Mit keres Schmidt és Demeter Pilinszky János centenáriumán? – Mi kérünk elnézést!

Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján, a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 emlékév záróeseményeként.

Mit keres itt a két fő NERorológus?

Először azonban nézzük meg jól alaposan a fenti képet. Schmidt Mária és Demeter Szilárd érkezik az eseményre. Hanyag elegancia jellemzi mindkettőjüket, Szilárd menet közben lazán zsebre dugja bal kezét, a jobbjában egy mappát tartogat. Ugyanez Marcsinál fordítva van, igaz ő nem dugja a jobbját sehova. Hangsúlyos Schmidt láncon függő medálja, nem lehet kivenni, hogy mi lehet az.

Ennél sokkal fontosabb momentum, ahogyan a két kulturális korifeus összenéz, mindketten éppen mondanak valamit a másiknak, ám Mária szeme villanásából látszik, hogy nem örül Demeter mondanivalójának.

Csak egy villanás, csak egy elcsípett hangulat a kép, de látjuk, szinte halljuk, hogy összeszólalkoztak valamin. És itt jön az újságíró, fotóriporter felelőssége, aki ha akarta volna kitörölte volna ezt a kockát is, ahogyan biztos ment a levesbe másik tucatnyi expozíció. De ez maradt, sőt Máthé Zoltán fotóját megtartotta és kiadta az MTI Fotószerkesztőség. Kicsit úgy, mint a nyolcvanas években, amikor már egyre szabadabb volt a légkör, de érdemes volt a sorok között elrejteni a mondanivalót. Nem érdekes, hogy Demeter és Schmidt éppen mit mondott egymásnak, az a lényeges, hogy az MTI éppen ezt a fotót adta ki.

Riszpekt a kollégáknak, már ha a döntés tudatos volt, és nem  slendriánság eredménye.

Pilinszky 100

Az eseménysorozat a pandémia ellenére sokakat megmozgatott, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy Pilinszky János életműve ma is eleven, a ma emberét is megérinti – hangsúlyozta az emlékérme pénteki ünnepélyes kibocsátásán a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója.

Schmidt Mária szerint:  Pilinszky titka az, hogy nem akarja olvasóit megtéveszteni, nem akar hamis vigaszt nyújtani, „nem beszél félre sem versben, sem prózában”.

Mint emlékeztetett, a Kertész Imre Intézet Nobel-díjas névadója mellett csupa olyan szerző életművét gondozza, akik a 20. század meghatározó alkotói voltak, köztük Pilinszky Jánosét.

Schmidt Mária beszámolója szerint a Pilinszky 100 emlékévben az intézet nagy sikerű beszélgetéssorozatot, rendhagyó irodalomórákat és budapesti Pilinszky-sétákat szervezett, versmegzenésítési pályázatukon pedig csaknem 200-an vettek részt.

Pilinszky-tablókiállításuk nemcsak az intézet Benczúr utcai székháza előtt tekinthető meg, hanem mára bejárta az országot: a Várkert Bazár után csaknem 100 vidéki közművelődési intézményben, könyvtárban láthatják idén az érdeklődők.

Bogányi Gergely zongoraművész Közelről címmel szervezett zenés-irodalmi esteket, a Műcsarnokban szombaton zár a Pilinszky János kevéssé ismert fotóiból rendezett kiállítás, a költő Izabella utcai otthonán emléktáblát avattak, a Magyar Postával együttműködésben pedig bélyeg is megjelent Pilinszky tiszteletére – sorolta a Pilinszky 100 sorozat eseményeit a főigazgató.

Az emlékév szenzációja

Jutta Scherertől, a költő egykori szerelmétől a Kertész Imre Intézet birtokába került egy 650 Pilinszky-levelet is tartalmazó iratanyag, amely újabb vonásokkal gazdagítja majd Pilinszky János életművét.

Pilinszky
Budapest, 2021. november 26.
A Pilinszky 100 emlékév záróeseményén kibocsátott Pilinszky János-emlékérmék a Kertész Imre Intézetben 2021. november 26-án.
MTI/Máthé Zoltán

Demeter Szilárd, a Pilinszky-emlékérme tematikai előkészítésében szakértőként résztvevő Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója hozzátette:

Pilinszky a magyar géniuszok közé tartozott. A Pilinszky 100 emlékévet is széles konszenzus övezte, ami arra enged következtetni, hogy a költő életműve kiállta az idő próbáját – jegyezte meg.

Ha létezik metafizikai tudás, megismerés, akkor az olyan alkotók kövezik ki az oda vezető utat, mint Pilinszky – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy Pilinszky

„költészetével isten közelébe emel bennünket”;

művészete olyan kincs, amely soha nem fogy el.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett arra, november 27-én lesz Pilinszky János születésének 100. évfordulója. Ezen alkalomból a jegybank 10 ezer forint névértékű ezüstérmét és annak 2 ezer forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki, korlátozott, 4-4 ezres példányszámban.

A Pelcz Balázs szobrászművész által tervezett emlékérme előlapján szélfútta, füves tájon álló kopár fa látható, háttérben a felkelő nappal, amely egy tágra nyílt szemre emlékeztet. Az érmeképet Pilinszky Apokrif című versének hangsúlyos motívuma ihlette.

A hátlapon Pilinszky oldalnézeti portréja kapott helyet; a költő melankolikus karakterére jellemzően egy fának dőlve, elgondolkozva néz maga elé. Az ábrázolást Szebeni András emblematikus fotója ihlette – mondta el  Hergár Eszter.

-fejeződik be a Respublika.hu cikke.

(Fő képünk: Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kapcsolódó

 

 

One thought on “Mit keres Schmidt és Demeter Pilinszky János centenáriumán? – Mi kérünk elnézést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest