„Mindenki tudja, mennyit loptok ott fönt, hát nekem is jár egy kicsi”

kerékgyártó istván
fotó: nepszava.hu
2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

“Ez a rendszer megbukhat hónapokon belül, de eltarthat a miniszterelnök aggkoráig is….”

A darabban bemutatott körkép arra utal, hogy nemcsak a drog vagy a nyomor, de a hatalomvágy és a mohóság is kiszolgáltatottá tesz, és okozhatja saját vesztét. Kitért arra, ez adhat-e okot némi reményre:

“Ez a rendszer megbukhat hónapokon belül, de eltarthat a miniszterelnök aggkoráig is. Azért reményt bármi adhat, mondjuk egy közelgő uniós választás, melynek eredményeként Orbán a perifériára kerül és elszigetelődik. Persze ennek megint mi isszuk meg a levét. Bőven lennének indokaim a reményre, de legalább ennyi a reménytelenségre is.” /….. / “A darabnak éppúgy főszereplői a politikai és üzleti hatalmasságok mellett a megalázott titkárnő, a sarki bolt vezetője, annak pénztárosa és pultosa. Ők bizony átlagemberek. Ők pont hogy szeretnének normálisan élni. Nincsenek nagyobb vágyaik, mint hogy – József Attilával – „Ehess, ihass, ölelhess, alhass!”, és még csak a mindenséggel sem akarják mérni magukat, ahogy a költő szeretné.”

Nádas Péter: eredeti tőkefelhalmozás lehetséges-e bűnszövetkezetben elkövetett lopás, csalás és rablógyilkosság nélkül?

“Ott vannak aztán a miséken a hitetlen politikusok, és hányják a kereszteket….”

Megfogalmazta, az értelmiség másik, talán legnépesebb része meg kussol. „Ne szólj szám, nem fáj fejem”, mondogatja, és ezzel elveszti számára értelmiségi jellegét:

“Szolgák ők, akik pénzért szinte bármit megtesznek. Persze értem az érveiket: el kell tartanom a gyerekeket, öreg szüleim csak rám számíthatnak stb. stb. És akceptálom is ezt, csak nem szívesen nevezem őket értelmiségnek.” /…. / “Hihetetlen mértéket öltött a képmutatás, a hazudozás. Tudok olyan potentátot, aki a miniszterelnök közelébe kerülve megtagadta a Barcelona focicsapatát, akinek gyerekkora óta drukkolt, és hirtelen Real Madrid-szurkoló lett. Ott vannak aztán a miséken a hitetlen politikusok, és hányják a kereszteket.”

Csuhások! Térdre, imához! – Orbán Viktor anno és ma

“Minden arról szól, hogy megfeleljünk a legfőbb kegyúr kedvének…”

Kitért arra, hogy a NER haszonélvezői ájuldoznak udvarhű művészeiken, íróikon, akiket nagy valószínűséggel soha nem olvastak, és dalaikat sem hallgatják. Közülük a jobb ízlésűek meg utálják ezeket, csak hallgatnak erről:

“Minden arról szól, hogy megfeleljünk a legfőbb kegyúr kedvének, ízlésének, ami, mint kiderült, finoman fogalmazva sem a kultúra csúcsait ostromolja. Ez a hűbérúr iránti alázat jól ábrázolható a darab barokk zenei betéteivel, például a miniszterelnökkel telefonáló miniszter sok hajlítással előadott hódoló áriájával.”

Már húsz éve csak írással foglalkozik, ma már nincsenek hatalmon lévő barátai. Amikor az első könyvét megírta, akkor még voltak ismerősei a hatalom környékén, és ők lelkesen gratuláltak. Napjainkban ez már nincs így:

“Amúgy meg nemigen olvas ez a mai politikai elit. Nem találkozom velük színházakban, könyvbemutatókon, koncerteken. Ők inkább focimeccsre és kolbásztöltő versenyekre járnak, inkább a lelátókon, mintsem színházi páholyokban – mint egykoron – dőlnek el a nagy ügyek.”

Forrás

2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

1 Response

  1. Molnár Cintia szerint:

    Senkik vagytok ti, nem demokraták!
    Ami sérti a nem létező lelkivilágotok,
    Egyszerűen nem adjátok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.