Miről szólnak a “börtönbiznisz”-ként elhíresült eljárások?

“Nem a sorozatgyilkosokat védjük, és nincs szó milliókról. Ahhoz, hogy megértsük, hogy miről szól a „börtönbiznisz”-ként elhíresült szófordulat, néhány alapvetést végig kell gondolni.” 

1. Bárkiből lehet bűnöző!

Most sokan felkapják a fejüket, és azt ismételgetik, hogy

„Én biztosan nem, én törvénytisztelő ember vagyok, normális életet élek, senkit nem gyilkolok meg stb, stb stb.”

Mindez kiindulópontként igaz. Csakhogy néhány nagyon fontos körülményt nem szabad elfelejteni. Nem csak a hidegvérű, előre megfontolt szándékból, különös kegyetlenségből, nyereségvágyból, aljas indokból embert ölő elkövetők a bűnözők. Bűnös az is, aki ittasan vezet, és balesetet okoz. Ne adj’ Isten halálosat. Kivel ne fordulhatna elő, hogy egy családi tragédia, vagy egy különösen bosszantó élethelyzet miatt kicsit felönt a garatra? Hányszor hallja az ember védőként utána, hogy „de hát csak két sarokra kellett mennem az autóval!” Miért pont akkor történne baleset? Akkor történik. És történetesen valaki élete végéig tartó maradandó fogyatékosságot szenved, mert például eltörik a gerince. Ezt tehát egy járművezetés ittas állapotban bűncselekmény lesz, annak súlyosabban minősülő esete a következmények miatt. Büntetési tétel: 1-5 évig terjedő, halálos következmény esetén 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

Vagy vegyük azt az esetet,

amikor egy autószerelő műhelyben nem teljesen jól húzza meg a szerelő a csavart, és ezért az úton kiesik a kerék, balesetet okozva. Ha a balesetben meghal valaki, akkor foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés lesz a bűncselekmény. Büntetési tétel: 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

Léteznek olyan esetek, amikor az elkövető az ellene éveken át elkövetett szexuális kényszerítést, bántalmazást torolja meg egy felindultabb alkalom során. Ugye érezzük, hogy mennyire fals annyival elintézni, hogy ő is megérdemli a börtönt, minek bűnözött? (Hangsúlyozom, hogy nem állítom, hogy a bűnelkövetés a jó és választandó módja a minket ért sérelmek megszüntetésének. Az elkövetésre azonban magyarázatot adnak az előzmények, és vannak olyan bűncselekmények, amelyeknek az elhatárolása például a jogos védelmi helyzettől, meglehetősen nehéz.)

Sok kisgyermekes szülőt érinthet továbbá,

ha egyetlen percre nem figyel oda a gyermekre, mert épp az odaégni készülő bébipapit próbálja menedzselni, és a csemete éppen akkor látja elérkezettnek az időt arra, hogy kibújjon a kerítésen, vagy bármely más – az otthonunkban teljesen természetesen megtalálható – megszámlálhatatlan veszélyforrás egyikét kipróbálja. Ilyenkor könnyen találhatja magát a szülő előzetes letartóztatásban kiskorú veszélyeztetése miatt. Igen, börtönben!

Az elmúlt években sok szempontból szigorodtak a büntető szabályok,

így például a csekély mennyiségű kábítószer fogyasztása is már bűncselekmény. Nem állítom, hogy a fenti példák mindegyike esetén ténylegesen börtönbe is kerül az elkövető, de fontos tudni, hogy a bűncselekmények skálája elég széles, azaz nem csak az erőszakos gyilkosokról és pedofilekről beszélünk. A kiragadott esetek mindössze arra mutatnak rá, hogy bárkiből válhat egy pillanat alatt „bűnöző” egy rosszul meghozott döntés következtében. Ezért a társadalmat nem lehet kettészakítani a bűnösök, és „mi, normális emberek” határvonala mentén. A bűnözőt ugyanis arról lehet megismerni, hogy pont olyan ember, mint bárki más.

2. A bűnös is ember

A védőügyvéd nem a bűnt és a bűnelkövető személyét védi. Illetve ez utóbbit is csak annyiban, hogy azt hivatott a védő elérni, hogy csak a ténylegesen elkövetett bűnökért, a törvényes eljárás keretében, legfeljebb akkora büntetést kapjon, mint amekkorát megérdemel. Ezt az elvet ma már nagyon sok nemzetközi és – FONTOS! – hazai jogszabály is garantálja, éppen azért, mert a felvilágosodás egyik hatalmas eredményeként a nyugati civilizáció ráébredt arra, hogy az emberi élet és annak méltósága olyan egyedi érték, amely megismételhetetlen és pótolhatatlan. Ezáltal korlátozhatatlan, még háborús és egyéb rendkívüli helyzetekben is. És ugyanúgy kiterjed a bűnös emberre is.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük