Mit követel a Fórum? Melyik, mit!

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma például szakmai alapú és nyílt tárgyalásokat, korrekt szakpolitikai irányítást.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma megdöbbenéssel vette tudomásul

az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. április 7-i sajtónyilatkozatát, amely az MTA kutatóhálózatának átvilágításáról szól. Az ITM állítása szerint az átvilágítás eredménye az, hogy a fenntartói struktúrának és a finanszírozás alapelveinek gyökeresen meg kell változnia.
Ezzel szemben az elmúlt hónapokban lezajlott átvilágítás eredménye az MTA közleménye szerint az, hogy a kutatóhálózat gyökeres átalakítására nincsen szükség.

Az átvilágítás eredményeiről szóló beszámolót

az MTA elnöksége 2019. április 16-i ülésén fogja véglegesíteni. Addig egy felelős kormányzati szereplő nem állíthat olyat, ami az MTA által eddig nyilvánosságra hozott átvilágítási eredményeknek alapvetően ellentmond.

Az ITM sorozatosan szegi meg a civilizált tárgyalás elemi szabályait:

például semmibe veszi az MTA eljárásrendjét és az átvilágítás eddig nyilvánosságra került eredményeit. Nem meglepő ez, hiszen az ITM a magyar kormány költségvetési szabályait sem tartja be, ugyanis nem folyósítja az MTA kutatóhálózatának jogszabály szerint járó anyagi forrásokat.

Követeljük a Gál András Levente-féle ügyvédi irodán keresztül bonyolított kétoldalú tárgyalássorozat leállítását,

továbbá, hogy az átvilágítás eredményei alapján születő döntéseket a nyilvánosság előtt, a társadalmi párbeszéd alapjai szerint és az MTA többezer érintett munkatársának bevonásával vitassák meg. Az MTA kutatóhálózatának jövője stratégiai nemzeti kérdés!

Szerintem most indokoltan mondhatnám, hogy “a k@rva anyátokkal szórakozzatok”, de az olyan illetlen lenne

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük