Mit szólna, ha a fizuja helyett fidesz-közért utalványt kapna? - Tanármegbecsülés 2022 Magyarországán..... - Városi Kurír

Sorting by

×

Mit szólna, ha a fizuja helyett fidesz-közért utalványt kapna? – Tanármegbecsülés 2022 Magyarországán…..

A 2/3-dal újraválasztott, kifejezetten család- és gyermekbarát regnáló “nagy ötlettel” rukkolt elő, miszerint a magyar valuta helyett inkább a hazai üzletlánc bonjait -utalványait- osztaná ki fizetségként a nyári szabadságuk egy részét a gyerekekkel tölteni kívánó -dolgozó!- tanároknak. Végül is így a káposzta is, meg a kecske is …., tudják. 

Hirdetés

Kilóg a CBA-párizsi a borítékból…..

Áprilisban írtunk a “grandiózus” tervről, miszerint:

“30 ezer forint értékű CBA-utalvány. Így szándékozna kifizetni a pedagógusok nyári táborban végzett munkáját az Erzsébet-táborokat közpénzből szervező magánalapítvány – összegez a nedolgozzingyen.hu.”

A táboroztatásért ellentételezés jár, és ez érvényes az Erzsébet-táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványra is. A napokban pedagógusok tízezrei kaptak emailt az alapítványtól, amiben leírják, hogy

“a napközi táborokat azon elkötelezett pedagógusok, nevelők szervezik és tartják meg, akik a tanév ideje alatt foglalkoznak a gyermekekkel, ismerik őket.“

Az Erzsébet-táborok emailcíméről érkezett levél ugyanakkor egészen megdöbbentő ellentételezést ajánl fel a részt venni szándékozó munkatársaknak. Így fogalmaznak:

“Az elhivatott szervezők számára turnusonként plusz juttatásként 30.000 Ft értékű CBA hidegétkezési utalvány biztosított.”

A tervből tény lett….

Mivel érdemi ellenállásba nem ütközött, így megvalósították. A szakszervezeti vezetők ugyan úgy vélik, hogy az említett juttatás nemcsak megalázó, de sokak számára rettentően kedvezőtlen is, a pedagógusok egy része ugyanis olyan településen él, ahol nincs jelen az említett élelmiszerüzlet.

Az Index kereste az Erzsébet-táborokat lebonyolító alapítványt is, hogy pontosabb képet kaphassunk az általuk nyújtott juttatásokról. A Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tájékoztatása szerint a tanárok számára a napközis Erzsébet-táborok szervezése önkéntes alapon történik, évente mintegy 12 ezer pedagógussal működnek együtt.

„A táboroztatási lehetőség iránt érdeklődő pedagógusok 2019 óta részesülnek az Erzsébet Alapítványtól CBA hidegétkezési utalványban a munkáltatójuktól kapott havi fizetésükön felül, pluszjuttatásként. A napközik szervezésében részt vevő pedagógusoknak a havi munkabérükön felül nyújtott 30 000 Ft értékű CBA-utalvány adómentes, és minden lebonyolított tábori turnus után jár. Egy-egy napközi turnus hétfőtől péntekig, jellemzően 8 órától 16 óráig tart”

– részletezte az alapítvány. Hozzátéve, hogy

a vasárnaptól péntekig tartó ottalvós táborokban is ehhez hasonlók a feltételek, az utalványon túl a napi ötszöri étkezést és az útiköltséget is biztosítják mind a diákok, mind a pedagógusok számára.

Van más, szintén méltatlan lehetőség is…..

A Pedagógusok Szakszervezetének két vezetője. Szabó Zsuzsa és Gosztonyi Gábor szerint

a klasszikus táboroztatás mellett a kereskedelemben is sokan helyezkednek el átmenetileg, a tanárok az élelmiszerüzletekben nemegyszer még részmunkaidőben is többet keresnek, mint az iskolában.

Nem véletlen, hogy már több százan letétbe helyezték a felmondásukat, jelezve, hogy komolyabb oktatási bérrendezés nélkül végleg elhagyják a pályát. A vakáció csak a diákok számára kezdődött meg, ezekben a napokban a tanárok még bizonyítványokat írnak, tantestületi értekezleteket tartanak, zárják a mostani, majd előkészítik a szeptembertől újrainduló tanévet.

Ha az említett feladatokkal végeznek a kollégák, júliustól akár a pihenés is megkezdődhetne, de tapasztalatunk szerint évről évre egyre több, oktatásban dolgozó vállal nyári munkát, és nem csak táboroztatást, hanem bármi mást, amivel ki tudja egészíteni az egyébként rettentően alacsony fizetését

– mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, aki néhány példát is említett.

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Mit szólna, ha a fizuja helyett fidesz-közért utalványt kapna? – Tanármegbecsülés 2022 Magyarországán…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.