Az Orbán-kormányok nyolcéves regnálása alatt jelentősen nőtt a minimálbér mértéke, azonban nehogy azt higgye bárki, hogy a hatalmon lévők önzetlensége okán.
[mnky_ads id=”10551"]


Bérből és fizetésből…

Orbán fennen hangoztatja, hogy minden lépésével a dolgozó magyar népet szolgálja. Erős mondása ebben a témában, hogy kormányzása alatt hatalmas növekedés tapasztalható a legkevesebbet keresők körében is. Nézzük meg közelebbről, mi az igazságtartalma e kijelentésének.

A közmunkás nem ember, dögöljön meg!

“Uniós viszonylatban még mindig a legalacsonyabbak közé tartoznak a hazai fizetések. Noha 2010 óta folyamatosan növelték a kötelezően adandó legkisebb bér összegét, az igazán látványos bérnövekedés mégis tavaly és várhatóan idén következhet be köszönhetően a 2016-ban kötött bérmegállapodásnak, mely a minimálbérek nagyarányú emelése mellett a munkáltatói terhek csökkentését is eredményezte. És bár a havonta megjelenő statisztikáknak köszönhetően a kormány rendszeresen a dolgozók zsebének kedves növekedést kommunikálhat, ha összesítjük a 2010 óta bekövetkezett változásokat, kiderül: valójában nem a “dolgozó kisemberek”, hanem az állam kaszálta a legtöbbet a minimálbérek emelésén.”
[m[mnky_ads id=”10552"]r>2010-ben a kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 73 500 forint volt, amiből az érintettek 60 236 forintot kaphattak kézhez. 2018-ra a bruttó bér 138 ezerre emelkedett, amiből 91 698 forint maradhat az adók és járulékok levonása után. A bruttó minimálbér 8 év alatt tehát 87,8 százalékkal emelkedett, amivel párhuzamosan a nettó rész “mindössze” 52,2 százalékkal nőtt.

Hiába nő a fizetés, a dolgozók kevesebb pénzt kapnak

Hasonlóan nagymértékű kompenzációs jelleggel bíró emelésre többször már nem került sor, ez mégis bőven elég volt ahhoz, hogy a bérnövelés nyertesei ne a munkavállalók, hanem maga az állam legyen.


Miközben ugyanis a nettó bér 52,2 százalékkal nőtt 2010 és 2018 között, addig az államkasszába kerülő munkavállalói és munkaadói befizetések 120 százalékkal emelkedtek.

Előrehozzák az egészségügyi szakdolgozók novemberi béremelését

Ez nominálisan azt jelenti, hogy egyetlen egy minimálbéres dolgozó után az állam 2010-ben még csak 34 212 forint bevételhez jutott, idén viszont már 75 282 forint vándorolt az államkasszába. Ez annak köszönhető, hogy a munkavállaló 33 ezerrel, a munkaadó pedig 8000 forinttal adózik többet a bruttó minimálbér után.

Arányaiban ez a dolgozói adófizetés 249 százalékos és a munkaadói 38 százalékos növekedését jelenti 8 év alatt.

(forrás: mfor.hu)
[mnk[mnky_ads id=”10552"]

Bokros Lajos: Évértékelők évadja

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét