Sorting by

×

Mire számíthat a magyar és a lengyel rezsim az új berlini kormánytól?

A német kormányprogram arra utal, hogy Olaf Scholz kormánya kemény fellépésre készül Brüsszelben Magyarország és Lengyelország ellen – mondta egy szakértő az Euronewsnak. Valószínűleg Orbán Viktor is készül erre, hiszen hétfőn az Angela Merkelnek címzett búcsúlevelében arról írt, nyílt sisakos küzdelemre számít közte és a berlini kormány között.

Szerdától új szelek, a német és alighanem az uniós politikában is

Az Euronews brüsszeli szerkesztősége szakértők segítségével elemezte, milyen változásokat hozhat az uniós politikában az új német kormány hivatalba lépése. A szociáldemokrata Olaf Scholz vezette kabinet szerdán lép hivatalba, a kormányban részt vesz a Szabad Demokrata Párt és a Zöldek is. A kedden aláírt koalíciós szerződésben az áll, a pártok “különleges felelősséggel” szolgálják Európát.

Jogállamiság: vége a kesztyűs kéz politikájának?

Mindenképpen nehezebb évekre számíthat Lengyelország és Magyarország a jogállamisági ügyeket illetően az új német kormány hivatalba lépését követően. Angela Merkelt sokan bírálták azért Brüsszelben, mert megengedő volt Varsóval és Budapesttel és a szankciók helyett a tárgyalásokat bátorította. Németország bekeményíthet, erre utal a koalíciós szerződésben szereplő, Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek szóló mondat.

“Felszólítjuk az Európai Bizottságot arra, hogy konzisztens módon és időben használja a már meglévő jogállamisági eszközöket.”

A Brüsszeli Szabadegyetem (Université libre de Bruxelles) professzora szerint egyértelmű, hogy kemény fellépés jön.

“Úgy tűnik, az új kormány keményebb álláspontot szeretne Lengyelországgal és Magyarországgal szemben”

– mondta Amandine Crespy.

“Meglátjuk, hogy képesek lesznek-e egységes frontot létrehozni az ügyben az európai vezetőkkel, vagy sem. Azonban sok mindenre készülhetünk, hiszen az tény, hogy az új német kormány kevésbé hajlik majd a politikai alkukra Angela Merkelhez képest”

– tette hozzá a professzor.

Olvassa el a teljes cikket az Euronews oldalán!

Kapcsolódó

berlini kormány

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.