Mindjárt itt van a Digitális jólét!

Csak még egy kicsit várni kell rá. Míg korábban a kreatív lopás szinonimája volt az útépítés és vasútfejlesztés – került, amibe került, addig manapság már egyre kifinomultabb módszerekkel lehet irányítottan állami, európai pénzt kivonni a rendszerből.

Erre a most divatos koronavírus-járvány miatti befektetés ösztönzés mellett az informatika bármely területe aranybánya lehet azoknak, akik közel ülnek a “digitális tűzhöz”.

Nyilvánvalóan sok olyan gazdasági terület van, ahol jól jönnek a könnyen guruló adóforintok. Ilyen a feneketlen bendőjű magyar mezőgazdaság, ahol számolatlanul lehet költeni, a megszavazott uniós támogatásokon felül lehet támogatni a gazdákat, vállalkozókat. Mindig éppen másik ágazat kap jelentős marketing kampányt. Egyszer a tej, aztán a méz, máskor a gyümölcs (eper, dinnye, alma), majd birka- és a vadhús van soron.

Egyszerű, mint az egyszeregy

A virtuális gazdaság még csak most kap rá az ingyen pénz ízére. Míg a Szilícium-völgyben a tech cégek egyetlen kanyi centre sem számíthatnak az államtól, addig minálunk divat lett start-up vagy csupán start-up cégeknek mondott vállalkozások támogatása.

Az MTI írja, hogy kedden Budapesten megkötötték a Digitális jólét tőkeprogram első szerződését, amely 450 millió forint kockázati tőkebefektetéshez juttatja a Floor99 PropTech Fejlesztő Kft.-t.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta:

“a tőkeprogram keretében mostanáig majdnem 700 millió forint befektetésről döntöttek, így hamarosan újabb megállapodások jöhetnek létre. Az államtitkár közölte, hogy a Floor99 PropTech Fejlesztő Kft. a Tablog nevű digitális irodai beléptetőrendszerrel nyerte el a támogatást.”

Semmi rosszat nem akarok mondani a Tablog-ról, de be kellene látni, hogy nincs ebben semmi truváj. Egy élelmes cég csinált egy, talán hiánypótló alkalmazást és rendszert, amit jó pénzért el lehet adni az irodaházak üzemeltetőinek. Ennyi.

A piacon valószínűleg van néhány versenytársuk és ez így van jól

Ezen a területen semmi keresnivalója nem lenne az államnak.

Pintér Zoltán a Floor99 PropTech Fejlesztő Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy a régiós terjeszkedéshez 20 munkatárs felvételét tervezik. Szeptembertől Ausztriában szeretnék a terméküket bevezetni, majd Németországban, Svájcban, ezt követően pedig a lengyel, a cseh és a szlovák piacon is megjelenhet a Tablog.

Az alkalmazás létjogosultságát a cégvezető szerint a járványhelyzet is igazolta, hiszen minden eddiginél nagyobb az igény egy korszerű, személyes érintkezés nélküli, okostelefonos-táblagépes beléptetőrendszerre, amely a kapcsolódó alkalmazásokkal például testhőmérséklet-mérést is lehetővé tesz.

De a lényeg most jön

“A Digitális jólét tőkeprogram 8 milliárd forintos keretösszegére a közép-magyarországi térségen kívüli cégek pályázhatnak olyan fejlesztésekkel, amelyek a Digitális jólét program (Djp) stratégiai céljaihoz illeszkednek. Az infokommunikációs és digitális termékekre, szolgáltatásokra 10 millió és 500 millió forint közötti kockázati tőkebefektetés nyerhető.”

Szóval így lehet majd eltapsolni 8 milliárd adóforintot

Ami sokkal égetőbb lenne! A magyar kormány olyan rendszer, alkalmazás kiépítéséért és telepítéséért fizessen, amivel valódi digitális oktatást lehetne kiépíteni. Nem csak vészhelyzetre!

(MTI)

Gyarmathy Éva: ez a szörnyszülött se nem távoktatás, se nem digitális

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük