Kerítésen túlKiemelt hírek

Emberhalál után! Módosítják a határvédelmet az erőszakolt migránstámadások miatt

határvédelmet

Jóváhagyta a lengyel kormány a határvédelmet módosító törvény tervezetét, amely lehetővé tenné belépési tilalom elrendelését a lengyel-fehérorosz határ menti, jelenleg rendkívüli állapot alá eső térségben, és szabályozná az onnan eddig kitiltott újságírók munkáját is.

Támadás alatt a határ

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Idén a lengyel határőrség már több mint 33 ezer illegális határátlépést akadályozott meg a lengyel-fehérorosz határon. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni. Itt lenne az ideje, a szemérmeskedés befejezésének, és nevén nevezni ami most a lengyel belorusz határon történik: Fehéroroszország háborút indított Lengyelországon keresztül az EU és a NATO ellen is-írja a Respublika.hu.

Belépési tilalmat terveznek

A határ menti sávban november 30-án véget ér a Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt szeptember elejétől érvényes rendkívüli állapot, amely a lengyel jog szerint nem hosszabbítható tovább. A parlament elé kerülő tervezet célja az, hogy az állam vagy a közbiztonság veszélyeztetése esetén biztosítsa a határőrség munkájának hatékonyságát – olvasható a lengyel kormányfői hivatal közleményében, a privátbankár szerint A belépési tilalmat a tervezet szerint belügyminiszteri rendelet alapján vezethetik majd be a határ menti térség meghatározott területein. A lengyel belügyminiszter-helyettes, Maciej Wasik hétfőn a közszolgálati hírtelevízióban elmondta: a módosítások lényegesen szűkebb körű szigorításokat tartalmaznak a rendkívüli állapotról szóló előírásokhoz képest. Meghatározott elvek alapján, a határőrség által megszabott módon dolgozhatnak a határ mentén újságírók is, őket a most érvényes rendkívüli állapot teljesen kizárja a térségből. Wasik szerint az említett előírások a lengyel országos szintű szerkesztőségekre vonatkoznak. A tervezet azt is lehetővé teszi, hogy a határőrök majd nagyobb, hátizsákszerű szerkezeteket használhassanak a tömegoszlató szerek szórására.

Humanitárius katasztrófa fenyeget

“A segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a lengyel-belarusz határ egy hegyvidéken át húzódik, ahol máris beköszöntött a tél, és a menedékkérők, akiket a belarusz hatóságok nyugat felé terelnek, nagyon nehezen élnek túl a fagypont alatti, nyirkos hidegben. “(Respublika.hu)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Előzmény

“Ha elutaztál, nem térsz haza” – Lukasenka nem engedi vissza az országba a járvány alatt Lengyelországban dolgozó fehérorosz orvosokat

 

Szólj hozzá!