Sorting by

×

Mit nem beszél ez az ember?! – Nekünk senki nem mondhatja meg!

Az Orbán-rádió legutóbbi adásnapján a miniszterelnök az igazi nagy hírt a közrádiós szócséplés előtt ismét a Facebookon jelentette be: „Három és fél millió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot. (Sűrű jártában keltében nyilván látta a plakátokon!)

Hanem aztán a kíváncsi riporter

a rendes rádiós adásidőben megkezdte a kormányfő kemény faggatását, s az ország újraindítása kapcsán megtudhattuk:

„Nyithatnak a teraszok, rám is vár egy korsó sör a teraszomon, és alig várom, hogy odaérjünk végre!”

Itt Orbán Viktor a komor járványhelyzet ellenére kissé derűsre vette a figurát, elvégre nem lehet csak folyton komolykodni és félni – például a fertőzöttek és a halálesetek magas száma miatt, mert a jövő hét közepére meglesz a négy millió beoltott, további nyitásra kerül majd sor. Kár, hogy az ellenzék, a baloldal oltásellenes, de az ő hangjukat majd túlkiabálják.

A miniszterelnök – amellett, hogy beszélt, olykor mondott is dolgokat. Hajmeresztő dolgokat!

1./ Orbán szerint gyógyszergyári lobbi sejthető a mögött, ha megkérdőjelezik egyes vakcinák hatékonyságát

Ez nem politikai kérdés – hangsúlyozta a miniszterelnök, nem kell nézni, hogy egy vakcina nyugatról vagy keletről jön. Azért állunk Orbán szerint ilyen jól az oltásokban, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen vagy ne tegyen, mi a saját érdekeink szerint cselekszünk.

Fordítsuk kissé magyarra az elhangzottakat: „Nekem senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyek, vagy mit ne tegyek, (például a görög uniós biztos) csak a saját érdekeink alapján cselekszünk” (És hogy mi a mi érdekünk, azt Orbán mondja meg, mert ő tud-ja a legjobban! – teszem hozzá én, a krónikás a könnyebb értelmezés kedvéért.)

Csak emlékeztetőül jegyzem meg: Orbán Viktor és Szijjártó Péter sietett a kínai vakcinaszállítmány fogadására a repülőtérre, s talán az sem véletlen, hogy a minap kihirdetett új, oltásiidőpontfoglaló akcióban csak kínai vakcina kérhető. E tényekből azonban semmiféle politikai következtetés a magyar-kínai kapcsolatokra nézve le nem vonható – annál is kevésbé, mert Gulyás Gergely miniszter és frissen kinevezett virológus szerint az orosz vakcina a legjobb.

2./ Ezzel együtt lassan sor kerül a gazdasági gondok megoldására is, ennek jegyében adta be a kormány a javaslatot az idei év költségvetésének módosítására

Ugyanakkor a járványveszély még nem múlt el, és azért hosszabbítják meg a kormány rendkívüli felhatalmazását őszig, hogy minden szükséges döntést meg tudjanak hozni. Ez kell az újranyitáshoz is. Ennek megvan a maga logikája.

Ha jövő héten a négy millió beoltott után kinyílik a világ, lehetséges, hogy ez a nyitás (a már életben levő intézkedésekkel együtt) korainak bizonyul. Ha a még most is csak alig csituló járvány újfent lendületet kap, az újabb, élesedő veszélyhelyzetben talán ismét szükség lesz kemény járványellenes intézkedésekre, kell tehát, hogy életben maradjon a különleges felhatalmazás.

Egyébként pedig – csak! Mert a kormány nem akar holmi jogállami korlátokkal bíbelődni akkor, amikor egy időben kell sok feladatot megoldania, például folytatni a járvány elleni harcot, életre kelteni egyik-másik halódó ágazatot, megfékezni a hatalomvágyó ellenzéket és tervet szőni a Brüsszelből majdan érkező helyreállítási pénzek elköltésére.

3./ Szó volt Brüsszelről is, talán mert Orbán Viktor még aznap Brüsszelbe ment.

A rádióban azt mondta, nem akar ő ott tárgyalni semmiről, a pénzügyi kérdések rendezettek, őt inkább már az Európai Unió jövője izgatja. Szeretné tudni, hogy a közös válságkezelő program egyszeri volt-e, vagy ismétlődik, kíváncsi, hogy miként készül fel az Unió a mostanihoz hasonló járványhelyzetekre. Ezen kívül az EU külpolitikája érdekli – például az a kérdés, hogy milyen lesz a kapcsolat az új amerikai vezetéssel.

Páratlan államférfiúi bölcsességnek és éleslátásnak, már-már jövőbe látásnak lehetünk tanúi, kiváltképpen pedig őszinte és teljes miniszterelnöki tájékoztatást kaptunk mi, állampolgárok az Unió helyzetéről. Hanem azért mégis inkább az Európai Uniótól érkező 6000 milliárd forint támogatás és hitel sorsáról kellene szót váltani Brüsszelben, erre mondta Orbán Viktor, hogy “ nem akar ő ott tárgyalni semmiről, a pénzügyi kérdések rendezettek“

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke viszont pontokba szedve felsorolta a tárgyalás témáit – tudható meg a Telex portálról. E szerint a találkozón szót ejtenek

  • a koronavírus helyzetről,
  • az európai zöld megállapodás megvalósításáról,
  • a jogállamisági jelentésről,
  • globális kérdésekről és a Nyugat-Balkán helyzetéről.

Ezek mindegyike értelmezhető úgy is, hogy Európa jövőjéről tárgyaltak

De alkalmasint némi figyelmet szenteltek a 6000 milliárd forint sorsának is. Talán. Ha Orbán Viktor is úgy találta, hogy mégis lehetnek megvitatásra érdemes pénzügyi kérdések. No és persze ha Ursula von der Leyen asszony elég erélyes, véleményt cserélhettek jogállamiságról, sajtószabadságról, korrupcióról, az igazságszolgáltatás önállóságáról és az ezekről szóló, a magyarországi gyakorlatot elítélő hivatalos EU-s jelentésekről, amelyek Magyarországon oly sok bírálatot kaptak. Az is lehet, hogy Brüsszelben olvasták a magyar önkormányzati szövetségek panaszát, amely szerint a kormány az uniós támogatások elosztásából gyakorlatilag kizárná az önkormányzatokat. És akkor kiderülhet, hogy a pénzügyi kérdések talán még sem kifogástalanul rendezettek.

Úgy egyébként pedig Washingtonban valószínűleg türelmetlenül várják a híreket arról, hogy Orbán Viktor ugyan miként vélekedik az Európai Unió és az új amerikai adminisztráció közötti együttműködés kilátásairól.

 

ember

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Mit nem beszél ez az ember?! – Nekünk senki nem mondhatja meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.