Kálmán László nyelvész, közíró újra a csak rá jellemző szarkasztikus humorral fogalmazott meg valamit, amit sokan érzünk a magukat 21. századi pártnak meghatározó formációkkal szemben.  

Ne szórakozzatok velünk!

Ez a “21. századi (politika, párt stb.)” a legnagyobb politikai bullshit, amit a rendszerváltás óta hallottam. És ezt, azt hiszem, attól függetlenül mondom, hogy én is a 20. században éltem le az életem nagyobbik részét, meg attól is, hogy amúgy mennyire hányok azoktól, akik ezzel próbálják megnyerni a szerényebb értelmi képességűeket.

- Hirdetés -

Akkor derül ki, hogy miért akkora bullshit, amikor megpróbálják megmagyarázni, hogy mit értenek rajta. Azt, hogy szerintük azok, akik a Horthy-korszakot emlegetik, és ahhoz hasonlítják a mostanit, azok valami régen megoldódott kérdéseket vesznek elő újra, amiknek semmi közük a jelenhez, vagyis nem a jelenben élnek, leragadtak a múlt században. (Ilyesmivel vádolta őket pl. Schiffer is, amikor hisztinek nevezte a sast örömmel fogadó Gábriel szobrával kapcsolatos tiltakozást). Pedig ez óriási hazugság, senki sem ezért emlegeti a 20. századot. És aki emlegeti, annak nagyon is megvan rá az oka.

Ugyanis pont az lenne (lesz? van?) a nemzet öngyilkossága, ha elfelejtjük ezeket az előzményeket és párhuzamokat. [És mielőtt valaki ideírja, “Aki nem tanul a történelemből, az arra van ítélve, hogy megismételje”, mondta George Santayana. De Mark Twain állítólag nem mondta azt, hogy “A történelem sosem ismétli magát, csak rímel magára”, csak gyakran neki tulajdonítják, mert hasonlókat mondott.]

Hasonló

A XX. és XXI. századi szamizdat találkozása – Ott tartunk, mint harminc éve

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét