatkozás

  …… és erre az ukrán nagykövet félelmében összefosta a bokáját, mert a toporzékolásügyi kakadu bekérette. Ha balhé lesz az ukránokkal, és nem engedik majd át őket tömegesen szavazni, az nem lesz jó a fidesznek, de ez már legyen az ő szoc. problémájuk. A gázhoz meg annyit értünk, hogy így is rohadtdrága, és mi lesz az emelés után?

  Válasz
 • 2021.10.10 - 12:33
  Közvetlen hivatkozás

  Talán ennek a fennhéjázó kakadunak,be kellene ismerni végre hogy ahogy sok minden más ez a gáz beszerzési üzlet,mégsem olyan jó Magyarországnak,ahogy pökhendi módon elböfögték!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük