Mit kezd a kormány a katolikusok kérésével? Tesz rá, vagy megszívleli?

Augusztus végén jelent meg a Magyar Közlönyben az emberi erőforrások miniszterének, Kásler Miklósnak rendelete a “honvédelmi alapismeretek” tárgy kerettantervéről. 

A bevezetés felmenő rendszerű,

vagyis a most 10. osztályt kezdő gimnazisták még kimaradnak belőle, nekik a 2013-as Emmi-rendelettel meghatározott katonai alapismereteket kell tanulniuk, ha olyan iskolába járnak. Katonai (vagy most már honvédelmi) alapismereteket nem tanít minden iskola, hogy melyek igen, azt a Honvéd Kadét Program oldalán lehet megyénként keresni.

Az új bevezető szerint a honvédelmi alapismeretek

“közismereti, választható érettségi tantárgy”,

amelynek tanítása

“hozzájárul a fiatalok állampolgárságra, demokráciára neveléséhez is: tantárgyi keretek között biztosítja, hogy a 14–18 éves korosztály megismerkedjen állampolgári kötelezettségeivel, kézzelfogható tartalmat biztosítva ezzel a köznevelési intézményben megvalósuló honvédelmi nevelésnek is”.

Aki tehette felháborodott…

Az amúgy is meglehetősen leterhelt diákok órarendjébe úgy vezették be – mára megszokottá vált módon – az új tantárgyat, hogy figyelmen kívül hagytak minden kételyt, kritikát, érvet.

Bokor Bázisközösség

A Magyarországon közel félévszázados múltra visszatekintő, az erőszakmentességet üzenetei fő sodrába emelő katolikus közösség a minap nyílt levélben üzent a magyar kormánynak, amelyben arra kéri a döntéshozókat, hogy vonják ki az iskolákból a programot.

“Fontosnak gondoljuk, hogy magyar identitástudatra és hazaszeretetre neveljük gyermekeinket, de elutasítjuk, hogy erre hivatkozva militarizálják fiataljainkat! Elutasítjuk, hogy egyenlőségjelet tegyenek a hazaszeretet és a haza erőszakra épülő védelme közé. Javasoljuk az oktatási intézményekben az erőszakmentes konfliktuskezelés oktatásának bevezetését”

Máshol ezt írják:

Aggódással tölt el bennünket, hogy gyermekeink, fiataljaink az erőszakos megoldások erényként való
oktatásában részesüljenek. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy magyar középiskolák falai között szeptembertől nyílt és tervszerű katonai propaganda zajlik! Tudjuk, hogy a középiskolás életszakaszban a legnyitottabbak, de legbefolyásolhatóbbak is a fiatalok. Álláspontunk szerint ebben az életkorban a kadét-program tartalmával ellentétben, éppen a helyes önismeretre, empátiára, konfliktuskezelésre, erőszakmentes kommunikációra kellene motiválni és tanítani őket. Az evangéliumok szellemében erre bíztat minket a II. Vatikáni Zsinat is, amikor azt írja: „Az ifjúság nevelői és a közvélemény irányítói tekintsék súlyos kötelességüknek, hogy az új, békét szerető szellemet mindenkibe beleplántálják” (GS V.fej.I/82.).

Kíváncsian várjuk, hogy a kormány, amely minden lehetőséget kihasználva bizonygatja, hogy tettei és mondásai ellenére keresztény értékrend szerint képzeli Magyarország jövőjét, reagál-e és ha igen, mit a fenti nyílt levélre. Amint megtették, frissítjük cikkünket.

Srácok! Ha becsöngetnek, támadnak a honvédelmi alapismeretek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük