Pécsi virológusok összeszedték, mit érdemes tudni a (koronavírus-)vakcinákról! - Városi Kurír

Sorting by

×

Pécsi virológusok összeszedték, mit érdemes tudni a (koronavírus-)vakcinákról!

A Virológia Pécs Facebook-bejegyzése a védőoltások típusaival, hatásmechanizmusaival, kockázataival, valamint a küszöbön álló koronavírus elleni vakcinákkal foglalkozik.

Hirdetés

Hasznos összefoglalót készítettek a pécsi virológusok a vakcinákról

A poszt elején leszögezik:

a vakcinák az orvostudomány történetében már többször bizonyították, hogy csak ezek segítségével lehetséges csökkenteni egy vírusfertőzés terjedését, vagy teljesen kiírtani egy kórokozót.

A bejegyzésben kifejtik, hogy mit várhatunk el egy vakcinától

A biztonságosság és a hatékonyság mellett elvárás, hogy megvédjen teljesen a fertőzéstől, illetve praktikus, ha csökkenti a vírus átadási képességét és a járvány elfojtható, de már azt is hatalmas győzelemnek nevezik, ha legalább a súlyos megbetegedéseket kivédi.

Kitérnek arra is, hogy számos tudományos kérdés nyitott még a vakcinákkal kapcsolatban

Például, hogy mennyi ideig és milyen fokú védelmet nyújtanak; hogy a kifejtett hatás érinti-e a vírus terjedését; vagy, hogy két, amúgy kiemelten veszélyeztetett csoport, a 65 évesnél idősebbek, illetve a kórosan elhízottak (40-es BMI felettiek) esetén is ugyanolyan hatásosak-e.

<<< Vakcinával kapcsolatos híreink! >>>

A bejegyzésben emellett kategorizálják is a vakcinákat technológiáik alapján

Így elkülöníthetőek hagyományos és új típusú vakcinák. Az előbbiek vagy a teljes vírust, vagy annak valamely fehérjéjét használva működnek, míg az új típusú védőoltásokhoz nincs szükség elölt vírusra, vagy vírusfehérjére, csupán a vírus genetikai kódjára, a vírusfehérjét ugyanis már a szervezet állítja majd elő a bejuttatott gén utasításai alapján, nagyjából úgy, mint egy fertőzéskor, csak a szervezetünk ebben az esetben nem magát a vírust.

A bejegyzésben hagyományos vakcinaként emlegetik a kínai Sinovac és Sinopharm, vagy az amerikai Novavax oltóanyagát. Míg az orosz Szputnyik V, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem, illetve a Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcinája az újtépúsú védőoltásokéhoz hasonló elven működik.

További részletekről az alábbi bejegyzésben olvashat:

Pusztai Erzsébet: ha tudni akarsz a vírusrol, az általa okozott betegségről és a védőoltásokrol, akkor szánd rá az időt, megéri! (1 óra, közérthető világos és szellemes)

időjárás

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.