Szülőként a legfontosabb feladatod az, hogy abban segítsd a gyerekedet, hogy értse mi történik, azon a szinten (mélységben), amit megért – hogy elkerüld a túlmagyarázást és elkerüld annak csapdáját is, hogy a hallgatásodat a gyerek úgy értékeli, hogy a téma tabu.

Ne arra tanítsd meg, amit te hiszel, gondolsz, érzel ezzel az egésszel kapcsolatban, hanem engedd meg neki, hogy a saját gondolatait, érzéseit megfogalmazza – írta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közösségi oldalán.

- Hirdetés -

1. A gyerekek abban a világban nőnek fel, amit mi teremtünk nekik

Ez azt jelenti, hogy a reklámok, plakátok, hirdetések is hatnak rájuk. Mindegyik. Az is, amit nem is biztos, hogy pontosan ért.

Lehet, hogy olyan üzenetek szerepelnek ezeken a felületeken, amikkel nem értesz egyet, lehet hogy szívesen azonosulsz adott hirdetés üzenetével, és az is lehet, hogy hidegen hagy ez az egész.

Szülőként a legfontosabb feladatod az, hogy abban segítsd a gyerekedet, hogy értse mi történik, azon a szinten (mélységben), amit megért – hogy elkerüld a túlmagyarázást, és elkerüld annak csapdáját is, hogy a hallgatásodat a gyerek úgy értékeli, hogy a téma tabu.

2. Ne torkolld le a gyereket, ha kérdez,

sőt, ha fontosnak érzed a témát, amit a plakát felvet, akkor te is kezdeményezhetsz beszélgetést a gyerekkel arról, hogy mit gondol, neki mit üzen a kampány. Ha a gyereket nem érdekli a téma, akkor ne erőltesd a beszélgetést.

3. Inkább kérdezz, ne magyarázz!

Így nagyobb eséllyel kerülöd el azt a csapdát, hogy az életkorát, érettségét, érdeklődését meghaladó dolgokat mondasz neki.

“Észrevetted már ezt a plakátot?” Neked mit üzen? Mit gondolsz azokról, akik a plakáton szerepelnek?” – ezek a kérdések pl. arra is jók, hogy egyáltalán kiderüljön, a gyerek számára egy meleg pár ábrázolása idegen vagy fura-e. (a gyerekek jó része az érzést azonosítja be, amit a plakáton szereplő fotó megjelenít, és nem a szereplőket, tehát nincs számára jelentősége hogy azonos nemű párok vannak-e a képen).

4. “Anya! Apa! Mit csinálnak a bácsik/nénik ezen a plakáton?”

– típusú kérdésnél is érdemes először visszakérdezni, hogy a gyerek mit lát a fotón (egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt, mint a szülő). S utána lehet elkezdeni a beszélgetést arról a témáról, ami a gyerek számára elsődleges. Arról, hogy vannak olyanok, akiknek fiúként nem a lányok tetszenek, hanem a fiúk; s hogy vannak ilyen lányok is…

Próbálj meg röviden és egyszerűen beszélni

Meg-megállva, hogy a gyerek tudjon kérdezni, közbevágni. Kérdezz vissza, hogy oké-e neki, amit mondtál. Van-e még kérdése. Annyit mondj, ami adott esetben érdekli a gyereket.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét