Kerítésen túlKiemelt hírek

Mohácsi Viktória: Welcome to Canada!

Mohácsi Viktória: Welcoma to Canada!

Hét éves procedúra után megkapta a politikai menedékjogot a kanadai hatóságoktól Mohácsi Viktória roma jogvédő-politikus, egykori Európai Parlamenti képviselő – tudta meg a RomNet.

Menekült státusz

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Mohácsi Viktória a Medgyessy-kormány idején az oktatási tárca roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben 2004–2009 között az Európai Parlament (EP) képviselője volt az Európai Liberális, Demokrata és Reformpárt frakciójában.

A jogvédő-politikus menekültstátusi kérelmének elfogadásáról a RomNet Kanadában élő, szintén politikai menekültstátust kapott olvasóitól értesült elsőként. Torontóban élő olvasóink, ismerőseink a Facebookon gratuláltak Mohácsi Viktóriának, aki válaszként, megköszönve a jókívánságokat és az örömhírt, úgy reagált: „még mindig hihetetlenek tűnik. Bele lehet betegedni ebbe a menekültügyi eljárásba. Hét évet küzdöttem érte, remélem, most már minden jóra fordul” – írta Mohácsi Viktória.

A jogvédő-politikus 2011 decemberében hagyta el Magyarországot,

és a kanadai Torontóba ment, hogy politikai menedékjogot kérjen. Egy évvel később, a CBC kanadai közszolgálati televízióban szólalt meg először, azt állítva, azért kért menedékjogot Kanadában, mert Magyarországon életveszélyes fenyegetéseket kapott, miután kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy lassan halad a 2008-ban és 2009-a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok felderítése, ugyanis „egyesek szerint összefüggésbe hozhatnak néhány állami tisztségviselőt a gyilkosokkal”.

Megalapozott indok

Mohácsi Viktória menekültkérelmét az észak-amerikai ország hatósága 2016 decemberében elutasította, és múlt év április 10-én le is zajlott az első, hazatelepítéssel kapcsolatos meghallgatás. Erről maga az érintett beszélt a Magyar Nemzetnek.

Mohácsi Viktória a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, és ismét megvizsgálták indokait, és a becsatolt dokumentumokat, majd a hatóságok úgy döntöttek, megalapozottak az indokai, ezért: Welcoma to Canada.

About Author

Szólj hozzá!