Mit ér a magyar felsőoktatás, és mit a parlament?

A parlament munkáját figyelve kérdés második felére ki-ki maga is válaszolhat; ami a magyar felsőoktatást illeti, úgy tűnik, az ellenzéknek nagyon keveset. Pedig azt gondolom, egyike az ország sorsát érintő alapvető problémáknak.

Amit vártam, arról senki sem beszél

A magyar parlament tevékenységéből jószerével már csak a napirend előtti fölszólalásokra figyel a média, s talán valamelyest a lakosság érdeklődő része is.

Tőlem telhetően figyelmesen meghallgattam őket, s a végén csalódottan állapítottam meg: amit vártam, arról senki sem beszélt, senki sem tartotta annyira fontosnak, hogy napirend előtt szóljon róla.

felsőoktatás, felhívás

Az egyetemi “modellváltás” ügyében a múlt héten két említésre méltó dolog is történt

Pedig az SZFE és általában az egyetemi “modellváltás” ügyében a múlt héten két említésre méltó dolog is történt: az MTA Elnöksége állásfoglalást adott ki, a Fővárosi Törvényszék pedig az alkotmánybírósághoz fordult, kérve az SZFE-törvény és az Nftv. egyetemi autonómiát sértő paragrafusának alkotmányellenessé nyilvánítását. Volt még egy figyelemre méltó dolog: a “kozmédia” és a fideszes médiabirodalom meg a kormány egységesen hallgatott mindkét eseményről. Bizony, ez is megérdemelt volna néhány szót, különösen a 2022-es(?) “választások” tisztaságára, szabadságára tekintettel.

Az ellenzéki pártok hallgattak, pedig beszélniük, ordítaniuk kellett volna

Ám az ellenzéki pártok nem fogalmaztak meg egységes vagy külön pártálláspontot: hallgattak, pedig beszélniük, ordítaniuk kellett volna. Próbáltam figyelni a parlamenti műsor további részeire is, legyűrve magamban a hányingert vagy röhögést, amelyet például Schanda Tamás rituális teremtett világozása, Völner államtitkár szokványosan ocsmány gyalázkodása, Varga Mihály mellébeszélése, Rétvári cinizmusa, Soltész Miklós fuldokló mocskolódása, vagy éppen a legfőbb ügyész helyettesének hibbant úrnőzése váltott ki. Nem volt nagy élmény: a felelősség mindenért elsősorban a Fideszé, de némely ellenzékiek is hozzátették a magukét.

Lenyegében mindent meghallgattam, Budai Gyulát kivéve, de hiába: lezajlott az egész nevetséges, szánalmas, fölháborító, gyomorforgató kérdezz-felelek játék, az egyetemekről senki sem beszélt.

Volt viszont ellenzéki félnótás locsogás a Fidesz piacpárti, neoliberális politikájáról…

Magyarország talán ennél többet érdemel.

Ez is Magyarország!

felsőoktatás, figyelmeztetés

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük