Sorting by

×

Mogherini: Jeruzsálemnek izraeli és palesztin fővárossá kell válnia

Az Európai Unió elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezése mellett, ugyanis Jeruzsálem számára az egyetlen megfelelő, reális megoldás, hogy közvetlen tárgyalások eredményeképpen Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is váljon – jelentette ki Federica Mogherini.

Az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tárgyalásai előtt kiemelte, az Európai Unió továbbra is azon dolgozik, hogy előmozdítsa a közvetlen tárgyalásokat Izrael és a palesztinok között. A miniszterek ma Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetnek.

A miniszterek dönthetnek arról, hogy következő brüsszeli tanácskozásukra meghívják az Arab Liga képviselőit, hogy megvitassák a békefolyamat előmozdításának lehetőségét.

Mogherini korábban hangsúlyozta, az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés (Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozása) mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, Franciaország támogatja, hogy az Európai Unió azon kezdjen dolgozni, hogy szorosabb együttműködést biztosító megállapodást kössön a palesztinokkal.

Didier Reynders belga külügyminiszter szerint az lenne az ideális, ha az unió az Egyesült Államokkal együtt hozna létre a megbékélés irányába mutató kezdeményezést.

Francia külügyminiszter: Trump követelései néha ultimátumokra hasonlítanak

Noha Donald Trump amerikai elnök nem mondta fel az iráni nukleáris megállapodást, az azzal kapcsolatban Európának kinyilvánított követelései ultimátumokra hasonlítanak – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek tanácskozását megelőzően hétfőn.

A francia tárcavezető elmondta, a tárgyalásokon lehetőség lesz arra, hogy az unió áttekintse az iráni atomalku dossziéit és egyetértésben kimondja: mivel nincs alternatívája a szerződésnek, fent kell tartani a megállapodást, amely alapvető eleme a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelemnek.

Véleménye szerint a miniszterek várhatóan aggodalmukat fejezik ki a Teherán ballsiztikusrakéta-programja miatt, és Irán bizonytalanságot keltő tevékenysége miatt a térségben.

Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy újra kell tárgyalni vagy fel kell mondani az Irán és a hatok – az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország – között 2015 nyarán létrejött megállapodást, amelynek keretében Teherán arra tett ígéretet, hogy korlátok közé szorítja atomprogramját a vele szembeni gazdasági szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Trump nem rég hitelesítette a megállapodás végrehajtását, de tudatta, hogy legközelebb, ősszel már nem fogja.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön leszögezte, az Európai Unió továbbra is kiáll az iráni nukleáris egyezmény mellett, mely a jelek szerint jól működik, megfelelő garanciákat nyújt, és eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Magára maradt Washington a Biztonsági Tanács szavazásán

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.