Sorting by

×

Miniszterelnök úrtól szeretettel: újabb gyomros a rosszul szavazóknak – De miről is beszélünk?

Meghallgattuk a miniszterelnök kurta bejelentéseit a válság elleni védekezés legfrissebb intézkedéseiről, s a némi elképedéssel vettük tudomásul a települési önkormányzatoknak kiporciózott karácsonyi ajándékot: januártól a helyi iparűzési adót a kkv-szektorban felére csökkentik. (A nagy cégek terhei maradnak.) A cél – így szólt az Úr – a munkahelyek megvédelmezése, a kisvállalkozások cselekvőképességének megőrzése. Na, szép! Egy újabb gyomros az önkormányzatoknak!

De miről is beszélünk? Nézzünk kissé a dolog mélyére!

A helyi iparűzési adó (HIPA=ipa) alapja a vállalkozások nettó árbevétele, (a teljes bevételből levonnak bizonyos közvetlen költségeket), vagyis a tiszta profit legfeljebb kettő százaléka! Ennél kevesebb lehet (nulla is!), több nem. Az ipa furcsa jószág. Minden cég fizeti, ha egyáltalán van bevétele – akkor is, ha ráfizetéses. Számítási módszerének kidolgozásakor alighanem teljességgel hiányzott a gazdasági ésszerűség. Aki ennél többet akar erről a rejtélyes adózási találmányról megtudni, kérdezzen meg egy könyvelőt!
Az iparűzési adó teljes összege, az ország egészét tekintve úgy 800 milliárd forint körül van (tavalyi adat)). A kormány és Parragh László gyámolát élvező kör, vagyis a kis- és középvállalkozások több mint százezres hada ebből nagyjából 400 milliárdot fizetett az önkormányzatok kasszájába. Ez sem csekély summa, éppenséggel az önkormányzatok legfontosabb bevétele. Januártól ebből egy évre cakumpakk 200 milliárd marad majd a vállalkozóknál. Közülük egyre-egyre jut majd kábé 2-300 ezer forint megtakarítás. No ebből aztán lehet munkahelyet megvédeni, beruházni, üzleti kört bővíteni.

Nézzünk egy fiktív példát!

Tegyük fel, egy tízenöt-húszezres lélekszámú kisvárosban működő baromififeldolgozó, (vagy gombostűhegyező) kisvállalkozás nettó árbevétele 100 millió forint, ez az ipa számítási alapja. Az adókulcs rendes békeidőben általában két százalék, a cég fizet az önkormányzatnak évi 2 millió forint adót. Ezt még csak kibírja valahogy, minden egyéb közteher ennél lényegesen nagyobb! Ugyanezen városkában van még összesen 100, hasonló méretű és forgalmú cég, fizetnek egyenként 2 millió ipa-t, összesen 100×2 milliót, azaz 200 millió forintot. A városban van önkormányzati óvoda, öregek otthona, a szegényeknek szociális segély, ingyen teszt és két háziorvosi rendelő. Van körzeti buszjárat, a főút mellett bicikliút, és készülnek rendbehozni a főutca kátyúit. Minderre bizonyára vannak egyéb forrásaik is, de ha a költségvetésből nagy hirtelen elvesznek 100 milliót, akkor hanyatt esik az egész városgazdálkodás. A vállalkozásoknak az ipa felére csökkentése valójában nem komoly segítség, de az önkormányzatoknak annál nagyobb pofon. Minél nagyobb és gazdagabb a település, területén nyilván annál több az adózó vállalkozás. Budapest népe most aztán igazán megszívja, mert a legnagyobb bevételkiesés itt lesz, (20 milliárd a főváros, másik 20 milliárd a kerületek kasszájából) miközben ez a furfang alig segít a vállalkozásoknak.

 Parragh László most örül

Szerinte – a kiterjesztett bértámogatásokkal és az adócsökkentéssel – a miniszterelnök újabb mentőövet dobott a járvány és a gazdasági válság sújtotta vállalkozásoknak. A kisebb városok pedig kompenzációt kapnak, a nagyobbak közül azok is, amelyek erre érdemesnek bizonyulnak. Hogy melyek ezek, azt majd jól megvizsgálják egyedileg. Lehet találgatni, hogy kik és milyen alapon.
Az egész ügy egy vicc. Nagyon rossz vicc! Az önkormányzati költségvetések az államháztartás alfejezetei. Az ipa is az államháztartási bevételek része. Most az történik, hogy a kormány az egyik bevételi rubrikába sorolt adó egy részét az eredeti jövedelem-termelőnél hagyja, s megígéri, hogy másik bevételi rubrikából kipótolja a kárvallottakat, vagyis az önkormányzatokat. Már ha akarja. Az ipa eddig egészében az önkormányzatok hatáskörébe tartozott, most viszont ezen adó egy újabb tekintélyes részéről majd a fényes tekintetű padisah dönt tetszése szerint. Parragh László természetesen eredeti, eddig nem hallott magyarázattal is szolgált az intézkedés hátteréről egy nyilvános nyomtatványban: „Senkinek nem érdeke, hogy az önkormányzatok lehetetlen helyzetbe kerüljenek, de a közterhek viselésében mindenkinek részt kell vállalnia. Az ellenzéki önkormányzatok adót emeltek volna, miközben érdemben nem veszik ki részüket a válság kezeléséből. Most mindenkinek segítenie kell!“

<<FRISS HÍREINK!>>

Hogy is van ez Miniszterelnök Úr?

A szerfölött segítőkész kormány és  a miniszterelnök, négyszeresére emelte az önkormányzatok fizette szolidaritási hozzájárulást, elvette tőlük a parkolási bevételt, a gépkocsiadó-bevételt. A nagyon felkészült állami beszerzők csak lélegeztető-gépekre elköltöttek 300 milliárd forintot, s ezen gépek többsége most is segítségre készen dobozokban várja valamely raktárban, hogy velük életeket menthessenek. Ehhez képest a vállalkozásoknak most juttatott 200 milliárd – bakfitty! Pipafüst! Viszont az önkormányzatoknak olyan, mintha (kis képzavarral) fél karjukat vennék el – segítségképpen. Szita Károly fideszes polgármester persze nem aggódik, mert sejti, hogy az ő városát majd kárpótolják az államkasszából. De a rosszul szavazó, engedetlen települések aligha kapnak a kormánytól visszatérítést. (Szerencs polgármestere elmesélte a legutóbbi választás után: időben figyelmeztették, hogy aki nem lép egyszerre. nem kap rétest estére!)
Az egész ügynek semmi köze járványhoz, válságkezeléshez, segítséghez, közügyekhez. Parragh László nevére vett egy ócska ötletet, amely feltehetően valamely kormányzati boszorkánykonyhában született meg az ellenzéki választók és önkormányzatok újabb megbüntetése érdekében, s nem tudható, hogy ostoba rosszindulat vagy rosszindulatú ostobaság szülte. Majd kiderül 2022-ben, ha a bumeráng fejbeveri a szája sarkában bujkáló gúnyos félmosollyal ilyetén közérdekű döntéseket meghirdető miniszterelnököt.

miniszterelnök

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

  • 2020.12.23 - 11:15
    Közvetlen hivatkozás

    Újabb infantilis bosszú az önkormányzati bukta miatt. A Karmelita Magyarország debilizált övezete. Ennyire nem lát előre orbán? A polgármesterek mozgástere az emberek között van, és el tudják mondani, hogy ez a sokminden, amit most az önkormányzat nem tud teljesíteni, ez bizony a kormány miatt van. A választásokig remélhetőleg még több ember szeme nyílik ki, és tudni fogják, hogy hova húzzák az X-et. 30 évre vett fel orbán irgalmatlanul nagy hitelt, miért nem ebből válságkezel?Miért az önkormányzatokat fojtogatja?Ebből bizony ’22-ben újabb bukta lesz orbánnak. Visszafelé fog elsülni az a puska. Nem elég a borkai és a szájer balhé, vagy eleve ez a luxuskormányzás, orbán újabb és újabb aljas dolgot eszel ki, de az önkormányzatok izélgetéséve rossz lóra tett

    Válasz
  • Visszajelzés: Folytatja a kormány Debrecen fővárossá felfejlesztését? - coki Budapestnek - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.