Miután a francia, a magyar és a román biztost elutasította az EP – egyelőre Juncker és testülete marad ügyvivőként

Hivatalosan lejár a mandátuma csütörtökön a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak. Ezért ügyvivőként folytatja tevékenységét, miután az új összetételű brüsszeli testület – az eredeti tervekkel ellentétben – nem tud hivatalba lépni november elsején.

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság

november elején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani, mivel a francia, a magyar és a román biztosjelöltet is elutasították az Európai Parlamentben (EP). A jelenlegi cél december elseje, bár vannak, akik szerint egyre kevésbé valószínű, hogy ez tartható lesz.

A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradnak a posztjukon ügyvivőként.

Ilyenre korábban már háromszor is volt példa,

legutóbb a másodszor is José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel. Ez viszont lassíthatja a közösségi munkát, mert ügyvivői minőségben a testület illetékessége korlátozott.

„Ezen időszak alatt folytatni fogjuk a napi adminisztrációt. Anélkül, hogy elébe mennénk a következő bizottság politikai döntéseinek” – írta Juncker múlt héten a biztosoknak küldött levelében.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük