Mi a MOL legújabb terve az ökológiai és klímaválság kellős közepén? Olajkutat fúrni az Őrségi Nemzeti Park területén

Közel kétezren írták alá a petíciót, amelyet azért indítottak, hogy tiltakozzanak az Őriszentpéter közelébe tervezett kőolajkútfúrás ellen, amiről az ugytudjuk.hu számolt be korábban.

A MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. egy hónapja kérte a kormányhivatalt a rendeletben előírt környezeti hatásvizsgálat elvégzésére

Erre azért van szükség, mert – ahogy a hatóság által közzétett dokumentumból is kiderül – a mélyfúrást Natura 2000-es területen végeznék.

A cég állítása szerint olyan helyszínt választottak, ami a lehető legkevesebb környezetkárosítással jár.

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

„A terület fúrásos kutatása 1986-ban kezdődött el (Baján-1), melynek eredményeként a bádeni és a szarmata homokkő összletben több, jó minőségű földgázt tároló telepet ismertek meg. A korábbi 2D szeizmikus mérések a produktív területtől ÉK-re újabb perspektívikus szerkezeteket mutattak ki Őriszentpéter irányába. A földtani felépítésében a bajánsenyeihez hasonló őriszentpéteri előfordulást 1989-ben fedezték fel (Őri-D-1). A Horizont és a MOL Nyrt. közötti egyezség alapján 2006-ban bemérésre került a Bajánsenye-Őriszentpéter-Dél szerkezet további kutatása céljából, mintegy 260 km2-nyi területen a Bajánsenye 3D szeizmikus tömb.

A területen 25 db fúrás mélyült, melynek eredményeként került feltárásra a Bajánsenye-Őriszentpéter-Dél gáz-kondenzátum mező miocén korú felső-bádeni szerkezeti helyzetben, valamint a szerkezetre kiékelődő homokkő összletekben”

– írja a közlemény melléklete.

<<< Friss híreink! >>>

A tervezett Őri-M-1 mélyfúrás helyszíne és a megközelítési útvonal Őriszentpéter külterületén található

kut
Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei

A mellékelt tanulmány szerint a tervezett létesítmények környezete

jellegzetes őrségi táj, nagyobb kiterjedésű erdőtömbökkel, erdősávokkal, ritkásan beépített területekkel, viszont komplex tájrehabilitációt igénylő terület nincs a közelben.

A beruházáshoz legközelebb Galambosszer található 440 méterre, Őriszentpéter 1250, Bajánsenye pedig 3500 méterre van

A kitermeléshez utat is kell építeni, ami nagyrészt a már meglévő önkormányzati útszakasz kőszórással történő megerősítését jelenti. Ez egy 4 méter széles úttükör lesz 0,5-0,5 méteres padkával, a kitermelés végén pedig a zúzottkövezés a helyszínen marad, és mint értéknövelő beruházás az Önkormányzat tulajdonát fogja képezni. (Forrás: ugytudjuk.hu)

A petíció aláírói szerint a fúrás és a kitermelés súlyosan veszélyeztetné az ott élők és az oda látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet és a védett élővilágot. Ezért kérik az engedély elutasítását.

Varga

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük