A választási adatok mélyelemzése alapján, továbbra is az látszik, hogy a baloldali pártok  versenyképesek a fővárosban, ha együtt indulnak. A problémák azonban már a megyei jogú városokban és a 20 ezer fő feletti nagyvárosokban is láthatóak. A kistelepülések Magyarországa abszolút értelemben is eltolódott a Fidesz-KDNP felé, és egyedül többségben vannak az ország ezen részén – írja a baloldal helyzetéről szóló elemzésében a Policy Agenda.

[mnky_ads id=”10551″]

Tanulságok

Az elemzők szerint, ha különböző háttérváltozókkal is megvizsgáljuk a településeket, akkor három tanulságos adatot is kapunk:

– minél kisebb egy falu, annál nagyobb a Fidesz-KDNP támogatottsága;

– nem számít az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, hiszen ahol tartósan nem képes az állam háziorvosi praxist betölteni, ott is abszolút többsége van a Fidesz-KDNP-nek;

– minél több a közmunkások aránya egy településen annál nagyobb a Fidesz-KDNP támogatottsága.

[mnky_ads id=”10552″]

A 2014-es választáshoz képest nem volt elmozdulás a baloldali szavazói tömbben. A tömbön belül a pártok támogatottsága változott ugyan, és az LMP minimálisan képes volt előretörni, de ez kevés volt ahhoz, hogy akár az első számú baloldali erő legyen, vagy képes legyen az egész szavazói tömböt magával húzni.

Közben megjelent egy öt százalékos támogatottságú ellenzéki szavazói bázis, amely nem jobbikos, és nem baloldali – legalábbis pártpreferenciája alapján. Az ő további sorsuk nyilván inkább attól függ, hogy az ellenzéki világ képes lesz-e változni, és ebben megtalálják-e a helyüket.

Mi a teendő?

A Policy Agenda szerint amennyiben a magyar baloldal nem akarja végleg átadni a terepet a Jobbiknak, és más jobboldali pártkezdeményezéseknek, hanem önálló erőként akar megmaradni a politikai térképen, akkor három dolgot kell tennie:

– legalább egymás közötti együttműködési forma, alkalom megteremtése, amelynek próbája a 2019-es önkormányzati választás;

– személyes jelenlét megteremtése minél több kistelepülésen, amelynek legfőbb mérföldköve a 2019-es önkormányzati választás. A 2018-as választási eredmények azt mutatják, hogy ahol például az MSZP képes volt korábban önkormányzati jelöltet állítani, ott a baloldal 23 százalékkal több szavazatot kapott;

– tartalmi változtatás, amely nem a Fidesszel szemben fogalmazza meg önmagát, hanem a választói problématérképhez igazítja politikai vízióját.

(Forrás: 24.hu)

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét