Connect with us

Kerítésen innen

Mire készülnek Pintérék? Húszezer darab csapatszolgálati kiszerelésű -vagyis jó nagy- könnygázt venne a rendőrség

Mire készülnek Pintérék? Húszezer darab csapatszolgálati kiszerelésű -vagyis jó nagy- könnygázt venne a rendőrség
Megosztás

Mikor is szokott könnygázt alkalmazni a rendőrség? Ja, persze, tüntetések alkalmával, amikor az összegyűlt tömeg olyanra vetemedik, amit a rendőrség jogtalannak minősít! Mielőtt azt gondolná a naiv olvasó, hogy üres a sírásra ingerlő cuccok tárolására kijelölt polc, osztott-szorzott és főleg kérdezett az Átlátszó és kiderült, hogy jelenleg 91.000 darabnak kell lennie.

Tüntetés-veszély 2024 Magyarországán?

Húszezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzésére írt ki tendert a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ha eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor akár több mint 110 ezer könnyfakasztó spray is lehet a rendőrség intézményeiben.  Ezt onnan tudja a portál, hogy pár hete közadatigénylést nyújtottak be az ORFK-nak, hogy megtudják,

2024. január elsején összesen hány darab állt a rendőrség rendelkezésére egyes kényszerítő eszközökből.

Az ORFK válasza szerint a rendőrség vagyonkezelésében január 1-jén:

  • gumibotból 59 788 darab,
  • zsanéros kézbilincsből 10 386 darab
  • könnyfakasztó spray-ből pedig 91 843 darab állt rendelkezésre.

(Emlékeztetőül: A kényszerítő eszközök beszerzésére kiírt legutóbbi állami tender minden pontjában eredménytelenül végződött. Elektromos sokkolóra egyetlen ajánlat érkezett, az is érvénytelen volt, könnygáz– és bilincsszállításra senki nem jelentkezett, „a rendőrbotokat pedig túl alacsony áron adta volna az egyetlen jelentkező” – tudhattuk meg akkor a G7 beszámolójából.)

Hogy is volt?

„A május 3-án este a Karmelita előtt közvetlen közelről könnygázzal arcon fújt, aztán hajnali 4-ig fogdában tartott 17 éves diák keresztény gimnáziumban tanul, édesapja felszentelt diakónus. A fiú szülei interjút adtak a Szemlélek nevű online magazinnak. Elmondták, hogy fiuk – Hidász Máté –

hiába jelezte a rendőröknek, hogy rosszul van, a rendőrök először mentőt sem akartak hívni. Amikor erre végül sor került, már kórházba kellett szállítani. Onnan a Gyorskocsi utcai fogdába vitték, hajnal 4 óráig ott tartották, a szülei sem találkozhattak vele, hiába értek éjfél előtt a fogva tartás helyszínére.

Hidász Máté édesanyja arról számolt be, jó pár elfogadhatatlan módon viselkedő rendőrrel volt dolgunk az éjszaka során. Az egyik rendőr olyasmire célzott, hogy aki nem neveli meg rendesen a gyerekét, az ne is várja el, hogy beengedjék a fogvatartotthoz.

„Elszomorító, hogy ezek szerint akkor tudunk csak normális országként működni, ha egy fehér ruhás öreg ember itt van közöttünk”

Kapcsolódó

„Apu, ma hány gyereket fújtatok le könnygázzal? Rengeteget, kicsim, majd vacsora közben mesélek…”

(Nyitókép: Rendőrök könnygázzal 2023 májusban az egyik diáktüntetésen Budapesten. Fotó: Balogh Dénes/Facebook)

Szerző