Mire jó a Szputnyik-V? - Városi Kurír

Sorting by

×

Mire jó a Szputnyik-V?

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután a Facebook-oldalán diadalmasan jelentette be, hogy 6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra.

Hirdetés

Tájékoztatása szerint a vakcinát szállító kamion Tornyosnémetinél lépte át a szlovák-magyar határt, ahonnan rendőri kísérettel a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik a szállítmányt, ahol – mint fogalmazott –

“a magyar szakembereknek újabb lehetősége nyílik arra, hogy döntést hozzanak az oltóanyag felhasználásának módjáról”.

Arra egyetlen szóval sem tért ki a miniszter,

hogy a “Szputnyik-V” vakcinát nem tesztelte és nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szemben a Pfizer-BioNTech vakcinával, amellyel Magyarországon is elkezdték az egészségügyi dolgozók oltását.

A járványkommunikációban nincs helye a külügyminiszternek vagy a miniszterelnöknek

Kokeny Mihaly
Kökény Mihály

Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter egy hosszabb facebook-posztban elemzi, mi is a gond az orosz vakcinával, pontosabban mire jó ez a kampány.

  1. A Szputnyik névre keresztelt oltóanyag még nem jutott túl a klinikai tesztelés fázisán, a gyártó nem kért európai forgalmazásra jóváhagyást, s ebből adódóan a szer nem rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, ezért tömeges alkalmazása elutasítandó.
  2. Etikailag is kifogásolható, hogy politikai tisztségviselők lebegtetik meg magyar állampolgárok számára a tesztelésben való részvételt. A járványkommunikációban nincs helye a külügyminiszternek vagy a miniszterelnöknek.
  3. A kommunikációban az engedélyezett vakcinák oltási terv szerinti beadását és a tesztelési folyamatot élesen el kell választani, ami nem történt meg. Sajnos az oltási tervet is titkolják, ami példátlan az Európai Unióban.
  4. Ha az arra felkészült egyetemi centrum mindenképpen részese kíván lenni a Szputnyik vizsgálatnak, indokolt, hogy a tesztelés un. harmadik szakaszának összes, a klinikai farmakológiai eljárásrend szerint előírt feltételéről (kontrollcsoport, önkéntesek kiválasztása, szükség szerint államilag garantált térítésmentes ellátása, stb.), illetve a vizsgálat lefolytatásáról a közvélemény részletes tájékoztatást kapjon.
  5. A nem jóváhagyott vakcina sulykolása politikai akciónak látszik, de ez csak arra jó, hogy megrendítse a bizalmat az egész védekezésben, általában a védőoltásokban.
  6. Már régóta szakmai kampányt kellett volna indítani a társadalom meggyőzésére (óriásplakátokon, TV szpotokon), mármint hogy a kidolgozott és európai engedélyt nyert szerek biztonságosak és hatékonyak.

Igaza lehet Kökény Mihálnak,

ugyanis Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa kedd reggel a Kossuth rádióban egyetlen szót sem szólt az orosz vakcináról.

Szlávik János kiemelte: a mutációkat észlelő országok tudósai azt mondják, hogy a jelenlegi oltások nagy valószínűséggel az újfajta mutációk ellen is hatékonyak lesznek. Az oltások ugyanis a vírus több pontja ellen irányulnak harcba, így ha csak egy-egy helyen történik változás a vírusban, az oltóanyagok hatékonyak a jelenleg ismert mutációk ellen is – magyarázta.

Magyarországon jók a tapasztalatok az oltóanyaggal, nem észlelnek semmilyen súlyos mellékhatást, lelkesek az egészségügyi dolgozók is

Hozzátette: a program az oltási rend szerint halad, ahogy egyre több és több oltás érkezik, még több oltópontot állítanak majd fel. Ha gyorsan be tudják oltani a magyarok 50-60 százalékát, akkor legyőzik a járványt – jelentette ki a főorvos.

Sputnik V 02

Szlávik János az oltáshoz szükséges infrastruktúráról elmondta: a korszerű oltásoknál mínusz 20 vagy akár mínusz 70 fokos tárolás szükséges, de ha a vakcina kikerül ebből a környezetből, hűtőszekrényben is eltartható öt napig.

Az új technológia komolyabb hűtést igényel, mint a korábbi oltóanyagok, viszont forradalmi újításnak számít, ami más fertőző vagy akár daganatos betegségek ellen is reményt jelent – tette hozzá.

A főorvos szerint ha megérkezik az a mennyiség, amelyet Magyarország több gyártónál is lekötött, akkor a lakosság 60-70 százaléka be tudja oltatni magát.

Szlávik János úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a jövőre kialakul a nyájimmunitás

(MTI)

figyu

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.