Mit meg nem tesz a Néppárt Orbánért! – Átvariálták a fidesztelenítés szabályait

Már nem a Fideszre szabott alapszabálymódosítást tervez a néppárti frakció vezetése, legalábbis már nem feles, hanem kétharmados többség kellene a kizáráshoz a brüsszeli csoportban.

Hétfő este a Néppárt vezetése egy kissé átvariálta a frakciószabályzat módosítóját

Benne maradt a legtöbb rész, amit Orbán Viktort kifogásolt, és ami miatt kilátásba helyezte a Fidesz kilépését is adott esetben. De egy pontban tegnap este komoly gesztust tettek a Fidesznek:

a 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna tenni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene

– írta ma reggeli cikkében a 444.hu.

A tervezett szöveg így már nem a korábbi, február 26-i verzió, ezért, ha adott esetben azt el is fogadja szerdán a Néppárt frakciójának az elnöksége, akkor sem érvényes már Orbán Viktor vasárnapi levelének az a kitétele, hogy a Fidesz akkor kilép az Néppárt európai parlamenti frakciójából

– írja a portál.

Újfent “tökös” volt a Néppárt!

Így, ha lenne is belátható időn belül esetleg szavazás a Fidesz kizárásáról, sokkal több szavazat kellene hozzá, mint ahogy azt az elmúlt napok tervei jeleztek.

Beszámoltunk róla, hogy vasárnap Orbán Viktor levelet írt Webernek, és leírta, hogy ha az EPP-frakció vezetése a feles,

“visszamenőleges hatályú” alapszabálymódosítást fogadja el, a Fidesz elhagyja a néppárti frakciót.

Vagyis úgy néz ki, hogy a fideszesek továbbra is maradnak a frakcióban, és ha lesz is belátható időn belül szavazás a kizárásukról, sokkal több szavazat kellene hozzá, mint azt az elmúlt napok tervei sugallták.

Emlékeznek?

  • A Fideszt 2019 tavaszán, az EP-választás előtt akarták először komolyan kizárni az EPP-ből, miután a magyar kormány Jean-Claude Junckert, az akkori bizottsági elnököt (és egyben néppárti politikust) gúnyoló plakátkampányt indított. Végül az a sajátos megoldás született, hogy a párt tagságát felfüggesztették (a Fidesz azt állította, hogy önmagát függesztette fel), és három veterán politikust, úgynevezett bölcseket bíztak meg, hogy vizsgálják ki az ügyet.
  • Tavaly februárban ezért az EPP kongresszusa úgy döntött, hogy nem kell dönteni: fenntartották a Fidesz felfüggesztését, azzal, hogy 2021 első feléig tovább vizsgálják a helyzetet.
  • Decemberre a kizárást óhajtók ismét aktivizálódtak, amikor a magyar kormány az EU-s költségvetés vétójával fenyegetőzött, illetve amikor a vitában Deutsch Tamás a Gestapo módszereihez hasonlította a frakcióvezető, Manfred Weber stílusát. A türelmetlenek kezdeményezték Deutsch kizárását a frakcióból, de ő kétszer bocsánatot kért, így elmaradt a szavazás. Annyit viszont a Fidesz-ellenesek elértek, hogy kineveztek egy bizottságot, hogy átírja a frakció belső szabályzatát az új tagok felvételét és a régiek kizárását illetően.
  • A munkával nagyjából el is készültek idén februárban, és 26-án egy olyan változatot terjesztettek be, aminek lényegi pontja, hogy ezentúl ne csak egyenként lehessen kizárni tagokat a frakcióból, hanem egy teljes pártot is. Az egészet nyilvánvalóan a Fidesz ellen készítették, hogy ha már a teljes párt nem bír dönteni két év felfüggesztés után sem, akkor legalább a frakció szabadulhasson meg a többek számára kellemetlen kollégáktól.

 

cicaharc felhívás

 

cicaharc, figyelmeztetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük